Hlavní obsah

Očkovat znamená i řešit potíže, uvědomují si lékárníci. Ne všude je zájem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda v demisi připravila novelu, která by umožnila očkování v lékárnách. Ne všude to ale bude možné. Například v síti lékáren Dr.Max by byla ochotna vakcinovat jen asi třetina lékárníků.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Zrovna dnes se jedna paní ptala, jestli očkujeme,“ potvrzuje lékárník Antonín Svoboda, který provozuje dvě lékárny ve Znojmě, že zájem některých zákazníků by byl.

Novelu zákona, která dává možnost, aby vakcínu proti covidu-19 mohli aplikovat i zubní lékaři nebo lékárníci, sice ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí představil, ale musí ještě projít schvalovacím procesem. Vláda bude požadovat, aby novelu Sněmovna projednala ve zrychleném režimu.

Končící ministr doufá, že by se díky tomu vakcíny mohly lépe dostat i do menších obcí.

„Lékárenská síť je u nás poměrně hustá, často jsou lékárny v malých obcích, kde není očkovací místo. Nemusí tam být ani praktický lékař, ale lékárna v obci je, takže proč neumožnit očkování i v těchto místech,“ zdůvodnil předložení novely Vojtěch.

Jestli se ale skutečně bude očkovat i v menších lékárnách, rozhodnou až konkrétní požadavky na prostorové a také personální nároky. Novela řeší jen kompetence k očkování, pravidla stanoví Ministerstvo zdravotnictví až ve vyhlášce.

„V jedné lékárně mám konzultační místnost, takže tam by to bylo bez problému,“ uvažuje lékárník Svoboda.

Podle ministra Vojtěcha by ale patrně pro očkování stačilo, kdyby se část místnosti oddělila například paravánem.

„Bude stačit pouze nějaké technické oddělení stěnou, kde bude člověk očkován. My nepředpokládáme, že by do lékáren chodily stovky lidí, aby tam musela být nějaká čekárna, spíše to bude po jednotlivcích, takže věříme tomu, že to lékárny zvládnou. Ale chceme skutečně podmínky nastavit tak, aby to bylo zvládnutelné ve většině lékáren,“ vysvětlil Vojtěch.

Proti covidu ano, proti chřipce ne

Česká lékárnická komora usiluje o umožnění očkování v lékárnách dlouhodobě. Nesouvisí to pouze se současnou pandemií covidu, ale například i vakcinací proti chřipce. Podle lékárníků tedy stačí, aby úřad ministra Vojtěcha stanovil jasné požadavky a očkování v lékárnách se může začít postupně rozjíždět.

„Co se týká samotných lékárníků, záleží na tom, jakým způsobem bude prováděno školení. V zahraničí je obvyklá nějaká teoretická část o vakcinaci a pak praktická část, tedy nácvik podávání očkovací látky, ale velmi důležitá je i první pomoc a zvládnutí případné těžší alergické reakce po očkování,“ vysvětluje nároky na zaškolení lékárníků viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Jak už ale bylo řečeno, konkrétní náležitosti i ohledně školení teprve Ministerstvo zdravotnictví stanoví. I kvůli tomu se tak například největší síť lékáren v Česku Dr.Max nechce pouštět do odhadu, kolik poboček by se mohlo do očkování zapojit.

„Do hry navíc vstupuje i zájem odborného personálu v lékárnách – tady mohu konstatovat, že v rámci sítě Dr.Max by bylo ochotno vakcinovat několik desítek, dejme tomu 30 procent lékárníků,“ říká mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Zvlášť malé lékárny by ale nemusely mít sílu se do očkování zapojit. Nebudou mít zkrátka možnost jednoho ze zaměstnanců postrádat na očkování. Tím pádem by ale padnul argument Ministerstva zdravotnictví – dostat vakcíny i do malých obcí.

„Za současné situace bychom to nezvládli. Principiálně mi ale přijde správné, že se bude smět v lékárnách očkovat, nedává mi ale smysl to omezit jen na covid-19,“ dodává kadaňský lékárník Radek Oswald.

Ministerstvo zdravotnictví ale prozatím počítá se zapojením lékáren pouze do očkování proti covidu-19. Novela zákona je navíc časově omezená. Lékárnici i stomatologové by po absolvování školení mohli vakcinovat jen do konce roku 2022.

Reklama

Doporučované