Hlavní obsah

Vázne svoz odpadu, MHD ruší spoje. Itálii kvůli izolacím chybí pracovníci

Foto: Profimedia.cz

Například ve Florencii je na nemocenské zhruba třetina zaměstnanců dopravního podniku. Ilustrační obrázek.

Reklama

Podle zdravotnických statistik je v Itálii v současnosti přes jeden milion nakažených. To podle deníku La Repubblica způsobuje výpadky v poskytování služeb napříč zemí.

Článek

Kvůli vysokému počtu lidí v karanténě a izolaci začíná Itálie pociťovat problémy v zajištění některých veřejných služeb. Nedostatek zaměstnanců se nejvíce projevuje v hromadné dopravě, svozu odpadů a částečně ve zdravotnictví, informoval v pondělí deník La Repubblica.

Minulý týden šedesátimilionová Itálie zaznamenala třikrát za sebou přes 100.000 nových případů koronavirové nákazy denně.

Výpadky pracovních sil se projevují napříč zemí v různých oborech. Například vlakový dopravce Trenord, který působí především v Lombardii a dalších regionech na severu země, musel kvůli nedostatku personálu zrušit zhruba 150 spojů denně. Zhruba pět procent spojů zrušil i celostátní železniční dopravce Trenitalia, v některých případech se tak stalo ale také kvůli poklesu poptávky. Ve Florencii je na nemocenské zhruba třetina zaměstnanců dopravního podniku.

Vysoký počet zaměstnanců na nemocenské, který podle vedení firem souvisí s koronavirovou nákazou, zpozdil také svoz odpadků v některých velkých italských městech, například v Římě a Neapoli. Několik tisíc nakažených je i mezi zdravotními sestrami a doktory, což v nemocnicích vede podle profesní organizace zdravotníků Fnopi k výraznému zvýšení přesčasů a mimořádných směn.

Mezi policisty je nakaženo 1600 příslušníků z 94 tisíc. Výpadek zatím vedení bezpečnostního sboru řešilo například rušením dovolených. Relativně nízké číslo vysvětlují odbory povinným očkováním, které platí v Itálii i pro zdravotníky.

V soukromém sektoru jsou výpadky zatím omezené. Panují však obavy, že v příštích týdnech budou chybět zaměstnanci v zásobování, maloobchodě či přepravě zboží.

Itálie v minulém týdnu zaznamenala několikrát za sebou nejvyšší denní přírůstky od začátku epidemie. Za prudký nárůst případů může podle odborníků nová varianta omikron.

Kvůli nepříznivému vývoji byly přeřazeny čtyři regiony, kde žije zhruba 40 procent obyvatel Itálie, do střední žluté zóny epidemického rizika. V ní se od pondělka nachází většina země, zbytek je v nejnižším bílém stupni.

Kvůli nové variantě vláda změnila i pravidla pro karanténu. Lidé se třemi dávkami očkování nebo ti, kteří dostali dvě dávky či se uzdravili před méně než 120 dny, už nemusí odejít do karantény po kontaktu s nakaženým.

Reklama

Doporučované