Hlavní obsah

V nemocnici, kde se očkovalo jen naoko: Jsme zdrceni, říká personál

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Zaměstnankyně očkovacího centra ve Vsetíně se od jednání dvou bývalých kolegyň distancovaly.

Reklama

Dvě pracovnice vsetínského očkovacího centra pomáhaly s falšováním certfikátů. Reportéři Seznam Zpráv zjišťovali, jak se aféra podepsala na dění v nemocnici.

Článek

Chodba ve druhém patře budovy B odděluje ARO pro pacienty v nejvážnějším stavu od očkovacího centra. Jak se ukazuje v těchto dnech, je v tom smutný paradox. Na jedné straně se snaží pacienty uchránit před smrtí, o pár metrů vedle se s covidem donedávna obchodovalo. Zájemci si tam podle kriminalistů mohli obstarat falešný doklad o očkování.

Policisté dvě z bývalých pracovnic na začátku týdne obvinili z padělání očkovacích certifikátů. Falešný dokument měly pomoci získat nejméně 74 zájemcům. Očkovaly podle policie jen naoko, zanášely potřebné údaje do systému a likvidovaly přebytečné vakcíny.

„Tady přes chodbu je oddělení s nejvážnějšími případy. Pacienti se někdy odtamtud vrátí do života, někdy bohužel ne. O to mi celá věc přijde ještě horší. Lze si myslet všelico, ale u zdravotníka je to obrovské zklamání,“ přiznává ředitelka nemocnice Věra Prousková.

Ostatní pracovnice centra události posledních dní zdrtily. Považují je za ránu do vlastních řad. „Samy za očkování bojujeme celý rok a pak se nám to stane na vlastním oddělení. Jak nám může být? Je to pro nás paralyzující,“ říká stále zaskočená vedoucí centra Andrea Adámková.

Policisté případ zveřejnili v úterý, většina zdravotníků se o něm dozvěděla až z médií. Jedna z obviněných pracovnic opustila nemocnici až ve středu. Hned poté, co se ředitelka od kriminalistů dozvěděla konkrétní jména žen, které podezřívají z podvodů.

Druhá obviněná zdravotní sestra byla mimo službu už před Vánoci. „Jak máme reagovat? Těžko něco dodat, když víte, že taková věc potopí všechny a veškeré úsilí oddělení. Jsme přesvědčené, že se nikdo další nezapojil,“ říká v čekárně jedna ze sester Pavla Strnadlová.

Jak zdravotnice potvrzují, očkování za poslední rok věnovaly spoustu času. I nad rámec pracovní doby. Vyjíždějí s mobilními týmy, desítky z nich na jaře a v létě rozjely vysokokapacitní centrum ve sportovní hale Na Lapači. „Všechno stojí na důvěře a ta je nyní podkopána. Všechny jsme proočkované a s tímto jednáním bývalých kolegyň se absolutně neztotožňujeme. Nikdy nás ani nenapadlo, že by se u nás něco takového mohlo stát,“ dodává Adámková.

Vsetínská nemocnice od počátku očkování aplikovala přes sedmdesát tisíc dávek. I po Novém roce denně obslouží přes tři stovky zájemců o očkování. Více než devadesát procent tvoří třetí dávky.

Objednávky z celé republiky

Systém se ani po aféře výrazně nezměnil, podle vedení šlo o selhání jednotlivkyň. Hned u vstupu sestra měří zájemci teplotu, ptá se, na kterou jde dávku. „Lidé se objednávají přes rezervační systém. Před očkováním vyplní dotazník, pak jdou za lékařem, který zkontroluje údaje, jestli se dotyčný může očkovat,“ vysvětluje Adámková.

V centru jsou místnosti pro aplikaci vakcín, přípravny a také čekárny. „Pokud má člověk všechny údaje v pořádku, tak se naočkuje a pracovníci vše zadají do systému. U toho jsou dva lidé,“ říká vedoucí centra.

Právě dvě pracovnice centra byly do falšování certifikátů zapojené. Zda spolu pracovaly ve dvojici, bývalé kolegyně nespecifikovaly. Kvůli policejnímu vyšetřování jsou vázané mlčenlivostí.

