Hlavní obsah

Další iniciativa žádá Válka o zrušení vyhlášky o povinném očkování

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Snímek z demonstrace proti covidovým opatřením na Letné

Reklama

Signatáři uvedli několik lékařských i politických důvodů, kvůli nimž je podle nich vyhláška o povinném očkování „bezprecedentním selháním medicíny, práva a morálky“.

Článek

Skupina lékařů, zdravotních sester, hasičů, policistů či právníků se obrátila v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se žádostí, aby bezodkladně zrušil vyhlášku o povinném očkování některých profesí a lidí nad 60 let proti covidu-19.

Očkování má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, ve svých dosavadních vyjádřeních byli její zástupci proti plošnému povinnému očkování.

Přes dvacet signatářů dopisu napsalo, že dostupné vakcíny nebrání přenosu infekce ani rozvoji onemocnění, a neumožňují tedy ani při stoprocentní proočkovanosti vytvoření kolektivní imunity. Plně naočkovaný zdravotník může onemocnět a přenášet virus na spolupracovníky a pacienty. „Řada osob dotčených vyhláškou onemocnění prodělala a mají solidní komplexní ochranu před závažnou formou infekce. Vyhláška však nepočítá se zjišťováním imunity a nevyjímá z povinné vakcinace ty, kteří onemocnění prodělali,“ uvedli členové iniciativy.

Navíc podle nich nejsou splněny podmínky pro nařízení povinného očkování, vyhláška tudíž není v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Tvrdí rovněž, že není zaručena bezpečnost vakcíny, protože od první imunizace člověka v klinické studii uplynul pouze rok a půl. Vyhláška přitom nařizuje povinné očkování dva roky před ukončením testování vakcíny. Neexistují ani ověřená data, která by potvrzovala efekt vakcín typu mRNA proti nové variantě viru omikron, uvedli autoři dopisu.

Povinné očkování zdravotníků ohrožuje podle nich už nyní přetížený systém zdravotní péče, který přitom trpí chronickým nedostatkem pracovníků. Hrozí odchody nejen zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, policistů i hasičů, soudí.

‚Vymáhat pod hrozbou ztráty zaměstnání očkování, jehož plošná aplikace nemá medicínský význam ani oporu v zákoně a odporuje přesvědčení dotyčného člověka, je daleko za hranicí etiky, morálky a dobré praxe v medicíně i prozíravé politiky," tvrdí signatáři, kteří Válka žádají také o osobní setkání.

Výzev je více

V Česku už vzniklo několik petic pro povinné očkování i proti němu, podepsaly je desetitisíce lidí. Pod dopisem Válkovi jsou podepsáni například lékaři Emil Berta, Jan Brodníček a Jana Králová z Petice za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod; Hana Štefaničová a Vladimír Čížek jsou zase signatáři Deklarace lékařů, která považuje přístup státu k neočkovaným za omezování svobody a nátlak vůči skupině osob.

K dopisu se připojil také epidemiolog Jiří Beran nebo signatáři Deklarace sester, Deklarace studentů, Deklarace Policie ČR či členové Nezávislého institutu pro zvládnutí pandemie.

Reklama

Doporučované