Hlavní obsah

Odložili operace neočkovaným pacientům. Chráníme je, zní z nemocnice

Foto: Profimedia.cz

V Klaudianově nemocnici v Mladé Boleslavi oznámili, že dočasně omezují velké operace u neočkovaných pacientů. Vysvětlují, že to dělají kvůli jejich zdraví. (Ilustrační snímek)

Reklama

Pooperační rizika spojená s možnou nákazou převyšují výhody samotného zákroku. Takto zástupce ředitele pro zdravotní služby v Klaudiánově nemocnici vysvětluje, proč vyhlásili odklad plánovaných operací u neočkovaných.

Článek

V úterý na stránkách Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi veřejně oznámili, že omezují zdravotní péči pro neočkované. Upozornil na to jako první iDnes.cz.

V praxi to podle Jána Dudry, zástupce ředitele pro zdravotní péči znamená, že zatím museli odložit 11 velkých operací. A zdůrazňuje, že jde skutečně jen o odklad a žádného pacienta neodmítli. Tvrdí, že jednají v zájmu těchto pacientů, kterým jinak hrozí zvýšené riziko nákazy v pooperační době.

V rozhovoru Ján Dudra vysvětluje, proč se jako jedni z prvních v zemi k tomuto kroku rozhodli a jak na to reagovali i samotní dotčení pacienti.

Co předcházelo rozhodnutí nemocnice, že omezí péči pro neočkované, tedy konkrétně, že v některých případech odloží těmto pacientům plánované operace?

V první řadě chci zdůraznit, že naše nemocnice absolutně nechce a neměla v úmyslu se chovat „anti antivaxersky“, jestli mi rozumíte.

My jsme v průběhu epidemické situace v posledních dvou třech týdnech vnímali jistý vývoj v Boleslavi. Srovnávali jsme ho s vývojem na Moravě, kde jednoznačně byla situace horší. Covidových pacientů bylo víc a nemocnice byly a jsou zahlcené. Mezitím vstoupila do hry varianta omikron, která se zhruba před dvěma týdny dostala do Liberce.

Vnímali jsme to tak, že se vlna pacientů přesune z Moravy do Čech. Vnímali jsme i to, že existuje mezioborové stanovisko šesti odborných společností, pod kterými jsou podepsané skutečné kapacity v oblasti vakcinologie a epidemiologie, zároveň je tam podepsaný i špičkový zdravotnický právník. Mezioborové stanovisko se opírá o nejnovější poznatky a říká, že pacienti po velkých operacích, kteří jsou neočkovaní, jsou vystavení podstatně většímu riziku pooperačních komplikacích a eventuálně i úmrtí v souvislosti s nákazou covidem v pooperačním období.

Právník postup posvětil

Redakce Seznam Zpráv požádala o vyjádření i radního Středočeského kraje Pavla Pavlíka (ODS), který má na starosti zdravotnictví. Podle něj se zatím obdobný krok v dalších nemocnicích v kraji neplánuje. A to i proto, že v dalších nemocnicích jsou plánované operace pozastavené.

„Z toho důvodu se jich to nedotýká, protože elektivní péče už je omezená. Mladá Boleslav přistoupila k tomuto řešení, má to vykonzultované s odbornými společnostmi,“ říká radní.

Sám prý ještě během středy otázku omezení péče pro neočkované řešil s Českou společností anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny. Varianta viru omikron podle něj představuje pro nemocnice reálné nebezpečí. „Je na řediteli nebo náměstkovi pro léčebně preventivní práci, jak vyhodnotí aktuální situaci,“ dodává Pavel Pavlík.

Ten byl nemocnicí ubezpečen i ohledně toho, jestli je krok právně v pořádku. „Moje otázka byla naprosto stejná, zda mají konzultovaný tento postup s právníky. A ano, mají to konzultované s právníky. Postupují s určitou právní jistotou, vzhledem k platné legislativě,“ Pavel Pavlík.

Tedy, že je u neočkovaných vyšší riziko komplikací po operaci?

Jistě chápete, že velká operace vytváří tlak na organismus, zatěžuje ho. A jestli má ještě bojovat s covidem, tak je to výrazně větší zátěž.

Zdůrazňuji, že se bavíme o plánovaných odložitelných výkonech. Tak jsme si to vyhodnotili a na základě konsensu primářského sboru v nemocni jsme se rozhodli realizovat tento krok v zájmu těch pacientů, kteří neočkovaní chtěli podstoupit velké zatěžující výkony.

Kolika pacientům jste tedy operace odložili?

V tuto chvíli je to jedenáct pacientů s velkými výkony. Neodmítli jsme je, pouze jsme odložili jejich operaci.

O jaký typ operací jde?

Šlo o osm nebo devět náhrad kloubů, buď kyčelních nebo kolenních na ortopedii a dva pacienty s herniemi (s kýlami pozn. red.) na chirurgie. To je všechno.

