Hlavní obsah

Koronavirus v Česku: rodiny, kolegy a okolí pacientů čeká prověřování

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tři pacienti s koronavirem leží v Nemocnici Na Bulovce. Ta je pro převoz infekčních pacientů vybavena speciálními vozy.

Reklama

Česko má první pacienty s koronavirem. Dva lidé s pozitivními testy byli přijati v pražské Nemocnici Na Bulovce. Třetí muž byl diagnostikován s onemocněním COVID-19 v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a následně převezen rovněž do pražské nemocnice.

Článek

Všichni pacienti s pozitivními testy na COVID-19 jsou izolováni. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mají mírný průběh onemocnění.

V pražské Nemocnici Na Bulovce leží Čech, ročník 1952, který se pravděpodobně nakazil na konferenci na univerzitě v italském Udine. Další hospitalizovanou je Američanka narozená v roce 1999, která studuje v Miláně a jako turistka navštívila Prahu. V Česku je podle ministra s kamarádkou z Ekvádoru. Ta vykazuje symptomy, ale její test byl negativní.

Třetím pacientem je muž, ročník 1976, hospitalizovaný v Ústí nad Labem. Nakazil se během dovolené v Itálii, kterou navštívil s rodinou – ta je v karanténě.

Prověřování kontaktů

Pokud jde o nemocné, musí zůstávat v izolaci na infekčních odděleních. Přístup má povolen pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami – rukavicemi, čepicí, dlouhým voděodolným pláštěm, respirátorem třídy FFP3 a případně brýlemi.

Zdravotníci nicméně stále nemají k dispozici žádné specifické antivirotikum, které by mohli nemocným podat. Léčit proto mohou pouze příznaky.

Zatím nelze odhadnout, jak dlouho pacienti budou muset v péči lékařů zůstat. Vycházet se však bude z jejich celkového stavu a opakovaných testů.

Jak v rozhovoru pro Seznam Zprávy už dříve uvedla primářka infekční kliniky na Bulovce Hana Roháčová, má až 80 procent případů COVID-19 mírný či velmi mírný průběh.

„Samozřejmě nyní nevíme, jak se to bude dál posouvat, jestli si lidstvo vytvoří protilátky a dál se s ním nebudeme muset zlobit, anebo jestli nabude nějakých jiných vlastností, jako je tomu například u chřipky, která se mění každým rokem. To ale zatím nedělá,“ uvedla lékařka.

Těžký průběh nemoci mají ve většině případů senioři či chronicky nemocní lidé.

Do karantény

Hygienici nyní mapují okolí pacientů. Lidé, kteří s nimi byli v kontaktu, musí být příštích 14 dnů v karanténě – právě tak dlouhá je s největší pravděpodobností inkubační doba viru. Po celou dobu by lidé neměli opouštět své domovy a měli by omezit kontakt s okolím.

Opatření je určené těm, kdo nemají příznaky nemoci, měli by ale hlídat svůj zdravotní stav a změny telefonicky nahlásit lékaři.

„Vše probíhá, jak má. Krajské hygienické stanice případům věnují standardní pozornost. Probíhá epidemiologické šetření – jsou dohledávány kontakty a potencionálně rizikoví jedinci. Opatření budou nastavena příslušnými hygienickými stanicemi,“ upřesnila v neděli hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Protože první tři případy koronaviru spadají do takzvané cestovatelské anamnézy – lidé se nakazili v zahraničí – není podle ministerstva nutné rozšiřovat opatření, která už Česko v boji s nákazou zavedla.

Ministerstvo zopakovalo doporučení necestovat do zasažených oblastí, mezi které patří regiony na severu Itálie. Opatření platí pro regiony Lombardie (Milán a okolí) a Benátsko. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Euganeo).

Ohniska nákazy jsou ale i v dalších zemích, přesné pokyny jsou zveřejněné na stránkách ministerstva.

„Jsem přesvědčena, že jednotlivé případy onemocnění dobře zvládneme. Systém protiepidemických opatření v České republice je propracovaný a funguje i na jiné infekce. Prostě se jenom budeme adaptovat, není to problém,“ uvedla už dřív pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Ministerstvo zdravotnictví také upozorňuje, že v případě obav je třeba nejdříve kontaktovat svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici. Pokud se nemocný rovnou vydá do čekárny u lékaře, může ohrozit své okolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované