Hlavní obsah

Zpřísnění: Na silvestra 4 lidi u stolu a ve školách testování každého žáka

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes představí opatření pro boj s pandemií na konec roku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda představí protiepidemická opatření pro konec roku. Už v minulosti nouzový stav odmítla, ministři apelovali spíš na osobní zodpovědnost lidí.

Článek

Vláda se sešla na poslední schůzi před Vánocemi, aby projednala, jak Česko vstoupí do nového roku bez nouzového stavu a s variantou omikron za zády.

Vláda nemění svoji strategii představenou v minulém týdnu. Důvěřujeme občanům, budeme na ně opakovaně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Vyzýváme je, aby se nechali naočkovat, i třetí dávkou, aby se o vánočních svátcích chovali maximálně odpovědně a rozumně,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Od 27. prosince bude možné, aby na třetí dávku šel každý občan, kterému uplynulo pět měsíců od druhé dávky a je starší 30 let. V prvních 14 dnech v lednu budou testováni studenti a žáci dvakrát týdně. Testovat antigenními testy se budou muset i očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali v posledním půl roce.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že na Štědrý den budou obchody nad 200 metrů čtverečních otevřené jen do 12 hodin, 25. prosince budou zavřené zcela.

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci maximálně tisíc sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolu, budou omezeny na nejvýše 100 osob. U jednoho stolu může být maximálně šest lidí. Neplatí to pro lidi, kteří spolu žijí v jedné domácnosti.

Ale pozor, jak na upřesňující dotaz Seznam Zpráv uvedlo Ministerstvo zdravotnictví, divadel ani kin nebo koncertů se to netýká, nadále fungují podle stávajících pravidel.

Speciální pravidla pak budou platit okolo silvestra  konkrétně od 29. prosince do 2. ledna. V této době se snižuje počet lidí, kteří mohou sedět u jednoho stolu, ze šesti lidí na čtyři. V tomto období se akcí, oslav a večírků bude moci účastnit jen 50 lidí.

Podle Válka určení hranice pro účast na silvestrovských večírcích provázela komplikovaná diskuse. „Kdybychom to nechali bez omezení, byly by počty velmi vysoké. Vycházeli jsme z opatření v jednotlivých zemích a toto byl konsenzus,“ uvedl Válek.

Nová opatření budou spojena i se zvýšenými kontrolami. „Já to myslím s těmi opatřeními opravdu smrtelně vážně. My si nehrajeme na boj s covidem, víme, že omikron je obrovský problém,“ dodal ministr.

Při vstupu na akce a do restaurací bude i nadále potřeba potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Nový kabinet pracuje na tom, aby se uznávaly i PCR testy, zatím k tomu ale nepřikročí kvůli variantě omikron.

„Teď musím všechny kapacity PCR testů blokovat pro ty, kteří jsou symptomatičtí, abychom mohli včas zjistit, jestli mají omikron,“ vysvětlil to ministr zdravotnictví Válek.

„Máme Vánoce, kdy dostávají děti dárky. Dnes jsme schválili dárek pro děti  třídy mohou jet bez jakýchkoliv omezení na hory, jen před odjezdem musí mít negativní PCR test, poté mohou lyžovat,“ dodal ministr zdravotnictví.

Dodal, že vznikne Institut pro boj s covidem. Po Novém roce vláda představí zástupce jednotlivých sekcí, půjde například o reprezentanty České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Teolog Marek Orko Vácha bude fungovat jako Válkův poradce pro otázky etiky.

Reklama

Doporučované