Hlavní obsah

Koronavirus v číslech. Výzkum z čínských nemocnic přináší tvrdá data

Foto: Profimedia.cz

Nezbytné a momentálně mnohdy nedostatkové zboží v asijských zemích.

Reklama

Pacienti nebezpeční svému okolí, nedostatečná pozornost lékařů, šíření nákazy uvnitř nemocnic a faktory zvyšující pravděpodobnost onemocnění. Výzkum odborného lékařského časopisu JAMA se zaměřil na lékařské záznamy pacientů nakažených koronavirem a okolnosti jejich onemocnění.

Článek

Jaké jsou klinické charakteristiky hospitalizovaných pacientů s novou pneumonií koronavirového původu v Číně? Tuto otázku si položili odborníci amerického lékařského časopisu JAMA. Zahájili výzkum přímo v epicentru nákazy, ve Wu-chanu, kde se nachází drtivá většina nemocných. Po zpracování anamnéz a záznamů 138 pacientů jakožto výzkumného vzorku došli k novým závěrům.

Superpřenašeči

Jedna z kapitol výzkumu se věnuje existenci takzvaných „superpřenašečů“.

Jeden jediný pacient ve wuchanské nemocnici nakazil nejméně deset členů zdravotnického personálu a další čtyři lidi koronavirem. Takové množství lidí má na svědomí jeden nemocný z prostého důvodu – jeho symptomy neodpovídaly koronavirové nákaze a byl umístěn na běžný nemocniční pokoj. Onemocněli tak lékaři, kteří se mu věnovali, i pacienti, s nimiž pokoj sdílel.

Podobné incidenty se „superpřenašeči“ jsou známé už z období řádění epidemií SARS a MERS. I tehdy pacienti bez stanovení správné diagnózy infikovali obrovské množství lidí z okolí. Současnou rychlost přenosu viru z člověka na člověka autoři studie připisují právě případům, kdy lékaři nesprávně diagnostikují nemocného a nezahájí tak včas preventivní opatření.

Onemocnět v nemocnici

Věkové rozpětí pacientů přijatých do nemocnice Zhongnan Hospital of Wuhan University mezi 1. a 28. lednem se pohybuje mezi 22 a 92 lety. Průměrný věk nakažených činí 56 let.

Návštěva nemocničního zařízení v případě koronavirové epidemie neznamená výhru. Výzkumníci se domnívají, že celých 41 procent výzkumného vzoru se nakazilo v prostředí nemocnice. Mezi nimi bylo i sedmnácti lidí, kteří lékařskou pomoc vyhledali v domnění, že trpí jinou nemocí, a 40 sloužících zdravotníků.

Na první pohled zdraví

U přibližně 10 procent pacientů se příznaky projevovaly ve velmi mírné formě. Jejich stav se zhoršil až během několika dnů až týdnů. V průměru se nákaza projevila po pěti dnech, do sedmi dnů proběhla hospitalizace, po osmi dnech začali mít pacienti těžké obtíže s dýcháním.

Podle odborníků tento vzorec dokazuje, že všichni pacienti musí být pod pečlivým dohledem, a není rozumné předpokládat, že člověk, který se zdá zdravý, nakažený není. Toto zjištění má být ale pro lékaře povzbudivé a má je přesvědčit, aby na pacienty opravdu dohlíželi, tvrdí ředitel Národního institutu alergií a infekčních chorob k publikaci JAMA.

Stejně jako předchozí studie i JAMA potvrzuje fakt, že pacienti nakažení koronavirem bývají převážně starší lidé, kteří v minulosti trpěli jinými onemocněními – nejčastěji cukrovkou, srdečními chorobami či rakovinou.

Náchylnější starší muži

Intenzivní péči v případě onemocnění pak vyžadovalo 26 procent pacientů, jejichž věkový průměr činil 66 let. Pro zkoumaný vzorek pacientů platila úmrtnost 4,3 procenta, což je více než v jiných oblastech Číny. Důvod vyšší úmrtnosti výzkum neobjasňuje pro nedostatek informací.

Výsledky výzkumu ukazují, že k nákaze jsou v 54 procentech náchylnější muži.

Nejen plíce?

Ze záznamů pacientů vyplývá, že nemoc způsobila pneumonii a systémovou virovou infekci, která v těle vyvolala zánět, uvedl William Schaffner, odborník na infekční choroby.

„Existují biochemické ukazatele, že onemocnění napadá více orgánových systémů těla a zánět do jisté míry narušuje jejich funkci,“ uvedl. Ovlivněny jsou plíce, srdce, játra, ledviny a systémy kontrolující srážlivost krve. Zatím však nebylo potvrzeno, že virus přímo napadá jiné orgány než plíce.

Projevy zánětu jsou pro závažná virová onemocnění charakteristické. Schaffner dodal, že větší výskyt chřipkových onemocnění může v těle setrvat déle než měsíc i po skončení akutní fáze onemocnění. U starších lidí se tak zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Ohrožení jsou i mladší

Druhá výzkumná zpráva JAMA se zabývala 13 pacienty léčenými ve třech pekingských nemocnicích mezi 16. a 29. lednem. Jejich věkový průměr byl nižší než u wuchanských pacientů – 34 let, nejmladšímu byly dva roky a nejstaršímu 50. Žádný z nich netrpěl žádnou jinou chorobou. Průběh jejich onemocnění byl podstatně mírnější a nikdo z nich nákaze nepodlehl. Případy onemocnění mladých a zdravých lidí mají podle výzkumníků rozptýlit představu, že koronavirus je pouze pro starší.

„Může to napadnout mladého, zdravého člověka,“ uvedl Schaffner, „což náš výzkum dokazuje.“

Reklama

Doporučované