Hlavní obsah
Online

Vláda změnila pravidla pro očkované, vrací se PCR testy

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí.

- Ministerstvo zdravotnictví bude podle Adama Vojtěcha povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 navrhovat od 1. brezna 2022.

- Hlavní hygienička Svrčinová měla pozitivní test na koronavirus, potvrdil Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví. Příznaky onemocnění nemá. Covidem se nakazil i ministr zdravotníctví Adam Vojtěch (za ANO). Více ZDE.

- Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu dnes oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice.

- Prezident Miloš Zeman uvedl, že jediným řešením epidemie je povinné očkování. „Uvažujme podobně jako Rakousko o povinném očkování, protože se zdá, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat,“ řekl.

- V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst. Více ZDE.

  • Žena z Liberecka má potvrzenou variantu omikron

    Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu dnes oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice. „Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahrána do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla ČTK primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

  • Registrace k očkování dětí začne za dva týdny

  • Statistická ročenka: Třetí nejčastější příčinou úmrtí v Česku byl loni covid

    Třetí nejčastější příčinou úmrtí se loni stal v Česku covid. Jako základní příčinu ho lékaři uvedli u 10 539 lidí, tedy u každého dvanáctého zemřelého. Úmrtnost se loni ve srovnání s minulými lety citelně zvedla, vrátila se na hodnoty z přelomu 80. a 90. let. Celkem pak loni v republice zemřelo 129 289 lidí, což je nejvíc za posledních 35 let. Vyplývá to ze statistické ročenky, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle ní se minulý rok zkrátila i průměrná doba dožití, a to u mužů meziročně o rok na 75,3 roku a u žen přibližně o tři čtvrtě roku na 81,4 roku.

  • Průzkum: Zájem o třetí dávku vakcíny proti covidu i o očkování dětí stoupl

    Zájem o posilující dávku očkování proti nemoci covid-19 se během podzimu zvýšil, v listopadu o ni mělo zájem 73 procent lidí, což je o šest procentních bodů více než v září. Vyplývá to z listopadové etapy průzkumu Život během pandemie společnosti P&Q Research. Současně se zvýšila ochota k očkování dětí. Své potomky starší 12 let chce nechat očkovat 66 procent rodičů, v srpnu o tom uvažovala polovina rodičů.

    Zájem o třetí dávku vakcíny proti koronaviru roste s věkem. Mezi očkovanými nad 60 let vyjádřilo ochotu k tomuto očkování 86 procent dotázaných. V kategorii 40 až 59 let se stejně vyslovilo téměř 70 procent lidí.

  • Do nového očkovacího centra v Plzni přišlo první den přes 300 lidí

    V očkovacím centru v Plzni nedaleko hlavního vlakového nádraží a autobusového terminálu naočkovali dnes během prvního dne provozu 307 lidí. Ráno před zahájením čekalo na první, druhou či třetí dávku vakcíny asi 30 lidí, centrum se proto otevřelo o půl hodiny dříve. Očkovat tam zdravotníci budou každý všední den od 8:00 do 16:00 výhradně lidi bez registrace. Centrum v bývalém obchodním domě Prior zřídila EUC Klinika Plzeň ve spolupráci s krajem. „Zatím je kapacita nastavena na očkování až 500 lidí denně, v případě zájmu ji lze zvýšit na 800 a maximálně až přes 1000 lidí denně,“ řekl dnes ředitel EUC Kliniky Plzeň Jan Šlajs.

  • Koronavirus komplikuje regionální dopravu, chybí řidiči

    Koronavirus komplikuje regionální dopravu v Libereckém kraji, dopravcům chybí řidiči. Zatím nebylo nutné omezovat rozsah dopravy v kraji, nicméně informace od dopravců jsou takové, že stále větší počet řidičů především v příměstské autobusové dopravě je v karanténě nebo izolaci a může se stát, že bude docházet k omezování některých spojů. Po dnešním jednání krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

    „Budeme se snažit primárně udržet dopravu do zaměstnání a do škol a budeme se snažit v případě, že k omezování spojů dojde, informovat veřejnost, kterých linek se to bude týkat. Zatím neplánujeme plošné omezení dopravy, jako tomu bylo loni na jaře nebo na podzim,“ doplnil Půta.

