Hlavní obsah

V Evropě znovu padají pandemické rekordy, na vině je varianta omikron

Foto: Profimedia.cz

Pandemické rekordy padly v úterý v Itálii, Německu i Francii, kde za den přibylo 464 769 nových případů nákazy.

Reklama

Napříč Evropou se nadále šíří vysoce přenosná varianta covidu-19 omikron. Zatímco Francie ohlásila rekordních téměř půl milionu nově nakažených, v sousední Itálii zemřel za den na covid-19 rekordní počet lidí, více než 400.

Článek

Ve Francii za poslední den přibylo 464 769 nových případů nákazy, tedy nejvíce za celé téměř dva roky pandemie covidu-19. I přes rekordní počty nakažených zatím nedošlo k zahlcení místních nemocnic.

Ve stejný den totiž počet pacientů na jednotkách intenzivní péče klesl o 32 na 3881. Nadále ale přibývají pacienti na lůžkách mimo intenzivní péči, a to nejvíce od listopadu, informovala agentura Reuters. Ve francouzských nemocnicích dosud zemřelo 100 339 pacientů s covidem-19, z toho 288 úmrtí je hlášeno z posledního dne, zmiňuje Reuters.

Zemi kvůli šíření varianty omikron čeká další zpřísnění protiepidemických opatření. Francouzské úřady uvedly, že každá osoba starší 18 let by se měla nechat přeočkovat, aby tak zůstal v platnosti její očkovací průkaz. Nové nařízení se týká všech osob, které dokončily očkování před více než sedmi měsíci.

V šedesátimilionové Itálii za posledních 24 hodin přibylo 228 179 nových případů nákazy. Země navíc zaznamenala rekordních 434 nových obětí covidu-19, uvedla místní agentura ANSA.

I v Itálii výrazně vzrostl počet nově nakažených, podle místních úřadů ale vzrostl i počet provedených testů a poměr pozitivních případů tak zůstává stabilní. Mírně přibylo hospitalizací, jejich počet vzrostl o 150 na celkových 19 448.

Koronavirem už se v jihoevropské zemi nakazilo prokazatelně více než devět milionů místních obyvatel, z nichž 141 825 nemoci podlehlo, což je nejvíce v Evropě hned po Velké Británii. Podle deníku Corriere della Sera mezi italskými odborníky nadále probíhá debata o tom, zda nepřestat zveřejňovat denně počty nakažených. Podle primáře oddělení infekčních nemocí v nemocnici v Janově Mattea Bassettiho každodenní bilance „jen vytváří úzkost“.

Italská vláda také podle serveru The Local mezitím debatuje nad změnou protiepidemických opatření, jako je například epidemický semafor, který zemi rozděluje na 21 oblastí. V každé může podle semaforu teoreticky platit jiný soubor opatření. Vláda podle The Local aktuálně řeší pro vstup do jakých podniků by měl být povinný takzvaný „zelený pas“, tedy doklad o očkování nebo negativním testu. Výjimku by měly dostat supermarkety a další nezbytné služby, uvádí server.

Pandemický rekord hlásí také Německo, a to v míře sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených v týdenním úhrnu v přepočtu na 100 000 obyvatel. Ta v úterý vystoupala na hodnotu 553,2, což je nejvyšší hodnota od začátku pandemie. Za posledních 24 hodin přibylo v zemi 74 405 nakažených.

Německá vláda mezitím musí řešit nedostatečnou kapacitu testovacích míst. Před pondělním setkáním vlády s regionálními ministry zdravotnictví v novém návrhu zástupci Berlína uvádí, že PCR testy by měly být v budoucnu pouze pro „symptomatické osoby a v případě potřeby zranitelné skupiny“.

Právě v Berlíně poptávka po PCR testech výrazně převyšuje nabídku. Podle návrhu by mohlo být upuštěno od PCR testu jako potvrzení nákazy u lidí s bezpříznakovou infekcí covidem-19 po pozitivním rychlotestu. Test k ukončení karantény nebo izolace by se podle plánů provedl „výhradně“ „vysoce kvalitním a v případě potřeby laboratorním antigenním testem“, píše The Local.

Rekordu se v úterý přiblížila také Velká Británie, kde v souvislosti s covidem-19 přibylo 438 obětí, což je podle agentury Reuters nejvíce od loňského 24. února. Británie zaznamenala také 94 432 nově nakažených.

Od začátku pandemie země se zhruba 66 miliony obyvatel zaznamenala 152 513 úmrtí po nákaze koronavirem, což je sedmý nejvyšší počet na světě a nejvyšší v Evropě. Znepokojivá denní statistika přichází v době, kdy vláda premiéra Borise Johnsona zvažuje rozvolnění opatření, která byla zavedena s cílem zamezit šíření vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid poslancům ve sněmovně řekl, že je optimistou a že opatření proti covidu-19 by mohla být příští týden zmírněna, protože se zdá, že počty hospitalizací dosáhly vrcholu. Plány na rozvolnění oznámila také skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Od příštího pondělí by se měly v zemi znovu otevřít noční kluby a také skončit veškerá omezení týkající se setkávání, uvádí deník The Guardian.

V Anglii aktuálně platí povinnost nasadit si ochranu nosu a úst ve většině veřejných vnitřních prostor, pro vstup do nočních klubů a na akce s velkým počtem návštěvníků je třeba se prokázat potvrzením o očkování proti covidu-19.

Reklama

Doporučované