Hlavní obsah

Moderna slibuje kombinovanou vakcínu proti covidu a chřipce příští rok

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Moderna bude v následujících týdnech testovat vakcínu proti omikronu, data očekává v březnu. Ilustrační obrázek.

Reklama

„Chceme usnadnit rozhodování lidem, kteří se nechtějí očkovat dvakrát nebo třikrát za zimu,“ řekl šéf Moderny k vývoji kombinované vakcíny proti covidu i chřipce. Firma by zároveň už brzy mohla mít data k vakcíně proti omikronu.

Článek

Farmaceutický konglomerát Moderna začíná s klinickým testováním vakcíny vyvinuté přímo proti variantě covidu-19 omikron. Podle šéfa společnosti Stéphana Bancela bude probíhat několik týdnů. Regulátoři by mohli mít data o vyvinuté vakcíně k dispozici v březnu, informuje agentura Reuters.

„Vakcína se dokončuje… V následujících týdnech bude probíhat klinické testování. Doufáme, že v březnu získaná data budeme moci předat regulátorům, aby mohli provést další kroky,“ řekl Bancel na virtuálním setkání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu.

Dále také uvedl, že do příštího roku Moderna plánuje představit jednodávkovou posilující vakcínu, jež by fungovala proti covidu-19 a zároveň chřipce. K dispozici by podle Bancela mohla být již na podzim 2023. „Chceme vytvořit posilující dávku, která by se aplikovala jednou za rok, abychom usnadnili rozhodování lidem, kteří se nechtějí očkovat dvakrát nebo třikrát za zimu,“ cituje jeho slova britský The Guardian.

Agentura Reuters připomíná, že opakované očkování je pro Modernu výhodné. Firma nedávno avizovala, že letos očekává z posilujících dávek v USA tržby ve výši dvou miliard dolarů (přes 43 miliard korun).

Někteří experti ale v souvislosti s podáváním druhých posilujících dávek nabádají k opatrnému přístupu. „Nemůžeme všechny očkovat vždy po čtyřech až šesti měsících. Není to udržitelné a nemůžeme si to dovolit,“ řekl listu The Daily Telegraph šéf výzkumu vakcín na Oxfordské univerzitě Andrew Pollard.

Lékařský ředitel firmy Moderna Paul Burton zase v prosinci 2021 uvedl, že je třeba ještě několik měsíců čekat, než bude možné učinit závěry o tom, kdy a zda vůbec budou čtvrté dávky potřeba.

Pochybnosti o případné příliš časté aplikaci neustále dalších posilujících dávek vyjádřil i šéf vakcinační strategie EMA Marco Cavaleri. „Mohou být aplikovány jednou, možná dvakrát, avšak neměli bychom si myslet, že je můžeme neustále opakovat,“ řekl Cavaleri.

Cavaleri to zdůvodnil jednak únavou společnosti, ale i obavami o oslabení imunitní odpovědi organismu. Tento argument ale zpochybnil imunolog Václav Hořejší. „Nejsem si vědom reálnosti obav, že by opakované očkování, tedy více než třikrát zhruba po 4 měsících, skutečně mohlo nějak přetěžovat imunitní systém. Zatím to ani nikdo nenavrhuje. Zdá se, že tři dávky jsou dostatečné,“ uvedl Hořejší.

Ke schválení druhého „boosteru“ a celkově čtvrté dávky vakcíny od společností Pfizer a BioNTech u lidí s oslabenou imunitou přistoupil například Izrael. Stejný krok na začátku ledna oznámila vláda Chile, která chce od 7. února zpřístupnit čtvrtou dávku všem obyvatelům od 55 let.

Podání druhé posilující dávky má už nyní podporu i v částech Severní Ameriky. Guvernér amerického státu Západní Virginie Jim Justice oznámil, že je chce začít nabízet lidem starším 50 let či například zdravotníkům. S očkováním čtvrtými dávkami už nyní začíná kanadská provincie Ontario, a to v domovech důchodců a léčebnách dlouhodobě nemocných.

Reklama

Doporučované