Hlavní obsah
Online

Rakousko hlásí 66 nakažených včetně čtyřčlenné slovenské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve Francii, Belgii i Nizozemsku přibývá nakažených. Francie hlásí největší nárůst počtu případů od začátku výskytu viru. V poledne první případ ohlásilo i Slovensko.

Článek

V nemocnici v nizozemském Rotterdamu dnes zemřel 86letý muž nakažený novým typem koronaviru. Jeho úmrtí je pro Nizozemsko prvním v souvislosti s globální epidemií nemoci COVID-19 způsobované tímto virem, informovaly světové zpravodajské agentury. Další dvě úmrtí kvůli koronaviru oznámila Francie, kde kromě toho bilance nakažených od čtvrtečního večera narostla o 154 případů. Ve Francii koronaviru podlehlo sedm lidí, nakažených je 423.

V Belgii vzrostl počet pacientů na 109.

Třetího nakaženého ohlásilo Maďarsko. Muž pravidelně cestuje mezi Milánem a Debrecínem. Z Itálie naposledy přiletěl 29. února.

První případ nákazy oznámilo Slovensko. Podle premiéra Petera Pellegriniho 52letý muž nebyl v uplynulých dnech v žádné z rizikových zemí. V Itálii ale několik dní pobýval jeho syn. Pellegrini vybídl Slováky, aby nepodléhali panice. Není podle něj například důvod k nákupu velkého množství potravin. Slovensko ale jako opatření proti šíření nákazy zakáže lety do Itálie a exkurze škol do zahraničí, uzavře nemocnice a věznice pro návštěvy.

Prvního nakaženého oznámily i Vatikán, Togo a Bhútán. V Peru se první případ potvrdil dnes u muže, který se vrátil z Evropy a byl mimo jiné v Česku. Šest nových případů oznámilo Rusko, a nakažených je tak v zemi 13.

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Nakažených osob je téměř 7000. Nákaze podlehlo 42 lidí, 135 pacientů se uzdravilo.

Pevninská Čína ve čtvrtek zaznamenala 143 případů nákazy novým typem koronaviru a 30 úmrtí nakažených s dosavadní bilancí 80 556 případů infekce a 3042 obětí.

Na celém světě bylo do pátečního odpoledne zaznamenáno přes 100 300 případů nákazy.

Uzdravilo se přes 55 600 lidí.

  • Podle nové bilance vzrostl počet nakažených v Itálii na 4636

    Nemoci COVID-19 způsobené novým typem koronaviru v Itálii za posledních 24 hodin podlehlo dalších 49 lidí, celkový počet mrtvých v zemi tak dosáhl 197.

    Italské úřady v nové bilanci zaznamenaly již 4636 případů nákazy, což je o 778 více než ve čtvrtek. Nejvíce postiženým regionem zůstává Lombardie, kde se dosud infikovalo 2008 lidí, uvádí italská média.

    Smrtnost dosáhla na 4,25 %.

  • Akcie v USA s postupem koronaviru dále oslabily

    Akcie ve Spojených státech v závěru týdny znovu poklesly v reakci na zvyšující se obavy z ekonomických dopadů koronaviru. Ten byl celosvětově prokázán už u více než 100 000 lidí, a investoři se proto místo akcií uchylují k bezpečnějším státním dluhopisům. Hlavní akciové indexy nicméně uzavřely nad dnešními minimy. Na devizovém trhu slábl dolar.

    Kurz eura vůči americkému dolaru se dnes poprvé od loňského července vyšplhal nad 1,13 USD. Dolar je pod tlakem kvůli poklesu výnosů u dluhopisů vlády Spojených států, za kterým stojí obavy z negativních hospodářských dopadů epidemie nového typu koronaviru. Americká měna by mohla vykázat nejhorší týden od roku 2016.

  • Rakousko má 66 nakažených včetně čtyř Slováků

    Podle agentury APA se nakazila čtyřčlenná rodina ze Slovenska, která je nyní v karanténě ve své chatě nedaleko Neziderského jezera. „Matka byla před časem na mezinárodním kongresu v USA. V den návratu vykazovala první příznaky a poté ji informovali, že se na kongresu prokazatelně dostala do kontaktu s pacientem s nemocí COVID-19,“ informovala zástupkyně rakouského krizového štábu Brigitte Novoselová. Nyní se podle ní pátrá po lidech, kteří byli se slovenskou rodinou v kontaktu.

