Hlavní obsah

Vakcíny jen v Česku předešly asi 5500 úmrtí seniorů, uvádí studie

Foto: SZ Michal Šula

Během posledního roku byly schváleny čtyři vakcíny, pátou žádost o registraci aktuálně vyhodnocuje Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Reklama

Odborníci zhodnotili rok s vakcínami proti covidu. Podobu pandemie podle nich zcela změnily a zabránily množství úmrtí. Jak moc situaci ovlivní varianta omikron, se však teprve ukáže.

Článek

Za pár dní to bude rok od chvíle, kdy Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila ke schválení první vakcínu proti covidu. Rok s očkováním a léky proti nemoci v pondělí shrnul Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v té souvislosti představil závěry studie, na které se podílel a která se zaměřila na to, kolika úmrtím vakcíny předešly.

„Tím, že velká část dopadů byla u starších osob – přes 90 procent úmrtí bylo zaznamenáno v populaci 60 let a starší – tak i tato práce se zaměřila na tuto populaci. Pomocí týdenních počtů hlášených úmrtí a proočkovanosti lze jednotnou metodikou spočítat, jaké důsledky toto opatření mělo. Podle dané kalkulace lze tedy v průměru hovořit téměř o půl milionu úmrtí, kterým bylo díky očkování zabráněno,“ popsal Jan Kynčl.

Dodal, že se počet úmrtí, která se podařilo odvrátit, liší i podle toho, jak byly v danou dobu jednotlivé epidemické vlny rozsáhlé. Česko jedna z těch nejhorších postihla v době, kdy se vakcinace teprve rozbíhala.

Přesto se ve sledovaném období od loňského prosince do listopadu 2021 podařilo v populaci nad 60 let v Česku díky vakcínám zabránit více než 5500 úmrtím.

„Bohužel jarní vlna na území České republiky byla významná a v té době vakcinace začínala nebo probíhala, v tu chvíli byl efekt vakcín omezený. V letních měsících už význam nabýval a s nástupem podzimu už je dopad vakcinace významný,“ dodal odborník.

Omikron? Zatím neznámá

V souvislosti s dalším vývojem epidemie se nyní často skloňuje nová varianta omikron, která už byla v několika případech potvrzena i v Česku. Podle Kynčla je ale třeba ještě minimálně dva týdny počkat na další data, aby bylo možné potvrdit vlastnosti varianty.

„Pokud by byl dopad a závažnost nižší, bylo by to určitě užitečné, a pokud by varianta vytlačila ostatní, tak by to byla příjemná změna. Na druhou stranu jsou v tuto chvíli informace z JAR například o zvýšené závažnosti onemocnění u dětí – naprosto k tomu ale nejde jednoznačně říct, je-li to ve vazbě k omikronu nebo nějakému dalšímu skrytě probíhajícímu respiračnímu onemocnění,“ uvedl s tím, že roli při posuzování hraje i jiné věkové složení jihoafrické a evropské populace.

„Africká populace je v průměru o 20 let mladší, dopad na seniorskou populaci jde tedy velmi obtížně hodnotit z hlediska porovnání populace africké a české,“ dodal.

Někteří experti upozorňují například na možnou potřebu změnit složení monoklonálních protilátek, které nemusí proti omikronu fungovat. Podle ředitele sekce registrací SÚKL Tomáše Boráně by případná změna léčiv a jejich následná výroba a distribuce mohly trvat i několik měsíců.

„EMA má scénáře, jak rychle implementovat změny v léčivých přípravcích. Není problém v rychlosti schválení, ale jde o to, aby výrobci dodali včas potřebná data. Teď zkoumají, jak jejich protilátky neutralizují omikron in nitro, ale je nutné to přenést na působení u člověka. Dalším faktorem je, jak rychle budou schopni navýšit výrobu. Takže mluvíme spíš o horizontu měsíců než týdnů,“ přiblížil.

Nároky se nesnížily

Zástupci SÚKL zdůraznili, že zrychlení regulačních procesů kolem vakcín nešlo na úkor kvality vakcín.

Na výrobce jsou podle prohlášení ústavu i v době pandemie kladeny stejné požadavky jako mimo ni a firmy musejí plnit přesně stanovené harmonogramy. Ne všechny léčivé přípravky v těchto procesech obstojí.

Například letos v říjnu ukončila EMA rolling review (průběžný přezkum) vakcíny od společnosti CureVac (společnost z procesu odstoupila). Nebyl totiž dostatečně prokázán poměr přínosů a rizik a výsledky hlavní studie ukazovaly pouze na mírnou účinnost přípravku u dospělých.

Intenzivně se také hovořilo o vakcíně Sputnik V či o čínské vakcíně od společnosti Sinovac. Obě však stále zůstávají ve fázi rolling review. „Na těchto příkladech je vidět, že trvání nastavených procesů je dáno předloženými daty a ne tím, kolik času uplynulo. Například u vakcíny Sputnik V výrobce ještě nedodal dostatek dat k tomu, aby se dostal do fáze, kdy požádá o registraci vakcíny,“ vysvětluje ředitelka SÚKL Irena Storová.

Odstoupení z procesu se netýká pouze vakcín, podobně byla stažena z rolling review kombinace monoklonálních protilátek bamlanivimab a etesevimab. V rolling review EMA jsou aktuálně čtyři vakcíny proti covidu-19. Dále je předložena jedna žádost o registraci, a to od společnosti Novavax.

Reklama

Doporučované