Hlavní obsah

Varování z Dánska: Omikron válcuje deltu, většina nakažených je očkovaná

Foto: Seznam Zprávy

Dánsko patří ke světové špičce v monitorování nových variant. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

„Omikron přebírá vedení“, stojí v názvu poslední zprávy o vývoji koronavirové situace od dánského Statens Serum Institutu (SSI). Dánové pozorují rychlejší šíření varianty i vysoké procento očkovaných mezi nakaženými.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Už i podle dánského institutu pro boj s infekčními chorobami je jasné, že omikron se šíří rychleji než všechny předešlé varianty viru, který způsobuje onemocnění covid-19.

V zemi se na přítomnost omikronu testuje každý PCR test, a tamní vědci proto mají o šíření ucelený obrázek. Jen o den dřív stejná nepříjemná zpráva přišla z Velké Británie, která patří rovněž k evropské špičce v detekování nových variant.

Celkové počty případů zatím nejsou tak velké a většina jiných států, kde už se omikron rovněž šíří, si jich zatím ani nemusela všimnout. To se ale pravděpodobně brzy změní. Jak píše deník Financial Times, zprávy z Dánska a Británie „posílají varování zbytku Evropy“.

Dánové očekávají brzkou dominanci omikronu

Dánsko v pondělním a zároveň nejaktuálnějším reportu sčítajícím potvrzené případy omikronu uvádí číslo 3 437.

SSI vedle toho zveřejnil i menší soubor predikcí budoucího vývoje. Uvádí v něm, že omikron se stane dominantní variantou v regionu hlavního města do konce tohoto týdne.

Kdy se tak stane i ve zbytku země, si zatím institut netroufá odhadnout, protože v rozložení omikronu jsou velké regionální rozdíly.

Velmi brzy SSI očekává i nárůst celkového počtu případů covidu-19 nad hranici 10 000 denně.

75 % nakažených novou variantou v Dánsku má dvě dávky

Dánové také pozorují výrazný nárůst potvrzených případů mezi očkovanými.

Z 3 437 lidí nakažených omikronem jich je 2 577 po druhé dávce, což činí celých 75 %. U předešlých variant přitom očkovaní tvořili necelou polovinu všech pozitivních případů. Proočkovanost je v Dánsku už dlouhé měsíce na vysoké úrovni, momentálně má dvě dávky téměř 80 % populace.

Celkem 13,8 % pozitivních případů omikronu tvoří neočkovaní, 8,9 očkovaní i posilovací dávkou a zbytek očkovaní pouze první dávkou.

Číslo je příliš malé na to, aby se dalo hovořit o reprezentativním vzorku, ale je v souladu se závěry několika výzkumů z poslední doby, které spočívaly většinou v laboratorním testování protilátek očkovaných proti omikronu.

Studie o efektivitě vakcín proti omikronu

  • Vyšlo několik výzkumů hodnotících účinek vakcíny proti variantě omikron. Všechny výsledky jsou předběžné a všechny studie zkoumaly jen vakcínu Pfizer.
  • Výzkum z Jihoafrické republiky, vlastní studie společnosti Pfizer, další výzkum z Izraele i anglická studie, o kterou se v současné strategii opírá i premiér Boris Johnson, došly k podobným závěrům.
  • Dvě dávky vakcíny od Pfizeru jsou podle nich na ochranu před nákazou málo a třetí dávka ochranu navyšuje.

„Očekáváme, že očkování dvěma a zejména třemi dávkami lidi ochrání před těžkým průběhem omikronu. Navíc studie z Anglie ukazuje, že třetí dávky mohou navýšit ochranu i proti symptomatické nákaze,“ uvádí ve zprávě šéf SSI Henrik Ullum. „A proto je pro zkrocení šíření i snížení množství těžkých případů naprosto klíčové rychlé přeočkování třetí dávkou,“ dodal.

V nemocnici skončilo s omikronem 37 Dánů

Celkem 37 nakažených novou variantou muselo podle statistik SSI nastoupit do nemocnice. Celkové procento hospitalizací ze všech potvrzených nákaz omikronu je tak v tuto chvíli 1,1 %. Vakcinační status hospitalizovaných dánská data neukazují.

Deník Financial Times si v datech o hospitalizovaných všiml i jedné zvláštnosti. Devět lidí z celkových 37 bylo do nemocnice původně přijato kvůli problémům nesouvisejícím s covidem-19 a pozitivita byla zachycena až dva dny po nástupu do nemocnice nebo později.

To je podle deníku „v přímém rozporu“ s běžným průběhem ostatních variant, kdy byla drtivá většina lidí testována pozitivně už před hospitalizací. Vzorek je ale na vyvozování nosných závěrů opět příliš malý.

Zprávy z Jihoafrické republiky, kde se omikron mocně šíří už týdny, naznačují, že by varianta mohla mít lehčí průběh. Otázka, jak to bude vypadat v evropské populaci, ale zůstává otevřená.

Ke zpřísnění restrikcí vláda přistoupila už minulý týden

Dánsko v pondělí zaznamenalo téměř 7 800 nově nakažených covidem-19, což byl zároveň rekordní přírůstek i dvojnásobek čísla z minulého pondělí. Vláda na zhoršující se situaci zareagovala už minulou středu zpřísněním restrikcí.

Od pátku v Dánsku musí bary, kluby a restaurace zavírat o půlnoci a zakázán je po půlnoci i prodej alkoholu. V souvislosti s tím vláda dotčeným podnikům slíbila kompenzační balíčky, píše server The Local.

Koncerty s účastí nad 50 lidí jsou zakázány. Netýká se to ale akcí, kde lidé sedí na určených místech. Dotčeny nejsou ani sportovní akce a muzea. Školy se před Vánoci zavřou o týden dřív, než bylo plánováno, a poslední týden podzimní výuky bude v dálkovém režimu.

Platnost covid pasů bude zkrácena na sedm měsíců po druhé nebo třetí dávce z původních 12 měsíců. Kromě toho se minulý týden rozšířila i povinnost nosit roušky, kterou Dánsko znovu vyhlásilo už v předešlých týdnech spolu se znovuzavedením nutnosti ukazovat covid pasy.

Na omikron rychle reagují i Norsko a Velká Británie

V pondělí v obavách z omikronu vyhlásilo nové restrikce i Norsko. Podobně jako v Dánsku bude omezeno podávání alkoholu v barech a restauracích, přísnější režim ale podle Reuters pocítí i fitness centra, bazény a školy.

Norský institut veřejného zdraví k tomu dodal, že pokud nebudou zavedena účinná opatření, země s 5,4 miliony obyvatel riskuje kvůli rychleji se šířícímu omikronu v lednu denní přírůstky ve výši 90 až 300 tisíc nakažených denně.

Už minulý týden rozhodla o zpřísnění i Velká Británie. Kdo může, má podle nařízení pracovat z domova, zpřísnila se i pravidla vyžadující nošení ochrany dýchacích cest a od středy bude ke vstupu do klubů a na větší akce vyžadován covid pas. Hlavní oporou britské strategie boje proti omikronu být podle nedělního prohlášení premiéra Johnsona masivní preočkování populace třetí dávkou.

Reklama

Doporučované