Hlavní obsah

Očkování těhotných? Ženu i plod ohrožuje covid, ne vakcína

Foto: Seznam Zprávy

Očkování těhotných vakcínou proti onemocnění covid-19.

Reklama

Zatímco loni odborníci váhali, protože měli málo dat, teď už mají jasno. Těhotné a kojící ženy by se měly nechat očkovat stejně jako ostatní, protože vakcína pro ně a ani děti nepředstavuje riziko. Mnohem více je ohrožuje covid.

Článek

Onemocnění covid-19 v těhotenství zvyšuje riziko, že žena nebo dítě zemřou či budou mít dlouhodobé následky. „Těhotné ženy nejsou oproti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid-19, ale mohou mít závažnější průběh onemocnění,“ píše se ve vyjádření perinatologické sekce odborné České gynekologické a porodnické společnosti.

Častější těžší průběh nemoci

Znamená to, že těhotné ženy se sice v průměru nenakazí častěji než ostatní lidé, ale ve srovnání s nimi mají častěji podstatně horší průběh. „Rizika závažnějšího průběhu infekce covidu-19, přijetí na jednotku intenzivní péče, nutnosti umělé plicní ventilace či potřeby mimotělního okysličení krve je u těhotných žen vyšší než u stejně starých netěhotných žen.

Hlavními rizikovými faktory pro závažný průběh covidu v těhotenství jsou obezita, věk 35 let a vyšší a komorbidity jako je diabetes mellitus nebo hypertenze,“ dodává podrobnosti profesor Marian Kacerovský, šéf Perinatologického centra Fakultní nemocnice Hradec Králové a zároveň předseda Sekce perinatologie a fetomaternální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti.

Infekce ohrožuje nenarozené dítě

Bohužel covidová infekce má také negativní dopad na nenarozené dítě. Zhruba dvakrát stoupá riziko nitroděložního úmrtí plodu, protože klesá schopnost placenty vyživovat ho. Buď přímo kvůli covidu, nebo proto, že se coby následky infekce začnou tvořit krevní sraženiny. Dalším problémem je zhruba dvakrát vyšší riziko, že dítě poroste příliš pomalu. „To si vysvětlujeme jako následek zánětu placenty způsobeném infekcí covid-19,“ dodává lékař Kacerovský.

Až čtyřnásobně stoupá hrozba, že žena porodí předčasně nebo bude muset na císařský řez před termínem porodu kvůli vlastnímu závažnému průběhu infekce.

Samozřejmě, v naprosté většině případů dopadne infekce covid-19 u těhotných žen bez následků, ale absolutně se nedá předvídat, koho se to bude týkat a kdo bude mít vážné potíže. Těžká forma nákazy koronavirem se totiž někdy rozvine i u žen, které nemají žádná výše uvedená rizika.

Během pandemie covidu-19 celosvětově stoupají počty úmrtí žen během porodu, těhotenství a šestinedělí. Data ukazují, že zemřelo 0,02 % těhotných žen s prokázanou infekcí covid-19. Velká studie (text v anglickém jazyce) z USA z ledna letošního roku ukazuje, že počty úmrtí těhotných žen v nemocnicích byly vyšší u těch, co měly covid (141/100 000 žen) než u těch bez infekce (5/100 000 žen). Obdobně je to i s úmrtím dětí v děloze.

Jistotou je jen preventivní očkování

U žen s covidem je toto riziko dvakrát vyšší než u těhotných, které se nenakazily. Odhalit plody, které v důsledku covidu zemřou, je téměř nemožné. „Jediné možné řešení je prevence – tedy očkování proti covidu. Tím, jak přibývají další studie věnující se očkování proti covidu v těhotenství, data potvrzující bezpečnost tohoto očkování v těhotenství jsou dále silnější a robustnější,“ potvrdil perinatolog Marian Kacerovský s tím, že očkovat se může v jakékoli fázi těhotenství.

Platí to i pro očkování třetí posilující dívkou v případě, že žena už má dvě dávky vakcíny. Těhotné ženy starší 18 let mohou dostat booster v odstupu minimálně šesti měsíců od druhé dávky. Takové je doporučení (text v anglickém jazyce) amerického Center for Disease Control and Prevention a z něj vycházejí i čeští odborníci.

Stejná doporučení jako pro těhotné podle nich platí i pro kojící ženy. Jak shrnuje doporučení perinatologů, je pravda, že zatím neproběhly klinické studie na očkování proti covidu u těhotných a kojících žen, ale v USA a Velké Británii bylo sledováno více než 200 tisíc těhotných žen po očkování vakcínami Moderna a Pfizer a nebyly vzneseny žádné obavy či námitky ohledně bezpečnosti očkování během těhotenství. Nedoporučuje se nicméně očkování vakcínou AstraZeneca kvůli riziku vzniku žilní trombózy, byť je nízké.

Očkování může mít vedlejší účinky, ale nebývají závažné a během několika dní odezní.

Reklama

Doporučované