Hlavní obsah

Už žádný rozdíl mezi deltou a omikronem. Délka karantény se v Česku sjednotí

Foto: Profimedia.cz

Pravidla karantén se ode dneška mění. Začala platit jednotná karanténa bez ohledu na variantu viru – sedm dní.

Reklama

Komunitní šíření varianty omikron koronaviru mění dosavadní nastavení pravidel pro karantény. Ustupuje se od přísnějšího postupu u omikronu. Další změny mají přijít vzápětí.

Článek

Nástup komunitního šíření omikronu od úterý mění dosavadní přísnější karanténní pravidla pro kontakty lidí nakažených touto variantou.

Podle metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví ze začátku prosince museli lidé po rizikovém kontaktu s omikronem do 14denní karantény bez ohledu na očkování. Pro variantu delta přitom pro kontakty platí pouze sedmidenní karanténa.

Nyní začala platit jednotná karanténa bez ohledu na variantu viru – sedm dní.

„Byl tam rozdíl, ale vzhledem k tomu, že už se nyní omikron šíří komunitě, je to zrušené. Včera nám hlavní hygienička poslala zrušení opatření na omikron. Takže ode dneška platí, že se vše nařizuje ve stejné délce a stejně přísně,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka ústecké hygieny Lenka Šimůnková.

Ode dneška se bude postupovat u všech stejně bez ohledu na detekovanou variantu. Máme tedy jednotný postup – 7denní karanténa, 14denní izolace.
Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygieny

Dodala, že dosavadní nastavení již nemělo smysl i kvůli tomu, že ne všechny vzorky je možné vyšetřit pomocí diskriminačního PCR, který variantu určí. „Na to nejsou kapacity, dělá se to vždy u nějakého procenta, takže se to opravdu musí sjednotit,“ sdělila.

Nové pokyny potvrdila i mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. „Ode dneška se bude postupovat u všech stejně bez ohledu na detekovanou variantu. Máme tedy jednotný postup – 7denní karanténa, 14denní izolace. Zároveň však čekáme na další metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví, který by měl celkově upravit izolace a karantény. Opět předpokládáme, že pro všechny,“ dodala.

Přísnější pravidla pro omikron platila od 2. prosince. Ministerstvo k nim tehdy podle odůvodnění přistoupilo „s ohledem na obavy plynoucí z její potenciálně zvýšené přenosnosti, možné nižší účinnosti vakcíny na tuto variantu a zvýšeného rizika reinfekcí“.

Od té doby se ale poznatky o variantě posunuly a od předběžné opatrnosti se nyní přechází ke zcela opačným úvahám. Kabinet Petra Fialy (ODS) nyní zvažuje, že po vzoru některých zemí karantény zkrátí.

V pondělí o plánu jednal Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), v úterý ho zástupci kabinetu probírali s hejtmany. O možném zkrácení izolací a karantén v souvislosti s omikronem hovořil minulý týden po zasedání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Následně o něm jednal s experty, v pondělí ho probírala skupina tzv. covidových ministrů a poté ÚKŠ.

„Víme ze současných dat, která jsou ale předběžná, že omikron má pravděpodobně kratší dobu do objevení příznaků, a tím pádem by se mohla dát zkrátit karanténa,“ uvedl už na konci prosince Válek.

Nová pravidla

Pro změny v epidemiologických opatřeních se už na sklonku loňského roku vyslovili například představitelé amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Ti doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z deseti na pět dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým člověkem do styku.

Nové pokyny jsou podle CDC v souladu s rostoucími důkazy, že lidé nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků.

Karantény a izolace

Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Aktuálně trvá 14 dní od pozitivního testu. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Lidé bez příznaků mohou karanténu ukončit po sedmi dnech, pokud předtím v posledních dvou dnech absolvují PCR test s negativním výsledkem. Bez testu karanténa skončí po 14 dnech od rizikového kontaktu. (ČTK)

V Evropě ke změnám přistoupila například Francie. Ta od pondělí pro lidi s pozitivním testem zkrátila dobu izolace z deseti na sedm dní. Platí to bez ohledu na to, jakou variantou viru se člověk nakazí. Podmínkou kratší izolace je platné očkování.

Už po pěti dnech bude moci být izolace zrušena v případě, že nakažený bude mít negativní test. Neočkovaní se budou muset izolovat deset dní a případný negativní test jim může karanténu zkrátit o tři dny.

Už minulý týden přišlo s dramatickým zkrácením izolační lhůty i Řecko. Doba se tam zkracuje o celou polovinu z deseti na pět dní.

Reklama

Doporučované