Hlavní obsah

Koronavirus v číslech. Výzkum z čínských nemocnic přináší tvrdá data

Foto: Profimedia.cz

Nezbytné a momentálně mnohdy nedostatkové zboží v asijských zemích.

Reklama

Pacienti nebezpeční svému okolí, nedostatečná pozornost lékařů, šíření nákazy uvnitř nemocnic a faktory zvyšující pravděpodobnost onemocnění. Výzkum odborného lékařského časopisu JAMA se zaměřil na lékařské záznamy pacientů nakažených koronavirem a okolnosti jejich onemocnění.

Článek

Jaké jsou klinické charakteristiky hospitalizovaných pacientů s novou pneumonií koronavirového původu v Číně? Tuto otázku si položili odborníci amerického lékařského časopisu JAMA. Zahájili výzkum přímo v epicentru nákazy, ve Wu-chanu, kde se nachází drtivá většina nemocných. Po zpracování anamnéz a záznamů 138 pacientů jakožto výzkumného vzorku došli k novým závěrům.

Superpřenašeči

Jedna z kapitol výzkumu se věnuje existenci takzvaných „superpřenašečů“.

Jeden jediný pacient ve wuchanské nemocnici nakazil nejméně deset členů zdravotnického personálu a další čtyři lidi koronavirem. Takové množství lidí má na svědomí jeden nemocný z prostého důvodu – jeho symptomy neodpovídaly koronavirové nákaze a byl umístěn na běžný nemocniční pokoj. Onemocněli tak lékaři, kteří se mu věnovali, i pacienti, s nimiž pokoj sdílel.

Podobné incidenty se „superpřenašeči“ jsou známé už z období řádění epidemií SARS a MERS. I tehdy pacienti bez stanovení správné diagnózy infikovali obrovské množství lidí z okolí. Současnou rychlost přenosu viru z člověka na člověka autoři studie připisují právě případům, kdy lékaři nesprávně diagnostikují nemocného a nezahájí tak včas preventivní opatření.

Onemocnět v nemocnici

Věkové rozpětí pacientů přijatých do nemocnice Zhongnan Hospital of Wuhan University mezi 1. a 28. lednem se pohybuje mezi 22 a 92 lety. Průměrný věk nakažených činí 56 let.

Návštěva nemocničního zařízení v případě koronavirové epidemie neznamená výhru. Výzkumníci se domnívají, že celých 41 procent výzkumného vzoru se nakazilo v prostředí nemocnice. Mezi nimi bylo i sedmnácti lidí, kteří lékařskou pomoc vyhledali v domnění, že trpí jinou nemocí, a 40 sloužících zdravotníků.

+7

Na první pohled zdraví

U přibližně 10 procent pacientů se příznaky projevovaly ve velmi mírné formě. Jejich stav se zhoršil až během několika dnů až týdnů. V průměru se nákaza projevila po pěti dnech, do sedmi dnů proběhla hospitalizace, po osmi dnech začali mít pacienti těžké obtíže s dýcháním.

Podle odborníků tento vzorec dokazuje, že všichni pacienti musí být pod pečlivým dohledem, a není rozumné předpokládat, že člověk, který se zdá zdravý, nakažený není. Toto zjištění má být ale pro lékaře povzbudivé a má je přesvědčit, aby na pacienty opravdu dohlíželi, tvrdí ředitel Národního institutu alergií a infekčních chorob k publikaci JAMA.

Stejně jako předchozí studie i JAMA potvrzuje fakt, že pacienti nakažení koronavirem bývají převážně starší lidé, kteří v minulosti trpěli jinými onemocněními – nejčastěji cukrovkou, srdečními chorobami či rakovinou.

Náchylnější starší muži

Intenzivní péči v případě onemocnění pak vyžadovalo 26 procent pacientů, jejichž věkový průměr činil 66 let. Pro zkoumaný vzorek pacientů platila úmrtnost 4,3 procenta, což je více než v jiných oblastech Číny. Důvod vyšší úmrtnosti výzkum neobjasňuje pro nedostatek informací.

Výsledky výzkumu ukazují, že k nákaze jsou v 54 procentech náchylnější muži.

Nejen plíce?

Ze záznamů pacientů vyplývá, že nemoc způsobila pneumonii a systémovou virovou infekci, která v těle vyvolala zánět, uvedl William Schaffner, odborník na infekční choroby.

„Existují biochemické ukazatele, že onemocnění napadá více orgánových systémů těla a zánět do jisté míry narušuje jejich funkci,“ uvedl. Ovlivněny jsou plíce, srdce, játra, ledviny a systémy kontrolující srážlivost krve. Zatím však nebylo potvrzeno, že virus přímo napadá jiné orgány než plíce.

+5

Projevy zánětu jsou pro závažná virová onemocnění charakteristické. Schaffner dodal, že větší výskyt chřipkových onemocnění může v těle setrvat déle než měsíc i po skončení akutní fáze onemocnění. U starších lidí se tak zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Ohrožení jsou i mladší

Druhá výzkumná zpráva JAMA se zabývala 13 pacienty léčenými ve třech pekingských nemocnicích mezi 16. a 29. lednem. Jejich věkový průměr byl nižší než u wuchanských pacientů – 34 let, nejmladšímu byly dva roky a nejstaršímu 50. Žádný z nich netrpěl žádnou jinou chorobou. Průběh jejich onemocnění byl podstatně mírnější a nikdo z nich nákaze nepodlehl. Případy onemocnění mladých a zdravých lidí mají podle výzkumníků rozptýlit představu, že koronavirus je pouze pro starší.

„Může to napadnout mladého, zdravého člověka,“ uvedl Schaffner, „což náš výzkum dokazuje.“

Reklama

Doporučované