Podle kriminalistů se k očkování „naoko“ do Vsetína sbíhaly objednávky napříč republikou. Zprostředkovávaly je další dvě ženy mimo nemocnici, které si říkaly o úplatky ve výši dvou až sedmi tisíc korun. Přišly si tak minimálně na půl milionu korun. „Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců korun. Jedna z pracovnic očkovacího centra za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikatisícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální, či finanční, nedostala,“ říká policejní mluvčí Petr Jaroš.

Z ostudy kabát

Na chodbě nemocnice odpočívá po třetí dávce vakcíny Pavlína. O falšování slyšela. Při otázce, jestli už před policejní zprávou, dlouze přemýšlí. „Člověk si není jistý, co slyšel dřív a co ví z médií. Ale že bych zaslechla, že se tu dá získat falešný certifikát, to ne,“ povídá.

Dodává, že lze podobné excesy ve společnosti předpokládat. „Co na to říct? Každý odpovídá sám za sebe. Jsem za očkování vděčná, ale podobné nekalosti fungují ve všech sférách. Byla to taková podpultovka. Každopádně je to smutné.“

I když venku ve středu silně prší, malým areálem proudí desítky lidí. Starší brýlatý lékař se vrací z obědové pauzy. Přes bílý zdravotnický úbor má přehozenou bundu. „Ničeho podezřelého jsem si v centru nevšiml, i když mám po třech dávkách,“ hlásí.

S kolegy už ráno kauzu stihli probrat, dozvěděli se o ní z novin. „Nechápu to. Sestry mají velmi slušné platy. Pokud dostaly půl milionu na úplatcích, dělá to 125 tisíc na jednu. To si vydělají dřív než za půl roku a teď mají z ostudy kabát. Každopádně asi není složité předstírat naočkování, když jsou na tom dotyční domluvení,“ říká. Oficiálně však zatím není jasné, jak si obviněné úplatky dělily.

Za svou nadřízenou míří i mladá zdravotní sestra, která je na dlouhodobé neschopence. „Je to samozřejmě o celém přístupu k očkování. Názory se různí. Případ je každopádně varování pro celou republiku, že je při udělování certifikátů potřeba být velmi obezřetný,“ přemítá žena.

Aféra rozezlila postarší hnědovlasou důchodkyni, která odchází z nemocnice. „To víte, že jsem případ viděla v televizi. Člověk nemá školy, ale říkám si, jak dotyčné mohly být tak blbé,“ hlásí rázně.

Vsetínsko patří k nejméně proočkovaným regionům v Česku. Před Vánoci mělo alespoň jednu dávku vakcíny přes 55 procent populace. „Těžko říct, jestli to nějak souvisí i s falešnými certifikáty. Region je velmi přírodní, stojí tu spousta odlehlých samot. I to může být důvod, proč lidé víc věří sobě,“ přemítá ředitelka.

V nemocnici je podle ní proočkovaných přes 70 procent všech zaměstnanců. „Samozřejmě bych ráda viděla číslo vyšší, určitě není konečné. Každopádně vnímáme každý den, že se chodí očkovat další zaměstnanci. Na druhou stranu zastávám názor, že je odpovědnost na každém z nás. Je to volba každého,“ zdůrazňuje.

Ve Vsetínské nemocnici pracuje i místní zastupitel a rentgenolog Tomáš Husa a ani on nepatří k příznivcům povinného očkování. V centru se prý protočilo více pracovnic. „Některé vůbec neznám. Těžší úkol bude obnovit dobré vztahy v nemocnici, které pošramotilo očkování. To bude možná větší problém než celý případ certifikátů,“ myslí si.

Ředitelka věří, že se reputaci nemocnici podaří obnovit. „Nekalé nabídky určitě využili lidé, kteří očkování nevěřili. Sháněli certifikát kvůli tomu, aby mohli žít, jak chtěli. Nemyslím, že by to mělo narušit důvěru. Spokojených pacientů je většina,“ dodává.

Reklama

Doporučované