A musím zdůraznit, a to potvrzuje, že nejsme anti antivaxerská nemocnice, že bez omezení operujeme na očním, prakticky bez omezení operuje pan primář na gynekologickém oddělení pacientky semiakutní, to znamená pacientky, které by teoreticky mohly být odložené, ale z operace výrazně profitují. Absolutně jsme neomezili operativu onkologickou a zcela logicky operujeme všechny akutní pacienty bez ohledu, jestli jsou nebo nejsou očkovaní.

Nejde jen o to, že chráníme neočkované pacienty před složitým průběhem, komplikacemi a eventuálně i úmrtím, ale uvědomte si, že chráníme i ostatní pacienty v nemocnici a chráníme personál. Málokdo si uvědomuje, že personál nejsou roboti na baterky. Personál může onemocnět a to s důsledkem, že bychom museli výrazně omezovat péči v nemocnici. A do dnešního dne jsme péči neomezili. Od září jsme si sáhli na dno, co se týče výkonnosti nemocnice, ortopedi a chirurgové operují ve velmi zvýšené aktivitě.

To je mimořádné. Většina nemocnic byla nucená plánované operace zrušit. Jak to, že u vás plánované operace stále běží?

Je to boleslavské specifikum. Domnívám se, že můžeme najít několik možných faktorů, které tuto situaci ovlivnilo ve prospěch pacientů v boleslavském regionu.

Za prvé je poměrně vysoká přeočkovanost v regionu i díky Škodovce. Máme v sousedství velkou fabriku, ve které pravděpodobně velmi efektivně dokázali motivovat zaměstnance k očkování, to je úžasná věc.

A druhý významný faktor je, že jsme asi před třemi týdny spustili program podávání monoklonálních protilátek v nemocnici. Podávali jsme šedesáti pacientům týdně protilátky. Pravděpodobně jsme tím snížili počet pacientů, kteří skončili v nemocnici s těžkým průběhem.

To si myslím, že vedlo k tomu, že nemocnice nebyla zahlcená a mohli jsme ku prospěchu pacientů, kteří byli opakovaně odkládáni, operovat. Jestli proti tomu stojí 11 pacientů, které jsme neodmítli, ale odložili, kvůli významnému riziku…

Máte zprávy, že to takto těch 11 pacientů pochopilo? Jak na odklad reagovali?

Já jsem měl v rukách dvě nebo tři… nebyly to přímo stížnosti. Jeden pisatel mi poměrně emočně popisoval stav své maminky. Osmdesátiletá paní, která čeká na operaci. Ale proti benefitu, který by operace nepochybně přinesla, stála rizika, která jsem vám popsal.

Takto jsem pánovi i odpověděl a zatím to nemělo žádné pokračování. Zaznamenali jsme i několik reakcí, že si přečetli naše vysvětlení, že mu rozumí a někteří reagovali tak, že se stejně nenechají očkovat. Vnímal jsme to tak, že někteří neočkovaní lidé to pochopili, že to je krok v jejich zájmu.

Ale prosím, nikoho jsme neodmítli, my jsme operace odložili. Jakmile se situace zlepší, popřípadě někdo z nich přijde, že je očkovaný, tak my ty lidi odoperujeme.

Takže ve chvíli, kdy se naočkují, tak odložené pacienty budete operovat?

Prosím, byl bych opatrný. Nemá to být vnímané jako nátlak na očkování. Jsme malí pánové na to, abychom rozhodovali, jestli se má někdo očkovat, nebo ne. My to plně respektujeme a akceptujeme. Myslím si, že se chováme daleko zodpovědněji jako instituce vůči pacientům, když je nevystavujeme těmto rizikům. Domnívám se, že náš postoj je odpovědný a korektní.

Jde tedy o opatření, které bude platit do odvolání, a jakmile odpadne riziko, tak těch jedenáct pacientů přijde na řadu?

Ano, logicky. Ale kdy to bude, to se mě neptejte, to vám neřeknu,

Od kdy toto opatření platí? Od úterý 14. prosince, kdy jste opatření zveřejnili, nebo ještě dřív?

V úterý jsme to jenom deklarovali písemně na webových stránkách, ale snaha o ochranu pacientů už tady byla dřív. Řekněme, o deset dní dříve jsme to už zvažovali a je možné, že jsme několik pacientů neoperovali a odložili, ještě před tím než se zpráva objevila na webu nemocnice.

Začali jsme to řešit s nástupem omikronu před třemi týdny, který vypadá daleko nakažlivější, to znamená více nakažených pacientů, více pacientů s těžším průběhem v nemocnicích. Takže jsme k tomuto kroku nejdřív přistupovali u jednotlivých pacientů, ale když jsme zjistili, že trend eskaluje, že se omikron šíří, že je vnímaný jako reálné nebezpečí, a navíc se objevilo to mezioborové stanovisko, tak jsme se k tomuto kroku rozhodli přistoupit.

Ta situace se dynamicky mění. Co platilo včera, už neplatí dneska a zítra to může být zase jinak. Proto to může vypadat chaoticky, ale každý se snaží podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Reklama

Doporučované