  • Koronavirus by mohl světovou ekonomiku stát až 2,7 trilionu dolarů

    Celosvětové rozšíření koronaviru by mohlo výrazně poškodit světovou ekonomiku. Informoval o tom server Bloomberg.

    V případě nejčernějších scénářů by mohla epidemie světovou ekonomiku stát až 2,7 trilionu dolarů, což je ekvivalent HDP Spojeného království.

  • Dva zaměstnanci British Airways se nakazili koronavirem

    Dvěma zaměstnancům letecké společnosti British Airways byla v pátek potvrzena nákaza koronavirem. V současné době jsou v karanténě ve svých domovech. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na British Airways.

  • Lufthansa kvůli koronaviru sníží svou kapacitu až o polovinu

    Německá letecká společnost Lufthansa a její dceřiné firmy kvůli šíření nového typu koronaviru seškrtají v příštích týdnech svůj letový plán až o polovinu. Opatření má utlumit finanční dopady poklesu poptávky, informovala dnes společnost. Omezení se má týkat všech cílových oblastí, do kterých dopravci z rodiny Lufthansa létají. Aerolinky létají též do Prahy.

    Lufthansa se potýká s rozsáhlým poklesem poptávky a stornováním už zakoupených letenek. Největší letecký koncern v Evropě už ve čtvrtek zrušil 7100 zpátečních letů své hlavní značky. Podobné omezení provozu se týká rovněž dceřiných společností Austrian Airlines, Swiss, Eurowings a Brussels Airlines. Do Číny, Íránu a Izraele stroje skupiny nebudou létat vůbec.

    Koncern Lufthansa disponuje zhruba 780 letouny a loni uskutečnil dohromady v průměru 3226 letů denně.

  • Peru hlásí první případ nákazy, muž byl předtím i v Česku

    V Peru se v pátek potvrdil první případ nákazy u muže, který se vrátil z Evropy a byl mimo jiné v Česku.

  • Státy EU chtějí rychlejší společné nákupy respirátorů či roušek

    Evropská komise by měla urychleně zahájit společný nákup ochranných prostředků proti šíření nového typu koronaviru na území Evropské unie. Shodli se na tom dnes unijní ministři zdravotnictví na mimořádném jednání v Bruselu. Země by podle nich měly sdílet co nejvíce informací a koordinovat svá opatření v boji proti viru způsobujícímu nemoc COVID-19.

    EU svolala mimořádné jednání ministrů v době, kdy nákaza pronikla do velké většiny evropských zemí a nejvíce zasažená Itálie hlásí přes stovku mrtvých. Řada států včetně Česka přitom nemá dostatek respirátorů či roušek, a proto se v posledních týdnech přihlásila do nového systému společných nákupů.

    „Mám pocit, že to není úplně svižné,“ řekl českým novinářům po jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle něhož země vyzvaly komisi, aby nákup respirátorů, roušek či rukavic urychlila. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová uvedla, že se k programu ohlášenému v únoru zatím přihlásilo 20 zemí a samotný nákup bude spuštěn v pondělí.

    Ministři se sešli v době, kdy jednotlivé země přijímají různá opatření, která mají bránit šíření viru. Podle Kyriakidesové je to zcela v jejich kompetenci a Brusel se bude snažit přispět k co nejlepší vzájemné koordinaci. „V různých zemích i v jejich regionech je situace velmi odlišná a žádné řešení není stejně dobré pro všechny,“ připustila po jednání komisařka.

    Částečné neshody panují mezi jednotlivými státy v otázce omezování vývozu ochranných prostředků, k němuž sáhlo vedle Německa či Francie i Česko, které zakázalo vyvážení respirátorů třídy FFP3.

  • V Íránu na koronavirus zemřel poradce ministra zahraničí

    Ve čtvrtek zemřel na nákazu koronavirem Hossein Sheikholeslam, poradce íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Je tak šestým politikem, který viru v Íránu podlehl. Informovala o tom agentura AFP.

