Hlavní obsah

Vánoce, co to je? Lékaři a sestry už pro pochopení neočkovaných nemají sílu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Panuje frustrace z toho, že pacienti s těžkým průběhem, kteří vyžadují nejnáročnější péči, se do této situace dostali svým rozhodnutím – neočkovat se. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl ředitel nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Článek

Ředitel nemocnice Slaný Štěpán Votoček v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se z odmítačů očkování stala téměř organizovaná masa, jejíž dogma přivedlo nemocniční péči opět na pokraj kolapsu.

Převažují u vás pacienti, kteří nejsou očkováni? Pokud ano, kolik jich je v poměru k očkovaným?

Převažují jak celkově, a to zhruba ze 60 až 70 procent, tak především – a to je rozhodující ukazatel a faktor, který omezuje necovidovou péči – u těžkých průběhů, mezi nimiž tvoří neočkovaní 90 procent. Během současné páté vlny bylo nebo stále je na našem nyní covidovém ARO oddělení léčeno 10 pacientů. Z nich pouze jeden byl očkován, a to onkologicky nemocný senior s dalšími závažnými přidruženými chorobami. Pět z nich zemřelo, nejmladšímu, dosud zdravému bylo 33 let.

Jak tuto další vlnu zvládají vaši lékaři a sestry? Mají pro situaci pochopení, nebo jsou naopak vyčerpaní?

Naši lékaři i sestry jsou profesionálové a obětaví lidé se smyslem pro povinnost. Technicky tuto vlnu zvládají, díky novým lékům a MLS laseru neumírá tolik pacientů jako v minulých vlnách. Na druhou stranu frustrace dolehla na všechny z nich. Frustrace z toho, že pacienti s těžkým průběhem, kteří vyžadují tu nejnáročnější péči, se do této situace dostali svým rozhodnutím – neočkovat se. Frustrace z toho, jak stát selhal v motivaci lidí k očkování, jak se dezinformace o škodlivosti a nepotřebnosti očkování zakořenily hluboko v myslích obrovské skupiny lidí, frustrace z toho, jaké procento populace včetně některých vlivných osobností stále covid bagatelizuje. Frustrace z toho, že opět nevidí světlo na konci tunelu.

Antivakcinační dogma je živené iracionalitou a absencí společenské zodpovědnosti, někdo méně diplomatický by možná použil slova tmářství a sobectví.
Štěpán Votoček, ředitel Nemocnice Slaný

Je už jasné, v jakém režimu budou Vánoce? Budete muset posílit služby nebo třeba rušit personálu dovolené?

Vánoce, co to je?

Máte pochopení pro lidi, kteří se nenechají očkovat, pokud k tomu nemají zdravotní důvody?

Mám pochopení pro spoustu lidských slabostí a pro různé formy podivínství. Jednotlivce lze pochopit prakticky vždy, víte-li, co ho ovlivňuje, čeho se obává. Ale ve chvíli, kdy se z odmítačů očkování stala téměř organizovaná masa, jejíž dogma přivedlo nemocniční péči opět na pokraj kolapsu a je zodpovědné za zbytečně zmařené lidské životy, moc prostoru pro empatii nezbývá. Tím spíše, že ono dogma je živené iracionalitou a absencí společenské zodpovědnosti, někdo méně diplomatický by možná použil slova tmářství a sobectví. A to se vůbec nechci pouštět do spekulací, nakolik je rozdmýchávání antivaxerství ve státech EU součástí hybridní války, jak naznačují zpravodajské služby.

Ruší se opět plánované operace?

Ano, ruší se. Ruší se nikoli proto, že by se operatéři museli starat o covidové pacienty, ale protože covidoví pacienti – a opět si neodpustím konstatovat, že neočkovaní covidoví pacienti – zabírají intenzivní a další pooperační lůžka.

Kolik je tedy u vás v nemocnici hospitalizováno pacientů s covidem-19?

Číslo se pochopitelně stále mění – jiné je ráno, jiné je večer, jiné je o půlnoci. Včera u nás bylo hospitalizováno 25 pacientů, v tuto chvíli je jich 20. Někteří byli propuštěni a jiní bohužel zemřeli. Zatím se jedná o počty v porovnání s jarem třetinové, které zvládáme dobře, nicméně dle predikcí, které máme k dispozici na základě počtu nově nakažených v našem regionu, musíme v následujících 14 dnech očekávat další desítky nových případů vyžadujících hospitalizaci.

Kolik pacientů je ve vážném stavu?

Budeme-li za vážný stav považovat ventilační podporu HFNO přístrojem nebo ventilátorem, jedná se o polovinu pacientů. Řadě vážných stavů jsme předešli podáním monoklonálních protilátek, ale bohužel jejich distribuce byla koncem minulého týdne přerušena a zatím jsme nedostali informaci, kdy bude obnovena v potřebné míře. Naše nemocnice také patří k těm několika, které mají výbornou zkušenost s léčbu covidových plic MLS laserem. Tato terapie signifikantně snižuje riziko rozvoje respiračního selhání u covidového zápalu plic, který je příčinou prakticky každé covidové hospitalizace a těžkého průběhu.

Jaké problémy v souvislosti s další vlnou covidu musíte řešit vy jako ředitel? Musel jste řešit třeba výpovědi někoho z personálu?

Mojí úlohou je zajistit chod nemocnice bez ohledu na covid, a samozřejmě plánovat covidovou péči dopředu na základě predikcí. Naštěstí mám kolem sebe skvělé lidi, bez nichž by to nešlo. To, že jako lékař sám sloužím na covidovém oddělení, mi umožňuje pohlížet na covidovou problematiku i optikou personálu, což je nepochybně výhodou. Výpovědi v souvislosti s covidem jsme zatím nezaznamenali. Naše nemocnice se výrazně podílela a podílí na propagaci očkování a já jakožto její reprezentant ve veřejném prostoru čelím z tohoto důvodu řadě nadávek a výhrůžek. Ale to je takový kolorit, kterým se s kolegy bavíme a přeposíláme si tyto „hejty“ jako anekdoty.

Reklama

Doporučované