Hlavní obsah

V Bruselu demonstrovali odpůrci povinného očkování. Koše proti vodním dělům

Foto: ČTK

S belgickou policií se v ulicích Bruselu střetla asi stovka demonstrantů.

Reklama

Tisíce lidí v neděli pochodovaly centrem Bruselu na protest proti zpřísnění protipandemických opatření. Část z nich se střetla s policií, která nasadila slzný plyn i vodní děla.

Článek

Demonstranti, kterých bylo podle odhadu policie kolem osmi tisíc, vykřikovali hesla jako „Svoboda! „Svoboda!“ a nesli transparenty s nápisy: „Společně za naši svobodu, práva a naše děti.“ Účastníci protestu kráčeli směrem k sídlu institucí EU. Někteří také kritizovali vakcíny proti nemoci covid-19 a zavedení povinného očkování.

S policií se podle agentury AP střetla asi stovka lidí, kterým strážci zákona zabránili v přístupu k sídlu Evropské komise v době, kdy už většina ostatních demonstraci opustila. Protestující pak na policisty házeli odpadkové koše, ale i jízdní kola, a na místě odpalovali pyrotechniku. Policie reagovala nasazením vodních děl a slzného plynu.

Demonstranti tvrdí, že covid pas, který je od minulého týdne vyžadován pro vstup do barů, restaurací a na některé volnočasové akce v Belgii, je „v rozporu se základními právy a je diskriminační“. Někteří z protestujících podle deníku La Prensa Latina uvedli, že nejsou proti očkování, ale spíše proti možnosti, že by mohlo očkování být povinné i pro jiné lidi než zdravotnický personál.

O povinném očkování se mluví také v případě hasičů, kteří tvořili podstatnou část demonstrantů. Právě bruselští hasiči se obávají, že kvůli případné povinnosti se nechat očkovat nebo prokazovat digitálním covid certifikátem by až dvacet procent místního sboru, tedy asi 200 lidí, v práci skončilo.

„Chceme demokratický a nediktátorský přístup k této krizi,“ cituje stanice Sky News mluvčího organizátorů protestů. „Přijatá opatření, jako je covid pas, jsou v rozporu s našimi základními právy. Virus není pod kontrolou, ale populace ano,“ dodal mluvčí.

„Nedokážu snést diskriminaci v jakékoli formě a teď je tu očkovací certifikát, který je diskriminační, sankce pro (neočkované) pečovatele v sociálních službách, které jsou také diskriminační, a povinné očkování se blíží,“ cituje agentura Reuters jednoho z protestujících, učitele bojových umění Alaina Sienaorta. „To je všechno diskriminace, takže s tím musíme bojovat. Nechceme diktaturu,“ dodal Sienaort.

Vládní výbor rozhodující o restrikcích vyhlásil nová omezení již třetí týden v řadě. Premiér Alexander De Croo v pátek oznámil, že vánoční prázdniny začnou pro děti v mateřských a základních školách dříve. Vláda rovněž omezila hromadné akce. Děti starší šesti let budou muset nově nosit roušky ve vnitřních prostorách. Kabinet o týden dříve nařídil uzavření nočních podniků a zkrácení večerního provozu restaurací do 23 hodin.

Rozsáhlejší demonstrace proběhla v belgické metropoli už na konci listopadu. Podle policie se jí zúčastnilo 35 tisíc lidí, z nich se několik stovek střetlo s bezpečnostními složkami. Policisté, z nichž řada po střetu potřebovala ošetření, zadrželi několik desítek demonstrantů.

V jedenáctimilionové zemi překročil v posledním týdnu průměr nakažených 17 000 denně a reprodukční číslo je dlouhodobě vyšší než jedna. V nemocnicích leží s covidem-19 více než 3700 lidí, z toho 821 na jednotkách intenzivní péče (JIP). Celková kapacita lůžek na JIP dosahuje asi dvou tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované