Hlavní obsah
Online

Budoucí ministr Válek: S omikronem musíme být připraveni na všechno

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a designovaný premiér Petr Fiala (ODS) pro jednou opustili politické soupeření a společně vystoupili na tiskové konferenci Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům.

- V pondělí přibylo v Česku 17 599 nový případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o 3000 více než před týdnem. V nemocnicích bojuje o život přes tisíc lidí ve vážném stavu. Statistiky ZDE.

- Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by jako první tři kroky v boji s covidem-19 sjednotil postup léčby při využití monoklonálních protilátek, dočasně omezil plánovanou a neakutní péči k rovnoměrnému zatížení nemocnic a výrazně navýšil kapacity PCR testů. Více ZDE.

- Světová zdravotnická organizace uvedla, že varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko. Kvůli obavám z dalšího vývoje pandemie řada zemí omezuje cestování. Detaily ZDE.

Společná tisková konference Andreje Babiše a Petra Fialy.Video: ČTK

  • Vakcína pro děti od pěti let bude v Česku dřív

  • ÚVN v O2 Universu očkovat nebude

    Pokud by se v pražském O2 Universum opět otevřelo očkovací centrum, Ústřední vojenská nemocnice se na něm už nebude podílet. „Personál je plně vytížen péčí o pacienty s onemocněním covid-19, testováním na přítomnost viru SARS-CoV-2 (včetně laboratorního testování, nyní je čtyřnásobný denní nárůst PCR testů oproti létu), očkováním v ÚVN s denní kapacitou až 700 vakcinací, vysíláním výjezdního týmu, který zajišťuje vakcinaci seniorů. Za této situace se nemůže ÚVN ujmout organizace a zajištění očkování v O2 Universu,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

  • Válek: Musíme být připraveni na všechny varianty

  • Babiš hovořil s lídry Rakouska a Izraele o omikronu

    Český premiér Andrej Babiš, rakouský kancléř Alexander Schallenberg a izraelský premiér Naftali Bennett dnes spolu prostřednictvím videohovoru hovořili o boji s covidem-19 a reakci na novou variantu omikron. „Covid ovlivňuje lidi po celém světě, takže se globální komunita musí sjednotit a postavit se mu společně,“ uvedl na Twitteru izraelský premiér. Varianta omikron se již prokázala ve všech třech zemích. Izrael už v sobotu oznámil, že uzavře cizincům na dva týdny své hranice, aby rozšíření nové varianty zabránil.

  • Fakultní nemocnice Ostrava zastavila plánované operace

    Kvůli vysokému počtu covid pozitivních pacientů a nemocnosti personálu musela Fakultní nemocnice Ostrava pozastavit odložitelné operace. Pacienty, kterých se odložení termínu operace týká, nyní oslovují zdravotníci.

    „Operativu jsme utlumovali postupně. Teď musíme uzavřít další JIP, tentokrát metabolickou, a tato lůžka uvolnit pro covid pozitivní pacienty, kteří denně přibývají,“ uvedl po jednání krizového štábu ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Připomněl, že péče o pacienta vyžadujícího intenzivní péči znamená i výrazně vyšší počet zdravotnického personálu. „Ten začíná fakultní nemocnici chybět. Momentálně z důvodu nemoci nebo péče o dítě chybí 210 zdravotníků, převážně v sesterských profesích,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

    Náměstek ředitele pro léčebnou péči Radim Brát poukázal na to, že i za současné situace musí nemocnice dělat velké množství akutních výkonů. „Jejich počet se nesnížil. Jedná se například o úrazy, dopravní nehody nebo jiné náhlé případy. Rád bych ale naše pacienty ujistil, že operace, jejichž odklad by znamenal ohrožení jejich zdravotního stavu, budeme provádět i nadále. Jedná se zejména o onkologické diagnózy a dětské pacienty,“ podotkl Brát.

  • Kuba: Děti by se měly očkovat u pediatrů, ne v centrech

    Kraje by uvítaly, pokud by děti očkování proti koronaviru absolvovaly u svých lékařů. Snížilo by to případný nápor na velkokapacitní vakcinační centra. Navíc děti jsou na očkování zvyklé u svých pediatrů a ve známém prostředí budou situaci snadněji zvládat.

    „Žádáme, aby očkování malých dětí bylo primárně vedeno přes ordinace praktických lékařů. Pokud máme vůbec stíhat naočkovat seniory a dospělé, kteří mají nárok na třetí dávku, tak mi přijde nesmyslné, abychom očkovací centra ještě zatížili dětmi,“ uvedl předseda rady Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

    Očkovat se v Česku mohou zatím dobrovolně zájemci od 12 let. Registrace dětí ve věku pět až 11 let k očkování by se měla spustit 13. prosince.