  • Obchody hlásí po testování zaměstnanců nižší záchyty nakažených než na jaře

    Obchody podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) hlásí po prvním kole plošného povinného testování neočkovaných zaměstnanců nižší záchyty nakažených koronavirem než na jaře, nyní jsou v řádu promile testovaných. Některé obchodní řetězce testují všechny pracovníky, včetně očkovaných a těch, kteří nemoc covid-19 v posledním půl roce prodělali. V těchto případech byly záchyty ještě menší. Dnes to uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) podle ředitelky Sekce zaměstnavatelské Evy Martinicové přesná data o povinném testování ve firmách nemá. Mnohé podniky ale podle ní testovaly ještě před zavedením plošné povinnosti.

    Zaměstnanci v obchodech se podle Prouzy chovají zodpovědně a v případě jakýchkoliv příznaků se sami vydají na test. „V podstatě veškeré záchyty byly u lidí asymptomatických,“ uvedl Prouza.

  • Vybrané profese a lidé starší šedesáti let se mají povinně očkovat od března

    Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 navrhovat od 1. března 2022. Dnes to řekl na online tiskové konferenci ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Navrhovat bude povinnost pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky nebo vězeňskou službu.

    V polovině prosince by měla končící vládu nahradit nová vzniklá z koalic Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a PirSTAN. Její zástupci včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) povinné očkování, zejména pro věkové skupiny, dříve odmítali.

    Povinné očkování upravuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Konkrétní nemoci, proti kterým se povinně očkuje, pak upravuje vyhláška. „Je to vyhláška ministerstva zdravotnictví, pokud jí bude chtít nová vláda zrušit nebo změnit, je to na ní,“ dodal Vojtěch.

  • Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test

    Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. Novinářům to dnes při on-line tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Doplnil, že hlavní hygienička už krajským hygienickým stanicím metodický pokyn rozeslala, takže platí ode dneška.

    „Dohodli jsme se na tom s řediteli krajských hygienických stanic v minulém týdnu. Všichni to očekávali, takže by to neměl být problém,“ řekl.

    Žádanku na PCR test podle ministra vystaví těmto kontaktům krajské hygienické stanice, budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit,“ uvedl ministr. Ve dnech před testem a před obdržením výsledku by lidé měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor.

  • VZP za epidemii covidu-19 do konce září vydala 43,5 miliardy korun

    Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydala na nákladech spojených s epidemií covidu-19 od jejího začátku loni na jaře do konce září letošního roku celkem 43,5 miliardy korun. Po jednání správní rady to dnes řekla její předsedkyně Věra Adámková (ANO). VZP je největší tuzemskou pojišťovnou, má asi 5,9 milionu klientů. O zbytek se dělí šest menších pojišťoven. Celkové náklady veřejného zdravotního pojištění na epidemii tak budou ještě vyšší.

    Největší položkou ve výdajích souvisejících s covidem jsou náklady na kompenzační vyhlášku, která mimo jiné umožnila vyplacení odměn zdravotníkům a kompenzovala jim sníženou produkci. Činí 17,1 miliardy korun. Bonifikace pro nemocnice za covidová lůžka stály VZP zhruba osm miliard korun. Testování PCR testy vyšlo na 5,2 miliardy korun a antigenními testy na 4,2 miliardy korun. Za očkování zatím pojišťovna vydala 4,16 miliardy korun.

  • Schillerová: Vyhlášku o povinném očkování mají resorty probrat do konce týdne

    O parametrech vyhlášky o povinném očkování proti covidu-19 se podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (ANO) rozhodne do konce týdne, projednávají ji legislativci a posuzují jednotlivé resorty. Schillerová dnes po jednání vlády řekla, že sama žádá povinné očkování pro celníky a ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) kromě Vězeňské služby i pro civilní zaměstnance. Dále by se povinné očkování podle dnešního dopoledního vyjádření ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) mělo týkat zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů a vojáků.

