Hlavní obsah

Koronavirus ve školách v Praze nově zjistí odborníci z odpadních vod

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přítomnost koronaviru mezi dětmi a zaměstnanci základních škol Novoborská v Praze 9 a Praze-Lysolajích budou nově kontrolovat z odpadních vod automatické sběrače umístěné v kanálech.

Článek

„Jde o průkopnický projekt, který má včas odhalit zhoršující se epidemickou situaci v místní komunitě. Ve většině případů totiž lidé začínají virus vylučovat ve stolici několik dní předtím, než se u nich nákaza projeví. Velkou výhodou monitorování odpadní vody je, že tato metoda je navíc zcela nezávislá na ochotě nakažených podstoupit klinické testování, je výrazně levnější a umožňuje sledovat také šíření nových mutací. Můžeme tak získat informace o přítomnosti nákazy až o dva týdny dříve, než bychom zjistili z testů,“ uvedl náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN). „Pokud pilotní testování potvrdí účinnost metody, chceme jako hlavní město Praha nabídnout možnost testování škol postupně všem městským částem.“

Vzorky budou pravidelně odesílány do laboratoří. Pokud se v nich vyskytne vir, děti i zaměstnanci budou otestováni PCR metodou na covid-19.

Od července 2020 se uskutečnil pilotní monitoring ve čtrnácti lokalitách s důrazem na sídliště, vilovou zástavbu, centrum Prahy, vysokoškolské koleje a další důležité objekty, jako jsou Letiště Václava Havla, nemocnice či obchodní centrum. „V současné době provádíme odběry jednou až dvakrát týdně. Doposud získané výsledky potvrzují možnost predikce nákazy z odpadních vod s předstihem,“ řekl Petr Mrkos, generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Do kanalizace u školy je umístěno speciální odběrové zařízení, které automaticky odebírá vzorky. Ty budou pravidelně zaměstnanci PVK odvážet do laboratoře

„Sledování přítomnosti viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách, které provádí řada vyspělých zemí, nás inspirovalo k tomu, že jsme oslovili Pražské vodovody a kanalizace s návrhem, abychom tuto metodu použili cíleně k monitoringu kolektivů dětí v našich základních a mateřských školách,“ dodal starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík (ODS). „V případě indikace zhoršující se epidemické situace chceme přejít v dané škole k cílenému testování jednotlivých dětí. Od kombinace obou metod očekáváme významné zvýšení jejich účinnosti a zároveň snížení zátěže dětí.“

Nová analytická metoda je založená na stanovení obsahu RNA viru v odpadních vodách. Z klinických dat vyplývá, že významná část pacientů s nemocí covid-19 vylučuje ve stolici RNA viru, a to i v případě, že netrpí průjmovými obtížemi, popřípadě nevykazují vůbec symptomy onemocnění covid-19.

Můžeme tak získat informace o přítomnosti nákazy až o dva týdny dříve, než bychom zjistili z testů.
Petr Hlubuček, náměstek primátora

Vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů vyhledává lékařskou pomoc až při propuknutí závažnějších syndromů nemoci, mohou podle pražských radních a starostů data získaná z odpadních vod indikovat vývoj epidemie až s dvoutýdenním předstihem oproti klinickým datům, a to i přesto, že pacienti s covidem vylučují virovou RNA ve stolici poněkud později, než je detekovatelná v horních cestách dýchacích.

Průkopníkem metody sledování přítomnosti viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách je Nizozemsko, kde je v současnosti centrálně organizován tento monitoring ve více než 300 městských čistírnách odpadních vod.

Reklama

Doporučované