Hlavní obsah

Epidemie slábne už několik měsíců. Covidu je v Česku nejméně od loňského srpna

Foto: ČTK

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za uplynulý týden 59 nakažených. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

V neděli přibylo v Česku 126 potvrzených případů koronaviru, nejméně od loňského srpna.

Článek

V mezitýdenním srovnání je to pokles přibližně o dvě třetiny. Méně se ale také testuje. Laboratoře odhalily i 12 podezření na opakovanou nákazu, což je nejméně od října. V nemocnicích je s covidem 311 pacientů, méně jich bylo naposledy rovněž loni v říjnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie v Česku oslabuje už několik měsíců. Za celý minulý týden přibylo 6 247 potvrzených případů nákazy. O týden dříve jich bylo více než 9 900. Na začátku února se ale počty nově nakažených pohybovaly v desítkách tisíc denně.

S ústupem epidemie klesá rovněž zájem o testy. Laboratoře jich v neděli provedly asi 3 000, o 1 600 méně než před týdnem. Výrazně se snížila také jejich pozitivita, a to u všech tří typů testů. Například v případě nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních 2,37 procenta vzorků, před týdnem to bylo více než 7,5 procenta. Od čtvrtka zdravotní pojišťovny hradí jen testy provedené se žádankou od lékaře.

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za uplynulý týden 59 nakažených. Takzvané incidenční číslo je nejnižší od října. Rozdíly mezi jednotlivými kraji už nejsou výrazné. Relativně nejlepší situace je v Moravskoslezském kraji, kde má incidence hodnotu 42. Naopak v Praze připadá na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní 103 nakažených, což je nejvíce v Česku.

Za poslední týden klesl počet hospitalizovaných o polovinu. V těžkém stavu je nyní 14 pacientů. Pacientů s koronavirem ubývá přibližně od poloviny února, kdy jich bylo přes 4 000.

Očkovat proti covidu se v neděli nechalo 48 lidí, většina z nich si stejně jako v předchozích dnech přišla pro třetí, posilující dávku vakcíny. Dokončené očkování proti covidu má v České republice téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo 4,17 milionu z nich.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, 40 220 lidí s prokázanou nákazou zemřelo. Za minulý týden bylo obětí 38, o týden dříve zemřelo s covidem 73 lidí. Údaje z posledních dní se ale při dalších aktualizacích mohou ještě měnit.

Od čtvrtka už v Česku neplatí stav pandemické pohotovosti, skončila tím veškerá plošná protikoronavirová opatření. Kromě konce hrazených preventivních testů to znamená například to, že stát už například nenařizuje povinné nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené.

Reklama

Související témata:

Doporučované