Hlavní obsah

Blog: Země budoucnosti si to zase nespočítala. Naštěstí nám píchnou sousedé

Michal Kašpárek
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: ČTK

Snímek z očkovacího centra ve Vídni 23. listopadu 2021.

Reklama

Jak jsem si zajel pro třetí dávku do Vídně, kde si v říjnu umí spočítat, co bude v listopadu.

Článek

Když vyrůstáte v devadesátkách na jihu Moravy, vaším národním sportem není fotbal ani hokej, ale dohánění Rakouska. V některých statistikách už to vypadalo nadějně: dostali jsme se na dvě třetiny průměrného rakouského platu, a kdo ve vlaku nekouká do mapy, z fasád přejezd hranice nepozná.

Jenže teď v tom vlaku stejně sedíte znovu stejně pokoření, jako když jste malým Rakušákům záviděli Milku a Fantu. Odcházející český premiér i nastupující český premiér vás v dojemném společném gestu prosí, ať si zajdete na třetí dávku očkování proti covidu. Zrovna vás tedy ukecávat nemusí, máte od druhé pět měsíců, ochrana slábne, před svátky se booster při rekordních číslech hodí.

Jenže na něj dostanete papírový nárok až v lednu. Ten samý booster se totiž hodí víc než milionu dalších lidí očkovaných před vámi. Taky by ty samé vakcíny bylo vhodnější nejdřív vpravit do víc než dvou milionů těch, kteří ještě nedostali ani jednu dávku. Bohužel tyhle tři miliony zvládáme očkovat už jen po šedesáti tisících paží za den. Velká centra jsou zavřená, hejtmani nemají po volbách důvod exhibovat.

A právě proto teď sedíte ve vlaku do Rakouska. Přesněji do Vídně. Včera večer se váš známý na Facebooku chlubil, že si tam zajel pro třetí dávku. Nikdo tam neřešil, že známý s Vídní nemá nic společného, nikdo po něm ani nechtěl peníze. To je podezřelé, protože my si cizince k bezplatnému očkování pečlivě vybíráme a teprve v červnu jsme jim dovolili vůbec se očkovat aspoň za úhradu, jako by koronavirus na lidi s cizím pasem nelezl.

Zkusmo tedy na stránkách Vídně vyplníte registrační formulář. Volné termíny jsou hned od rána. To je ještě podezřelejší: booster byste tak dostali přinejmenším o pět týdnů dřív než v Česku.

Vídeňáci už dokonce očkují děti od pěti let. A to je superpodezřelé: u nás začneme distribuovat vakcíny pediatrům pár dní před Vánoci, abychom se přes svátky mohli těšit, jak si děti v lednu zajdou pro první dávku a kolem masopustu jim naběhne ochrana.

Druhý den se své paranoii smějete ve vídeňském očkovacím centru. Od vstupu k vpichu dvanáct minut vyplněných rozhovory se starostlivým personálem.

Vaše žena se zatím před pátečním výjezdem za hranice pokouší v Česku vypapírovat PCR test ze slin pro syna. Dobrovolníci v testovací budce nevědí, proč papír ke žvýkací variantě vlastně potřebují, když ho podle vlastního webu nepotřebují. Pediatr zase neví, co na něj napsat. Vše řeší až několik zpráv se známým, který v centru pracuje a test ze slin zařídí.

Jak už jste pochopili: v Česku se vám hodí mít známé. Vlastně je dobrý nápad věřit jim víc než státu a části doktorů. (Předpokladem k přežití potom ovšem je, aby ti známí zase věřili na existenci viru a význam očkování a testů.) V Rakousku vědí, že pandemie není soutěž ve vytěžování sociálního kapitálu, ale problém, který má smysl řešit společně. Třeba i tím, že píchnou sousedům. Až ve Vídni skončí lockdown, Češi a Slováci tam budou zase jezdit nakupovat a okounět. Tak ať u toho prskají co nejmíň infekčního aerosolu.

Rakousko v pandemii udělalo spoustu chyb. Vsadilo na plošné antigenní testování. Zkoušelo lockdown jen pro neočkované. Nechtělo nikoho do ničeho nutit. Zásadní rozdíl je, že každou tu chybu poznalo a napravilo včas. Bez agonického čekání na to, jestli se virus třeba sám nezalekne šílenství vůdců.

K tomu přemýšlí dopředu. Někomu ve Vídni v říjnu v Excelu vyšlo, že budou velkokapacitní centra brzy zase plná a nemají se tedy zavírat. A přestože to byl správný propočet, skromné Rakousko o sobě nemluví jako o country for the future. Spočítat, co bude za dva měsíce, přece není práce pro futurology, ale pro hokynáře.

Futurologická úloha čeká ve vlaku zpět. Koukáte z okna a přemýšlíte, jestli ta hranice nebude za dalších třicet let zase poznat podle stavu fasád pouhým okem.

*****

Praktické informace:

Vídeň očkuje ve svých centrech zdarma nejen Rakušany. Potřebujete kartičku pojištěnce, doklad totožnosti a pro booster doklad o prvních dávkách.

Registrace je jednoduchá. Byť stránky tento týden běžely jen v němčině, můžete si je přeložit třeba přes Překladač Google. Obdržíte formulář, který můžete, ale nemusíte vyplnit předem.

K boosteru vám stačí 4 měsíce od druhé dávky (v Česku je to pro nerizikové skupiny zatím 6 měsíců). Už teď město Vídeň očkuje děti od 5 let (samozřejmě jen s doprovodem rodiče a po pohovoru s lékařem – ti, se kterými jsem mluvil já, uměli anglicky).

Po očkování dostanete průkaz s údaji, které nostrifikuje váš praktický lékař. Informace o očkování se tak propíše do Tečky. Kdyby to z nějakého důvodu nešlo, QR kód lze dát vytisknout i v rakouských lékárnách, ne však hned v den očkování.

Reklama

Doporučované