  • Ústečtí hygienici prověřují kvůli variantě omikron asi deset lidí

    Hygienici v Ústeckém kraji dostali asi deset kontaktů na osoby, které cestovaly ve stejném letadle jako žena z Liberce, u níž se potvrdila nákaza novou variantou koronaviru omikron. Žádný záchyt zatím neevidují, řekla dnes ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

    Nákazu variantou omikron potvrdila liberecká nemocnice definitivně v pondělí. Šlo o první potvrzený případ v Česku.

  • Ivan Bartoš vyzval k očkování

  • PPF nabízí státu místo na očkovací centrum

  • Hřib chce otevřít trhy, Vojtěch je proti

    Pražský primátor vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby zrušil zákaz konání adventních trhů. Jako kompromis navrhuje zákaz konzumace jídla a pití. Vojtěch je ale proti.

  • Kraje žádají větší zapojení praktiků

    Kraje žádají, aby se do očkování proti koronaviru více zapojili praktičtí lékaři. Asociace krajů ČR k tomu proto vyzývá ministerstvo zdravotnictví. Jednou z cest, jak praktické lékaře více zapojit, je možná úprava úhrad od zdravotních pojišťoven, řekl ČTK předseda Rady Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

  • Levínský: Třetí dávka uleví situaci na JIP

    Podle matematika Reného Levínského tvoří v současné době očkovaní na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích 30 procent. Pokud by se polovině lidí, kteří jsou pět měsíců po dokončeném očkování, podařilo naočkovat brzy třetí dávku, snížil by se počet těchto lidí na JIP na polovinu. Průzkumy podle něj ukazují, že dvě třetiny očkovaných třetí dávku dostat chtějí, je to tak jen otázka rychlosti a logistiky.

  • Ve FN Brno přibývají pacienti s covidem

    Fakultní nemocnice Brno za den eviduje výrazný nárůst počtu pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Dnes jich má 43, v pondělí jich bylo 36. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. V předešlých týdnech měla nemocnice kolem 30 nebo lehce přes 30 pacientů na JIP. Nemocnice Znojmo měla za pondělí příjem 21 nakažených, část lidí propustila nebo jim skončila izolace a přeložila je, někteří i zemřeli. Nemocnice má podle mluvčí Petry Veselé 76 hospitalizovaných s nákazou. Přesto se snaží pomoci jiným zařízením a jedná o převzetí jejich pacientů.

  • Za jediný den se ke 3. dávce registrovalo 200 tisíc lidí

    Ke třetí dávce se během pondělí registrovalo 200 tisíc zájemců, uvedl premiér Andrej Babiš.

  • Plán B: Zapojit i gynekology a zubaře

    Autor výzvy, lékař Radek Mounajjed, představil i „plán B“ k velkokapacitním centrům a očkování u praktiků. „Kdyby každý ambulantní specialista aplikoval několik posilujících dávek denně, pomůže to. Jde o zubaře, gynekology, ušaře, očaře,“ vysvětlil Mounajjed.

  • Fiala: Zapojme i praktiky a pojišťovny

    Podle Fialy je kromě velkokapacitních center potřeba podporovat i další cestu. „Je potřeba, aby praktičtí lékaři a pojišťovny oslovovali pacienty,“ dodal Fiala.

  • Babiš: Znovu vzniknou očkovací centra

    Podle Andreje Babiše se budou znovu budovat očkovací centra – jedná se například s O2 arenou, obchodním domem Kotva nebo brněnským výstavištěm. Problém je ovšem nedostatek personálu. Právě ten by mohli vyřešit dobrovolníci z řad ambulantních lékařů.

  • Autor výzvy: Zapojme ambulance a digitalizaci

    Výzvu k očkování milionu posilujících dávek připravil lékař Radek Mounajjed. „Věřím tomu, že to zvládneme. Máme dvě cesty. Žádám všechny kolegy v ambulantní sféře, aby se přihlásili do našeho dobrovolnického seznamu. Každá hodina práce kolegy z ambulance může pomoci. Musíme použít digitalizaci celého procesu zadávání očkování,“ uvedl Mounajjed. Digitalizace musí být tak jednoduchá, aby se „dostala ke každé babičce“.

  • Fiala: Je potřeba ukázat společnou vůli

    Premiér Petr Fiala považuje tuto iniciativu za důležitou. „Jsem přesvědčen, že jsou situace, kdy je potřeba ukázat společnou vůli. A boj s nemocní covid-19 takovou situací nepochybně je. Máme společný zájem, abychom dosáhli toho, že se co nejvíc lidí naočkuje,“ uvedl Fiala a poděkoval zdravotníkům.

Reklama

Hlavní zprávy