Hlavní obsah
Online

Omezíme kontakty. Babiš ohlásil další zpřísnění

Tisková konference po jednání s hygieniky.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pátek vláda přijme další opatření proti covidu, uvedl premiér Andrej Babiš. Naposledy začala platit nová pravidla v pondělí. „Plánujeme opatření, která budou omezovat kontakty lidí. Ale nebude to lockdown,“ řekl premiér v demisi.

- Šéfové krajských hygien dnes online jednali s ředitelkou i vedením Ministerstva zdravotnictví. Podle ředitelky moravskoslezských hygieniků Zuzany Babišové oproti předpokladům může přijít celoplošné opatření. „Víceméně to vypadá tak, že ministerstvo na centrální úrovni bude zavádět opatření, nikoliv že by se zaváděla v regionech,“ řekla pro Seznam Zprávy.

- Jihočeský kraj vyzval seniory, aby na 10 dní zásadně omezili kontakty. Obce mají omezit adventní akce. Stát by měl připravit zákony na omezováni akcí. Moravskoslezský kraj bude žádat hygieniky o omezení hromadných akcí. Za úterý eviduje rekordní přírůstek 3056 pozitivně testovaných na covid.

- Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) představila svůj plán opatření a postupů proti covidu-19.

- Vrátí se například systém O-T-N – služby tak budou moci opět využívat i lidé testovaní, nikoliv jen očkovaní nebo z covidu uzdravení. Více ZDE. Vánoční prázdniny mají být delší, začít mají 18. prosince.

- V úterý testy odhalily 25 864 nových případů onemocnění covid-19, nejvíc za den od začátku epidemie. Detaily ZDE.

  • Válek: Lockdown pro nás není téma

    „Pro nás není lockdown téma k diskuzi. My jsme jasně definovali naše opatření. Jsme přesvědčeni, že když budou zavedena, tak budou fungovat,“ řekl Válek v ČT.

  • Vláda se sejde už ve čtvrtek

    Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) posunula své jednání z pátku už na čtvrtek. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu vlády Vladimír Vořechovský. Kabinet by měl rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. Babiš dnes nevyloučil ani vyhlášení nouzového stavu. Zasedání kabinetu začne odpoledne. Ještě předtím by dopoledne měli jednat zástupci ministerstva zdravotnictví s takzvaným Anticovid týmem složeným ze zástupců budoucí vlády.

  • Válek: Anticovid tým se ráno setká se zástupci ministerstva

    Anticovid tým budoucí koalice se ve čtvrtek ráno v 9:00 sejde se zástupci ministerstva zdravotnictví, kteří ho mají informovat o návrzích dalších protiepidemických opatření. V ČT to uvedl člen týmu, kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sám doufá, že vláda omezí hromadné akce, zlepší systém transferu pacientů a například i nařídí praktikům očkovat.

  • Pražští záchranáři pošlou do Brna vůz Fénix

    Pražští záchranáři vypraví podle své mluvčí Jany Poštové ve čtvrtek ráno do Brna vůz Fénix. Převeze najednou až 12 pacientů, kteří potřebují kyslíkovou terapii, na nosítkách. Evakuační vozidlo Fénix je deset metrů dlouhá verze vozu Atego a pražští záchranáři jej mají od února 2020. Poprvé jej záchranáři použili loni v listopadu při transportu pacientů s covidem-19 ze Zlínského kraje.

    Pacienty s těžkým průběhem onemocnění armáda přepraví podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové letecky. Využije k tomu vrtulníky z letecké záchranné služby. Kolik přesně pacientů bude vzduchem přepraveno, zatím armáda neví. Ostatní nemocní budou transportováni po zemi sanitními vozy záchranné služby.

  • Vojtěch: Pokud opatření budou plošná, budou se týkat i očkovaných

    Vláda bude reagovat na špatný vývoj epidemie covidu-19 a výzvy hejtmanů a přijme opatření, řekl TN.cz ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Jaká opatření to budou, neupřesnil. Připustil, že jednou z možností, jíž se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by podle něj měla především omezit kontakty mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných, uvedl.

  • Grolich: Musíme omezit kontakty

    „Nemyslím si, že je potřeba tvrdý lockdown. Ale musí být opatření, která omezí kontakty. Města potřebují vědět, jestli mohou organizovat trhy, rozsvěcení vánočních stromů a podobně,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

  • Grolich: Vláda musí jednat plošně

    „Vláda musí jednat plošně. V pátek by měla padnout plošná opatření. Potřebujeme je, naše nemocnice jsou na stropě. Premiér by se měl přestat vymlouvat na kraje. Pokud potřebuje hejtmany, aby mu říkali, co má dělat, nepotřebujeme premiéra,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich po jednání s hygieniky.

  • Jižní Morava bude přesouvat pacienty

    Jihomoravský kraj požádal o pomoc nemocnice v jiných krajích. Armáda ve čtvrtek převeze pacienty s koronavirem z dvou přetížených fakultních nemocnic v Brně do Prahy. Jde o čtyři pacienty na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných s covidem-19. Které pražské nemocnice pacienty převezmou, není zatím jasné. Cílem je alespoň částečně uvolnit kapacitu, řekl dnes novinářům krajský koordinátor intenzivní péče Vladimír Šrámek. Nejvíce chybí odborný personál, doplnil.

  • Nemocnice Motol zastaví plánované operace

    Pražská nemocnice v Motole od 29. listopadu pozastavuje všechny plánované operace kvůli nepříznivé epidemiologické situaci. „Omezení se v žádném případě nevztahuje na akutní a život ohrožující stavy,“ napsala nemocnice na svém webu.

