Hlavní obsah

Blog: Očkování dětí je nejtenčí led. Rozhodnou emoce, nikoliv fakta

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Lékařské společnosti dnes doporučily očkování dětí i pro skupinu ve věku od pěti do 11 let. Proti nim stojí pudové rodičovské strachy.

Reklama

Snad je to iracionální, nerozumné, ba hloupé, možná i schizofrenní, ale já coby urputný zastánce vakcinace, nad očkováním svých dětí zatím stojím ve značných rozpacích.

Článek

S očkováním dětí ve věku od pěti do 11 let, jejichž registrace v pondělí začala, mohou mít problém i vakcinačně uvědomělí lidé. Svou paži sice milerádi vystavili jehle dvakrát, třikrát. Ručku svého potomka ale mnozí budou bránit. Snad ani ne tak u desetiletých. Leč pětileté dítě, dovoluji si odhadnout, mnoho lidí očkovat nenechá.

Pojďme si nyní projít názorové spektrum kompetentních lékařských kapacit, které se v posledních dnech k očkování pětiletých dětí vyjádřily.

Proti očkování zdravých malých dětí

Německá Stálá očkovací komise (Stiko) před několika dny uvedla, že v dotyčné věkové skupině připadá asi jeden případ hospitalizace na deset tisíc nakažených. Zdravotníci v Německu od začátku pandemie nezaznamenali jediný případ úmrtí dítěte kvůli covidu-19, které před infekcí netrpělo žádnou přidruženou nemocí. Podle Stiko nelze vzhledem k omezené dostupnosti dat odhadnout riziko vzácných vedlejších účinků, které může očkování mít. „Neexistuje sice žádný přímý důkaz ohledně rizika očkování v této věkové skupině, ale zároveň není k dispozici dostatečně bezpečné množství dat, na základě kterého by šlo definitivně vyhodnotit bezpečnost vakcinace,“ cituje agentura DPA předsedu Stiko Thomase Mertense.

V dnešním Deníku N se k očkování dětí vyjádřila například lékařka Iveta Poljaková z ARO oddělení nemocnice v Jeseníku. Připouští, že i řada zdravotníků z covidového oddělení váhá své děti dát naočkovat současnou vakcínou, pokud již onemocnění variantou delta prodělaly. „Každé očkování je zásah do imunity,“ řekla listu. Děti mají podle jejích zkušeností bezpříznakový průběh onemocnění (autor tohoto textu může potvrdit, obě jeho malé děti covid prodělaly, a pokud by nákazu neprokázal test, nikdo by nepoznal, že jsou pozitivní), případně se u nich covid prokáže jen lehkým průběhem.

„Neříkám, že očkování dětí mezi pěti a 12 lety je neprospěšné, ale já si nemyslím, že je ještě doba, abychom plošně oočkovali celou tuto kategorii, když nemáme oočkované kategorie, které jsou mnohem závažnější,“ prohlásil na CNN Prima News epidemiolog a byvší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je také ohledně vakcíny zatím poměrně málo dat.

Biochemik Zdeněk Hostomský na stejném kanálu kromě jiného řekl, že sám své děti nechá očkovat pouze z praktického hlediska. „Myslím si, že ze zdravotního hlediska je očkování dětí zbytečné,“ podotkl. Co může být oním praktickým důvodem naznačují zkušenosti z Izraele, očkovacího premianta, kde se ale proti vakcinaci malých dětí staví řada lékařů. Očkovat zdravé děti jen proto, aby mohly na kroužky, jim přijde málo. Jak dnes napsaly Seznam Zprávy, děti do 12 let se momentálně prakticky nikde nemusí prokazovat ničím, pokud jde o covid-19. V restauracích stejně jako třeba v kině po nich nikdo žádný certifikát nechce, ale je možné, že i tady přijde do budoucna zpřísnění. Je to vidět například na pravidlech pro lyžařské kurzy pro děti starší 12 let, které už se mohly nechat očkovat.

Jak se očkují děti

Česko má pro mladší děti objednáno zatím asi 300 tisíc dávek vakcíny. Dětí v tomto věku je kolem 800 tisíc.

Očkovat děti má asi 50 center. Další možností je očkování přímo v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, kam se lidé nemusí registrovat přes internet, ale osloví přímo lékaře.

Menší děti mají vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech asi třetinové síly.