    Byl jedním ze studentů, kteří v roce 1979 drželi v Teheránu na americké ambasádě americké velvyslance jako rukojmí.

  • Trump si chválí zavřené hranice. Realita na letištích je ale jiná

    Prezident Spojených států Donald Trump pochválil na Twitteru uzavřené hranice a rychlou akci, kterou americké úřady ve snaze zamezit šíření koronaviru podnikly.

    Americká novinářka Julia Lindauová, která psala v uplynulých dnech o nákaze pro Vice News z nejpostiženějších oblastí koronavirem v Itálii, ale na svém twitterovém účtu několik hodin poté informovala o své zkušenosti z letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku. Po návratu z epicentra nákazy nemusela informovat o svém pohybu po Itálii či kontaktu s nakaženými osobami.

    V dalším Tweetu dodala, že se v nejnebezpečnějších oblastech nepohybovala.

  • Další potvrzené případy nákazy v Rusku

    Rusko zaznamenalo šest nových případů nákazy koronavirem, informovala agentura TASS s odvoláním na operativní štáb Ruské federace. Všichni přicestovali z Itálie.

  • Vědci v USA: Svět ohlásil přes 100 000 případů nákazy koronavirem

    Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 100 000 lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Univerzity Johnse Hopkinse, kteří globální epidemii monitorují. Nejrychleji v posledních dnech přibývá potvrzených nakažených v Íránu, jehož úřady dnes ohlásily 1234 nových případů.

  • Izrael dál zpřísňuje podmínky pro přílety z evropských zemí

    Od pátku odepírá stát Izrael kvůli šíření nového koronaviru vstup do země osobám cestujícím z Německa, Itálie, Rakouska, Švýcarska, Španělska a Francie. Výjimkou jsou ti jednotlivci, kteří jsou ochotní se po příjezdu odebrat do 14denní „domácí“ karantény, kdy se ovšem nesmí jednat o hotel. Dál se výjimka vztahuje na izraelské státní příslušníky a osoby s platným povolením k trvalému pobytu v Izraeli. I pro tyto jedince platí povinná karanténa.

  • Francie hlásí další oběti

    Ve Francii po nakažení koronavirem zemřelo už sedm lidí. Úřady evidovaly celkem 423 případů, přičemž infekce už se podle zpravodajského webu Franceinfo rozšířila na celé evropské území Francie včetně Korsiky. Většina případů je hlášena z regionů Hauts-de-France, Île-de-France a Grand-Est na severovýchodě země.

    V nejhůře zasažených francouzských departementech tento týden řada škol přerušila provoz. Ministr školství Jean-Michel Blanquer podle deníku Le Figaro uvedl, že opatření se dnes týkalo 150 vzdělávacích zařízení a 45 000 žáků. Francouzská vláda kromě toho minulý víkend zakázala některé akce s více než 5000 účastníky, později také převzala kontrolu nad distribucí ochranných roušek.

  • Egypt evidoval 12 nových případů koronaviru na výletní lodi

    Egyptské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že se nákaza koronavirem potvrdila u 12 osob z výletní lodi, která se plavila po Nilu z Luxoru do jihoegyptského Asuánu. S odkazem na egyptskou státní televizi to uvedla agentura Reuters.

  • V Íránu na koronavirus zemřelo oficiálně už 124 lidí

  • Slovenský premiér potvrdil první případ nákazy koronavirem v zemi

    Slovensko jako poslední země ve střední Evropě potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru. Premiér Peter Pellegrini dnes novinářům řekl, že jde o dvaapadesátiletého pacienta, který je nyní v jedné z bratislavských nemocnic.

    Zmíněný muž nebyl v uplynulých dnech v žádné ze zemí, kde se nákaza vyskytla. V Itálii ale po několik dní pobýval jeho syn.

  • V Nizozemsku zemřel na koronavirus první člověk

  • Indie ruší oslavy hinduistického svátku barev Hólí

    Prezidentský palác Ráštrapati Bhavan nebude letos pořádat oslavy tradičního indického svátku Hólí, uvedl na Twitteru Naréndra Módí. Indický prezident Rám Náth Kóvind uvedl, že rozhodnutí bylo přijato jako preventivní opatření.

Reklama

Hlavní zprávy