Hlavní obsah

Koronavirus ve Větrném Jeníkově. Zatím 14 nemocných

Foto: městys Větrný Jeníkov

Větrným Jeníkovem se kvůli nákaze koronavirem začaly šířit dezinformace a panika, nošení roušek je prý zastavilo.

Reklama

„Opětovné zavedení nošení roušek tady berou všichni jako nezbytnou prevenci,“ říká starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová. V úterý se ukázalo, že je v obci celkem 14 nakažených.

Článek

Větrný Jeníkov prošel koronakrizí bez úhony. Úřady nevědí o nikom z šesti set obyvatel, kdo by se nakazil. Aktuální případy proto některé lidi vyděsily a městysem se podle starostky začaly šířit dezinformace. „Abychom je zastavili, zveřejnili jsme po dohodě s hygieniky potřebné informace a já jsem současně obyvatele požádala, aby začali nosit roušky a dodržovali znovu rozestupy,“ vysvětluje Lisová.

Nejde podle ní o striktní nařízení. „Nazvala bych to výzvou, žádostí. Lidé ji vzali za svou. Nejen v obchodech, potkávám lidi s rouškou i na ulicích,“ podotýká.

Odpoledne se ukázalo, že je v obci 13 dalších onemocnění covid-19. Kvůli prvnímu nakaženému se testovalo asi 30 lidí, 19 z nich bylo z obce, další byli ti, kteří se s nemocným setkali v nemocniční čekárně. Nákaza se potvrdila jen u obyvatel obce.

Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření.

„Uzavírat obci nebudeme, ale dílčí opatření, která se budou týkat organizace prodejny, poštovního a obecního úřadu i hospody, kde se ve velkém vaří strava, budou předmětem našeho rozhodnutí, které dostanou zítra (ve středu),“ řekl Kos.

Obecně Kos postup městyse chválí. „Udělali to nejlepší, co mohli,“ míní ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví. „Nakažený měl ale docela hodně kontaktů, testovali jsme pětatřicet lidí, což u některých místních lidí vyvolalo paniku. Náhle u sebe začali pozorovat příznaky. Takže, řekněme, důrazná výzva k nošení roušek má v tuto chvíli pozitivní efekt, a to i psychologický.“

Místostarostka Darina Sochorová tak v úterý místo na radnici pracuje v home office. „Nemáme zatím od lidí na výzvu k nošení roušek žádné negativní ohlasy. Lidé vnímají, že dokud nebudou výsledky testů, je potřeba preventivně bránit případnému šíření nákazy,“ říká Sochorová.

Se starostkou se shoduje, že roušky a rozestupy chrání především starší nebo zdravotně oslabené sousedy. „Ohled k ostatním je ostatně i důvodem, proč dnes podle mých informací i další lidé, podobně jako já, raději moc nikam nechodí a pracují z domova,“ popisuje Sochorová situaci ve Větrném Jeníkově.

V obci je do odvolání zavřená pošta, knihovna, radnice, prodejna točené zmrzliny, hostinec U Draka a výstava RAF Czech Spitfire Club, kterou pořádá spolek letecké historie v budově zámku.

Oba zdejší obchody s potravinami fungují normálně, podmínkou vstupu je ovšem rouška a dodržování rozestupů.

„Větrný Jeníkov prošel celou epidemií velmi dobře. Jak se postupně uvolňovala pravidla, lidé logicky velmi rychle zapomněli, že existovaly například povinné rozestupy. Nynější uzavření podniků a institucí, kde se lidé míjeli v těsné blízkosti, proto dává smysl,“ komentuje opatření hygienik Kos.

Například mateřská škola a školní družina ale fungují v běžném letním provozu i nadále. Je na rodičích, zda do nich děti umístí.

„Každé dítě bude procházet ranním filtrem, jestli nemá teplotu, případně nekašle nebo nemá rýmu, učitelky budou muset mít roušku,“ řekla Lisová. Čeká ji také jednání s dopravci. „Půjde o to, za jakých podmínek budou přepravovat naše občany, zda třeba vyblokují v autobuse nějakou část, která pro ně bude určená,“ řekla Lisová.

Hlavní hygienička dnes také na tiskové konferenci uvedla, že se v městysi konala veřejná akce otevření muzea, na kterou přijeli lidé i odjinud. Otevření expozice věnované válečnému letectví se konalo 1. července. Podle starostky se ho neúčastnil ani nakažený, ani nikdo z testovaných. „Potvrdili jsme si to nyní i s hygienou, opravdu ani nikdo z teď nově potvrzených na té akci nebyl,“ dodala.

Reklama

Doporučované