(ČTK)

Výše zmíněný Deník N pak dnes uvedl, že část doktorů má zato, že kolektivní imunitu nelze u koronaviru vytvořit, a to ani pomocí očkování dětí. Protože i očkovaný člověk – dítě – je přenašečem viru. „Co se týče covidu, kolektivní imunity nikdy nedosáhneme. Vakcína proti covidu se nedá srovnávat s vakcínou proti dětským nemocem. Lidé, kteří jsou naočkovaní například proti dětské obrně, virus nevylučují. Jenže v případě covidové vakcíny je člověk nositelem aktivního viru a je schopen nakazit někoho jiného i sám onemocnět. Toto popírá samotný princip vytvoření stádní kolektivní imunity,“ míní Jana Gandalovičová z Kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Intermuskulární vakcína – látka cílená do svalu –  navíc obchází slizniční imunitu, která je u dětí úplně primární, protože děti si teprve vytvářejí celý imunitní systém,“ dodala pro Deník N.

Pro očkování zdravých malých dětí

Předseda České vakcinologické společnosti společnosti Roman Chlíbek dnes dopoledne uvedl, že i když je covid-19 v dětském věku méně závažný než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří skončili v nemocnici a zemřeli. Covid podle něj může u dětí způsobit závažné multisystémové zánětlivé onemocnění, o němž Seznam Zprávy opakovaně informovaly, i dlouhodobé potíže. I když byly po očkování proti covidu zaznamenány vzácné a vesměs mírné případy zánětu osrdečníku a srdečního svalu, prospěch z očkování podle lékařů převyšuje riziko těchto nežádoucích účinků.

Covid má podle odborníků České vakcinologické společnosti na děti a adolescenty i mnohé nepřímé zdravotní dopady. Infekce u dětí navíc pomáhají udržovat cirkulaci viru ve společnosti. „Očkování může přispět k udržení normálního fungování společnosti včetně prezenční výuky a dalších dětských kolektivních aktivit. Obě dostupné mRNA vakcíny jsou velmi účinné v prevenci nemoci covid-19,“ uvedly lékařské společnosti. Kromě vakcinologické společnosti se ke stanovisku připojila mimo jiné i Česká pediatrická společnost, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii.

Obecně lze s jistou dávkou opatrnosti říci, že většina českých vakcinologů a pediatrů je pro očkování dětí. „Kdybychom tady neměli epidemii a jednalo by se o jednotlivé případy, tak by nepochybně doporučení vypadalo jinak, a to třeba i pro kategorii 12+. Například v sousedním Německu zpočátku doporučovali očkovat pouze rizikové skupiny dětí, ale kvůli šíření varianty delta následovala změna doporučení na použití pro všechny děti v kategorii 12+ bez zvažování individuálního rizika,“ popsala nedávno Seznam Zprávám například lékařka Hana Cabrnochová. Připomeňme, že aktuálně se očkování posouvá o stupeň níže, k dětem ve věku 5+.

„Děti mají v současné době nejvíc covidu ze všech věkových kategorií. Mají nejmenší riziko úmrtí na covid, ale dochází i k dětským úmrtím. Došlo k dětským úmrtím v předchozích vlnách a v současné vlně k nim nepochybně dojde také,“ dodal Daniel Dražan, dětský lékař a člen České vakcinologické společnosti.

A také třeba Evropská agentura pro léčivé přípravky dospěla k závěru, že přínosy přípravku Comirnaty u dětí ve věku pět až 12 let, zvláště u těch, které mají doprovodná onemocnění, a hrozil by jim proto závažnější průběh nemoci, převyšují jeho rizika.

Nejtenčí led

Názory odborných skupin i samotných lékařů jsou rozdílné, někdy si i protiřečí. A zásahy do organismu malých dětí – to je z pohledu rodičů možná ten nejtenčí led vůbec. Nakonec – myslím si – rozhodne navzdory všem pro i proti doporučením rodičovská intuice, pudy. Klíčovou roli sehrají emoce, strachy.

Vrátím se nyní krátce na začátek tohoto textu, kde jsem se opovážlivě dopustil prognózy, totiž že rodiče nejmenších dětí, předškoláků, se do očkování nepohrnou.

Soudím tak dle rozhovorů s mými vrstevníky, rodiči. A konečně i ze své vlastní pozice. Snad je to iracionální, nerozumné, ba hloupé. Možná i schizofrenní, ale coby urputný zastánce vakcinace, který – bude-li to nutné – se nechá přeočkovat klidně co půl roku, bych své děti zatím očkovat nedal. Těžko se to vysvětluje. Pokud bych měl náhodou na vakcínu nepříjemnou nebo vážnou reakci, byl bych s tím srovnaný. Šlo o moje rozhodnutí, přijal jsem je na základě pečlivě roztříděné sumy faktů a argumentů a jsem smířen, že za ně případně ponesu následky.

Děti, které ještě ani neumí číst, takovou svobodu volby nemají. Nikomu své stanovisko nenutím. Plně respektuji opačný pohled. Osobně ale za děti dočasně přejmu to břímě a počkám čtyři, pět let, až se ukáže, zda a jaký prospěch, případně rizika, očkování malých dětí přináší.

Reklama

Doporučované