  • Experti: Řídit epidemii podle obsazenosti JIP je hloupost

    Řídit epidemii covidu-19 podle obsazenosti nemocnic a především jednotek intenzivní péče (JIP) je podle některých odborníků hloupost. „Řídit epidemii dle aktuální obsazenosti JIP připomíná člověka, co se obléká podle toho, zda zmokl, a na navigaci kouká, když přijede do zácpy. Obsazenost JIP reflektuje epidemii týdny dozadu,“ uvedl na Twitteru sociolog Daniel Prokop.

    „O tato kamna jsme se už třikrát spálili. Takže teď se na ně posadíme celou vahou,“ uvedl v reakci na Prokopa na Twitteru Filip Pertold z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. „Stav na JIP odráží stav epidemie zhruba před třemi týdny. S tím, že nějakou dobu trvá schvalování a implementace, je to zpoždění za epidemií skoro měsíc,“ uvedl Jan Kulveit, který se věnuje modelování epidemií na univerzitě v Oxfordu

  • Na Černém Mostě vznikne nové očkovací místo

    Premiér Andrej Babiš uvedl, že v Obchodním centru Černý Most vznikne nové místo pro podávání vakcín proti covidu-19. Podle jednoho ze zaměstnanců by mělo začít fungovat 1. prosince, ale datum není pevně dané.

  • Hejtman: Obáváme se souběhu covidu a úrazů

    Za riziko pro urgentní péči v nemocnicích v Královéhradeckém kraji v nadcházejícím období hejtman Martin Červíček (ODS) označil souběh přílivu akutních covidových pacientů a lidí, kteří utrpí úrazy na horách. Záchrannou službu v kraji v zimních měsících ve značné míře zaměstnávají úrazy spojené se zimními sporty. Minulá zimní sezona byla výjimkou kvůli lockdownu, zimní střediska byla v provozu jen několik dní. S podobnou uzávěrou se nyní nepočítá.

  • Nemocnice Vyškov vyhlásila stav krajní nouze

    Nemocnice Vyškov vyhlašuje stav krajní nouze. Důvodem je šíření covidu-19. Vyčerpala všechna lůžka a není schopna vytvořit nové kapacity.

  • Babiš: Omezíme kontakty lidí

    Premiér Andrej Babiš blíže nepopsal opatření, které chce vláda v pátek přijmout. „Plánujeme opatření, která budou omezovat kontakty lidí. Ale nebude to lockdown,“ řekl Babiš. K návrhu opozice na prodloužení vánočních prázdnin se nechtěl vyjádřit.

  • Delší prázdniny nevyřeší přetížené nemocnice, řekl hejtman Kuba

    Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) dnes na tiskové konferenci řekl, že delší prázdniny nevyřeší to, že jsou přetížené nemocnice. „Z mého pohledu je sice sympatická debata o tom, jestli mají být vánoční prázdniny o dva dny delší nebo o dva dny kratší, ale není to vůbec nic, co by v téhle chvíli vyřešilo, jak budou vypadat moravské anebo jihočeské nemocnice za týden. To je iracionální debata, která je z dlouhodobého kontextu asi zajímavá, ale neřeší problém, který dnes na Moravě mají,“ řekl Kuba.

  • K přesunu pacientů zatím nedošlo

    Podle premiéra Andreje Babiše je systém připravený na případné přesuny pacientů ze zatížených nemocnic. „Zatím nedošlo k žádnému přesunu pacientů v rámci nemocnic ani na Moravě ani v rámci České republiky. Je pravda, že některé nemocnice jsou na hraně kapacit,“ řekl Babiš.

  • Babiš: Možností je nouzový stav

    „Je možnost, že v pátek dojde na vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci na Úřadu vlády. Premiér také vyzval lidi ve věku nad 60 let, aby maximálně omezili kvůli šíření covidu-19 své kontakty a očkovali se posilující dávkou vakcíny.

  • „Nemocnice ve Zlínském kraji nápor covidových pacientů nevydrží“

    Koordinátor intenzivní péče ve Zlínském kraji Tomáš Gabrhelík podle predikcí předpokládá, že nemocnice ve Zlínském kraji nápor covidových pacientů nevydrží. Denně v kraji přibývá dvacet až třicet nově hospitalizovaných. „Pokud se matematické modely naplní, bude to velmi špatné. Počty jsou vyšší, než je kapacita nemocnic Zlínského kraje,“ sdělil primář ARO oddělení zlínské nemocnice. Podobný scénář podle něj hrozí v dalších regionech. Nejhorší týdny podle něj přijdou, očekává i převozy pacientů mezi kraji. „V tuto chvíli to nehrozí, ale ta situace nastane. Ve Zlínském kraji je jen pět nemocnic, v Moravskoslezském 27. Bijeme na poplach,“ zdůraznil. Uvítal by jakákoli opatření k brzdění epidemie. Zmínil omezení sociálních kontaktů a co nejrychlejší očkování.

  • Babiš zkritizoval budoucího ministra zdravotnictví

    Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19. Do konce týdne má posoudit povinnost meziresortní komise. Očkování by podle kabinetu mohlo být povinné i pro starší 60 let.

    Proti povinnému očkování se dnes vyjádřili zástupci nastupující vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty. Babiš nechtěl plány nastupující vlády a budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka příliš komentovat. „Pan Válek dělá politiku, není v praxi, není na ministerstvu, já se divím, když takhle vystupuje,“ podotkl Babiš.

  • Sociolog Prokop: Ve strategii nové vlády řada věcí chybí

Reklama

Hlavní zprávy