Hlavní obsah

„Mít jiný názor hned neznamená být dezinformátor.“ Část lékařů sepsala petici

Foto: Shutterstock.com

Část lékařů se ohrazuje proti plošnému očkování a očkování dětí v nové petiční akci nazvané Deklarace lékařů (ilustrační snímek).

Reklama

Propagují uznávání protilátek, nesouhlasí s očkováním dětí a také označováním všech s odlišným názorem za dezinformátory. Nová petiční akce chce dát odvahu odborníkům s „jinými názory“ a volá po širší diskusi.

Článek

Pod internetovou peticí nazvanou Deklarace lékařů naskakovaly během středy podpisy po desítkách. Na rozdíl od jiných petičních akcí souvisejících s covidem tato vzbuzuje pozornost, protože se má jednat o nesouhlasnou reakci části odborné veřejnosti. Na což odkazuje už v samotném názvu.

Právě proto má Deklarace lékařů vedle počítadla všech podpisů, kterých je pod třicet tisíc, i počítadlo pouze podpisů od lékařů. A ty se během středy odpoledne blížily k osmi stům. Vedle praktických lékařů se jedná i o podpisy například zubařů nebo veterinářů.

Podle spoluautorů deklarace i signatáře a organizátora, se kterými redakce Seznam Zpráv mluvila, má iniciativa vyzvat k širší diskusi ohledně očkování proti covidu-19 a chce poukázat na to, že jiný pohled na řešení pandemie má i řada lékařů.

„Jsem přesvědčený, že bychom se měli soustředit na očkování rizikové populace. A my se místo toho upínáme k celkovému procentu proočkovanosti v populaci. Nutíme mladé zdravé lidi, jejichž rizika jsou nízká, a lidi, kteří onemocnění prodělali,“ říká Jan Brodníček, pneumolog a praktický lékař z Rožmitálu pod Třemšínem, který je uvedený jako jeden z prvních signatářů deklarace.

„Dokonce začínáme mluvit o povinném plošném očkování včetně očkování dětí a to si myslím, že je špatně. Měli bychom tu snahu napřít na očkování rizikové populace, která plní kapacity nemocnic a jednotek intenzivní péče,“ dodává Jan Brodníček.

Lékařka Jana Gandalovičová, jež uvádí, že je spoluautorkou textu deklarace společně s dalšími „úvodními signatáři“, dodává, že by rádi zavedli i diskusi o třídění pacientů. „Aby se pacienti nedostávali do nemocnic mnohdy již v tak závažném stavu, že končí rovnou na odděleních JIP,“ říká Jana Gandalovičová.

Proti nejsou jen polointeligenti

Lékař z Rožmitálu pod Třemšínem se tak shoduje s organizátorem Deklarace lékařů Václavem Hrabákem, který působí jako předseda spolku Poočkování, sdružujícího ty, kdo mají osobní zkušenosti s nežádoucími účinky vakcín, a věnuje se i homeopatii.

„Nedávno vystoupil Karel Janeček, na kterého se snesla smršť. I to je jeden z důvodů, proč jsme do toho šli. Jak ho odsuzovali. On řekl něco, co bych podepsal. Tlak na plošné očkování dětí je nepřijatelný,“ vysvětluje.

Podle Václava Hrabáka bylo ale důvodů, proč spustit deklaraci, hned několik. Vedle diskuse o povinném očkování, očkování dětí a uznávání protilátek upozorňuje právě i na neuznávání odlišných postojů.

„Chceme podpořit a pozvednout odbornou veřejnost. Vypadá to, že odborníci doporučují povinné očkování a ti, co jsou proti tomu, jsou jen nějaký dav polointeligentních lidí. I proto jsme v podepisování pod deklarací na internetu udělali i tituly. Jsou to často vysokoškolsky vzdělaní inteligentní lidé,“ popisuje jeden z impulzů k Deklaraci lékařů organizátor.

Právě to, že jsou někteří lékaři s jinými názory negativně škatulkováni, vadí i lékaři a poslanci za SPD Vladimíru Zlínskému, který k deklaraci také připojil svůj podpis. „Je pravda, že diskuse by mohla být širší, že by měla být umožněna i pro odborníky, kteří mají jiný názor, že by jich mělo být víc. A aby z toho skupina, která má jiný názor, nevycházela jako dezinformátoři,“ podotýká Vladimír Zlínský.

Primář ARO i zástupci alternativní medicíny

V textu deklarace je několikrát zmíněn nesouhlas s postoji, které prezentuje vedení České lékařské komory, a jmenován je konkrétně její prezident Milan Kubek.

Ten se k Deklaraci lékařů nechce příliš vyjadřovat s vysvětlením, že jim nechce zvyšovat publicitu. „Je to určitá scéna. Doktorů je 57 tisíc, takže se mezi nimi najdou různí lidé,“ komentuje iniciativu Milan Kubek.

Ostřejší je lékař a předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Jaromír Šrámek. „Je to spíš populistická akce a bohužel ve svých důsledcích spíše nebezpečná. Řada z nich se v nějaké podobě věnuje alternativní medicíně nebo z jiného důvodu je nelze pokládat za, řekl bych, elitu medicínské obce,“ hodnotí Deklaraci lékařů.

Organizátor Václav Hrabák se tomu brání. „Hlavní podepisovatelé jsou většinou klasičtí lékaři. Hlavně to znamená, že jsou to lidé, kteří mají lékařský výcvik, atestace a tak dále a zároveň mají širší a komplexnější vnímání, že nejsou jen omezeni na úzký lékařský pohled. Myslím si, že je to spíš výhoda,“ říká a dodává, že podle něj většina není alternativní.

Samotná redakce Seznam Zpráv ovšem při pokusu oslovit některé lékaře ze seznamu signatářů narazila právě většinou na lidi, kteří mají blízko k alternativní medicíně.

Například jedna z úvodních signatářek, lékařka Eliška Novotná, jež zároveň vlastní doménu, na které internetová petice běží, uvedla, že se věnuje celostní medicíně. Podle jejích internetových stránek se zaměřuje na homeopatii a biorezonanci. Celostní medicíně se věnuje i další lékař a jeden z prvních signatářů Vladimír Čížek.

Na druhou stranu je mezi podepsanými lékaři i Marián Olejník, primář oddělení anesteziologicko-resuscitační a intenzivní péče v Nemocnici Šumperk. Ten na dotaz redakce Seznam Zpráv potvrdil, že jde skutečně o něj, ovšem více svůj podpis nechtěl komentovat.

Reklama

Doporučované