    Podle Schillerové by bylo třeba zvýšit sankce pro lidi, kteří se povinnému očkování odmítnou podrobit, a zajistit vynutitelnost této povinnosti. To by ale podle ní vyžadovalo změnu legislativy. „Pokud by to měla být tato forma parafrázované povinnosti, tak už by se to muselo upravit zákonem, který by prošel oběma komorami parlamentu,“ dodala.

  • V nestátním sektoru sociálních služeb je podpora povinného očkování 90%

    Babišova vláda chce nařídit povinné očkování proti covidu-19 u pracovníků v některých profesních skupinách. V oblasti sociálních služeb záměr podporuje 80 procent zařízení, přičemž v nestátním sektoru je podpora téměř 90 procent.

  • Prezidenti V4 vyzvali k očkování proti covidu, Zeman je pro povinnou vakcinaci

    Prezidenti zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) dnes ve společném prohlášení vyzvali své spoluobčany k očkování proti covidu-19. „Epidemická situace v našem regionu je vážná a nová varianta koronaviru ji může zhoršit, a proto vyzýváme všechny, aby se co nejdříve nechali očkovat proti covidu-19,“ citovala z prohlášení agentura MTI.

    Prezidentské schůzky v Budapešti se zúčastnili polský prezident Andrzej Duda, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a hostitel János Áder. Covidem nakažený český prezident Miloš Zeman se ze zdravotních důvodů připojil k jednání on-line.

    Země Visegrádu by měly podle Zemana uvažovat o povinném očkování proti onemocnění covid-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl Zeman během budapešťského summitu podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

  • Armáda vyčlenila pro transport covidových pacientů další stroj

  • Liberecký kraj omezil PCR testování pro samoplátce, kapacita laboratoří nestačí

    Liberecký kraj omezil PCR testování pro samoplátce, přednost mají odběry na doporučení lékařů a hygieniků. Kapacita laboratoří nestačí. Laboratoře v krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě jsou schopné denně zpracovat zhruba 2000 testů, své kapacity navyšuje nemocnice v Jilemnici, bude to ale jen řádově o stovky testů denně. Na některých místech se na PCR testy čeká až týden.

  • Nakažený Zeman jedná s Bartošem

    Prezident Miloš Zeman schůzkou s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem dnes zahájil sérii jednání s kandidáty na ministry koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty. Zeman má covid, proto je opět izolován ve speciálním boxu.

    Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

    Kvůli covidu je prezident při jednání o příští vládě izolován.

  • Gazdík: Vyjasněme datum prázdnin i další opatření na školách

    Pravděpodobný budoucí ministr školství Petr Gazdík (STAN) požádal o schůzku stávajícího ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Chce s ním hovořit o nejistotě panující kolem termínu vánočních prázdnin nebo o testování ve školách před Vánocemi a po nich.

    „Koaliční tým řešící covidovou situaci mě dnes pověřil, abych zajistil hladký přechod změny řízení Ministerstva školství. Požádal jsem proto stávajícího ministra o schůzku. Naším cílem je zmírnit epidemickou situaci na školách a zajistit hladký povánoční start výuky,“ vysvětluje Petr Gazdík (STAN). Zatímco nastupující koalice navrhla na podnět epidemiologů dřívější začátek vánočních prázdnin kvůli zklidnění situace, dosavadní ministr jejich prodlužování odmítá. „Momentálně není jasný termín jmenování nové vlády. A to je ten problém. Za mě by měly prázdniny začít dřív a žáci a studenti by na ně měli odejít otestovaní,“ dodává Gazdík. Je si prý vědom komplikací pro rodiče v případě prodloužení prázdnin o několik dní. „Na druhou stranu je to lepší než zavírat v novém roce větší počet škol. Žáci a studenti už přišli o příliš mnoho výuky,“ míní. Schůzka Gazdíka s Plagou by se měla uskutečnit do konce týdne.

  • Vláda schválila obnovení programu Antivirus

  • Kompenzace pro trhovce

    Ministr průmyslu se dohodl s podnikateli na náhradách za zrušené trhy.

  • Na JIP je osmkrát víc neočkovaných než očkovaných

Reklama

Hlavní zprávy