Hlavní obsah

Koronavirus v lázních na západě Čech. Eviduje se už na 200 případů

Foto: Profimedia.cz

Novým velkým ohniskem s téměř 200 nakaženými jsou Františkovy Lázně. Ilustrační snímek

Reklama

Novým ohniskem nákazy se staly Františkovy Lázně. Podle starosty města je to tím, že se tu ve velkém testuje a nakažení se odchytávají hned při příjezdu.

Článek

Ve Františkových Lázních na Chebsku narůstá počet případů koronaviru.

Co do počtu nakažených se to začíná blížit velkému letnímu klastru v pražském podniku Techtle Mechtle, kde nakonec bylo kolem 200 nakažených, přičemž lidé, kteří se tu nakazili, rozšířili nákazu i do jiných krajů republiky.

V lázeňském městě dosud hygienici zachytili 170 nakažených lázeňských hostů. Starosta Františkových Lázních pak mluví o dalších zhruba 27 nakažených z řad personálu.

„Všichni nemocní jsou už v domácí izolaci v místě svého trvalého bydliště,“ uvedla pro Seznam Zprávy Michaela Zajíčková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Proto například středočeští hygienici evidují z „klastru Františkovy Lázně“ 22 nakažených, v Ústeckém kraji počítají s 11 nakaženými a jihočeští hygienici napočítali 12 nakažených.

Kvůli koronaviru ve Františkových Lázních už v úterý krajská hygiena v Karlovarském kraji vydala mimořádné opatření, že se od čtvrtka budou muset povinně ve Františkových Lázních nosit roušky ve vnitřních prostorech. Než se tak stalo, bylo, jak známo, nařízeno nošení roušek plošně v celé republice.

Ve zdůvodnění mimořádného opatření pro Františkovy Lázně hygienici mimo jiné píší, že pojem „služby péče o tělo“ - tedy procedury, za kterými lidé do lázní jezdí - se zpravidla překrývají s pojmem „činnosti epidemiologicky závažné“.

Je to nefér senzace, brání starosta lázně

Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař, který zároveň působí jako předseda Svazu lázeňských míst, cítí momentální epidemiologickou situaci spojenou s jeho městem jako nefér. A to proto, že se podle něho radnice snažila aktivně testovat před zářijovou lázeňskou sezonou.

„Dělali jsme si vlastní čistku, abychom měli bezpečné zázemí pro klienty, tím jsme si způsobili, že se lidé začali objevovat,“ říká starosta Františkových Lázní s tím, že otestovali personál ve městě a objevili výše zmíněných zhruba 27 nakažených.

Celkový údaj o 170 nakažených hostech je pak podle starosty za poslední měsíc a několik dní.

„Je pravidlo, a to nejen kvůli koronaviru, že v případě onemocnění se ukončuje léčba a posílá se domů. Takže kdokoliv sem přijel třeba v neděli a v úterý jel domů, byl označený, že se nakazil ve Františkových Lázních. Ale padesát procent přijíždí hromadnou dopravou,“ tvrdí Jan Kuchař.

Podle starosty je v lázních každý týden 5000 ubytovaných hostů a dalších 20 tisíc denních návštěvníků. Řada obyvatel je pak na lázeňství ve městě existenčně závislá.

„Je to souhra náhod a koncentrace případů. Nemyslím si, že lázeňství je rizikovější,“ reaguje na ohnisko v lázních Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní a ředitel lázní v Jáchymově a Luhačovicích.

Podle něj lázně zavedly pro hosty novou povinnost podepsat čestné prohlášení, že nejsou v karanténě ani trasování a nemají teplotu ani další příznaky koronaviru. „A pokud teplotu mají, tak už neřešíme proč a jak a neubytujeme je. Není to příliš klientské ani vstřícné, ale je to v této bláznivé době nutné,“ dodává Bláha.

Reklama

Doporučované