Hlavní obsah

Koronavirus v číslech: Jak je to s nákazou ve vašem kraji?

Foto: Profimedia.cz

Odběrové místo pro vzorky na testování.

Reklama

aktualizováno •

Nejvíce nakažených je v Praze. A to i v přepočtu na obyvatele. Následují Olomoucký, Plzeňský a Karlovarský kraj

Článek

AKTUALIZACE: Vážení čtenáři, tento článek původně srovnával kraje podle počtu provedených testů. Údaje z jednotlivých krajských hygienických stanic, které jsme použily, byly ovšem nesouměřitelné a jejich porovnání bylo zkreslující. Článek jsme se rozhodli nestahovat a chybu přiznat. Za ni se omlouváme a v nejbližší době přineseme údaje opravené a spolehlivé. Do té doby jsme článek upravili v celém rozsahu tak, že srovnává především údaje o potvrzených počtech nakažených.

Přes 106 tisíc provedených testů, včetně těch opakovaných, k tomu zhruba 5,5 tisíce nakažených. Taková jsou celková čísla za Českou republiku. Jak to ale vypadá po jednotlivých krajích?

Nejvíce nakažených, a to i v přepočtu na obyvatele hlásí Praha. Konkrténě to ve městě s 1,3 milionem obyvatel vychází na 98 pozitivně testovaných na sto tisíc obyvatel. Následuje ji Olomoucký kraj, kde kvůli velkému počtu nakažených byly zrhuba dva týdny v kompletní karanténě dvě desítky obcí na Litovelsku a Uničovsku. Zajímavý pohled nabízí Karlovarský kraj. Nejmenší region co do počt obyvatel je v počtu nakažených na obyvatele čtvrtý v pořadí. Navíc tamní hygienická stanice hlásí k dnešnímu večeru celkem provedených jen 1976 testů. A Bezmála deset procent z nich vyšlo pozitivně.

Jaká je situace v jednotlivých regionech v poměru na obyvatele se podívejte v této mapě:

Podobně jako Karlovarský kraj je na tom s počty nakažených na sto tisíc obyvatel také další příhraniční region. Tedy Plzeňský kraj. Naopak ale Jihočeský kraj má v tomto ohledu nakažených nejméně. Při přepočtu to vychází jen na 21,3 nakažého na sto tisíc obyvatel. Přitom v testování rozhodně není na chvostu. K testování tam bylo indikováno na 6,5 tisíce osob.

Jak postupuje nákaza podrobně po okresech se můžete podívat v mapě níže:

Reklama

Doporučované