Hlavní obsah

Vláda oznámila navýšení důchodů, o dalším rozvolnění nejednala

Sledujte přímý přenos tiskové konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila navýšení důchodů od června v průměru o 1 017 korun, žádné novinky v rozvolnění dnes neprojednala.

Článek

Vláda Petra Fialy kvůli obstrukcím ve Sněmovně, které provázejí projednávání novely pandemického zákona, opět jednala místo ve Strakově akademii v budově dolní komory Parlamentu. Podobně se ministři sešli ve Sněmovně k pravidelnému zasedání 2. února, rovněž kvůli průtahům při projednávání novely pandemického zákona.

Vláda projednala a schválila valorizace důchodů. Průměrný starobní důchod se od června kvůli inflaci mimořádně zvýší o 1 017 korun. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 procenta. „Reagujeme tím na vývoj inflace, která nezadržitelně roste,“ uvedl ministr sociálních věcí Marian Jurečka.

Výše průměrného důchodu se tak dostane na částku 17 340 korun a tato průměrná výše bude zhruba 59,1 % vůči průměrné čisté mzdě v tomto roce, dodal.

Mimořádná valorizace by měla vyjít zhruba na 20 miliard korun. Důchody se zvedly naposledy v lednu. Všichni lidé s penzí dostali minimálně 650 korun navíc. Průměrný starobní důchod vzrostl pak celkem o 805 korun.

Covidem se dnes vláda nezabývala. „V tuto chvíli nepřicházíme s žádným novým opatřením. Jasně jsme stanovili, co se bude dít a jakým způsobem budeme uvolňovat opatření do 1. března. Veřejnost tedy všechny informace má. Dnes nic nového nezaznělo, což si myslím, že je dobrá zpráva,“ uvedl premiér Fiala.

Jaký je aktuální harmonogram rozvolnění, se dočtete zde.

Dle očekávání dnes vláda také schválila kompenzace pro podnikatele. Z rozpočtu na ně dá do pěti miliard korun. K dispozici budou čtyři programy podpory, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

První byl měl být vypsán zhruba do týdne, týkat se bude prodejců a organizátorů vánočních trhů. Další dotační tituly se budou vztahovat na podnikatele v cestovním ruchu, gastronomii a ubytování. Budou je moci využít pořadatelé různých akcí nebo prádelny. Zvláštní program budou mít zájezdoví dopravci.

Fiala také potvrdil, že národním protidrogovým koordinátorem bude Jindřich Vobořil. Má obrovské zkušenosti, uvedl na adresu experta.

Reklama

Doporučované