Hlavní obsah

Vědci píší Fialovi: Neopakujme chyby, je potřeba prodloužit nouzový stav

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Vědci z Učené společnosti ČR žádají vládu o prodloužení nouzového stavu a s ním spojených protiepidemických opatření. Obávají se růstu epidemie covidu-19 kvůli variantě omikron.

Článek

Své obavy vyjádřili v otevřeném dopisu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Fiala v minulých dnech uvedl, že jeho kabinet nebude žádat o prodloužení nouzového stavu vyhlášeného předchozí vládou Andreje Babiše (ANO). Stav nouze má skončit o vánočních svátcích. Podle Fialy je možné opatření dělat jinými prostředky v souladu s pandemickým zákonem.

O případných dalších opatřeních chce Fialův kabinet jednat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie.

Vědci v dopise uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocení dat z Británie a až poté zasahovat, může vystavit společnost nadbytečnému riziku. „Prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron,“ napsali.

Podle nich hrozí opakování již dobře známých scénářů. „Při rozvolnění protiepidemických opatření se můžeme obávat analogie situace z loňského roku: uvolnění opatření vlády ve vánočním a novoročním období vedlo k dramatickému nárůstu počtu nemocných i mrtvých,“ připomněli.

Premiér na kritiku i dalších vědců kvůli záměru neprodloužit nouzový stav reagoval už v neděli. Nepovažuje to za zbytečný risk. Opatření lze podle něj dělat jinými prostředky v souladu s pandemickým zákonem, řekl v rozhovoru pro televizi CNN Prima News. Apeloval na zodpovědnost lidí, kteří by se podle něj měli zříci společenských akcí.

Otázka věrohodnosti nové vlády

Důsledky opatření přijatých se zpožděním podle vědců dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivců, ale také na hospodářský, kulturní a společenský život. „Další vlna epidemie při neprodloužení nouzového stavu může znamenat také snížení věrohodnosti nově se konstituujících orgánů vlády. To je to poslední, co v současné době společnost potřebuje,“ doplnili vědci z Učené společnosti, která sdružuje významné vědce působící na českém území.

Žádají proto vládu, aby věc ještě jednou zvážila a učinila kroky umožňující prodloužení nouzového stavu a na něj navázaných opatření. Pod dopis se podepsal mimo jiné předseda rady Učené společnosti ČR a fyzikální chemik Pavel Jungwirth a místopředsedové, biochemik Libor Grubhoffer a imunoložka Blanka Říhová. Prodloužení stavu nouze vládě už dříve doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

Reklama

Doporučované