Hlavní obsah

Chybí vám učitelé? Ať je nahradí kuchařky, radí školám hygieny

Foto: Inna Reznik, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve školách začíná naplno řádit nová variantu covidu-19 omikron. Nejen žáci končí v karanténách a izolacích. Na leckterých školách už nemá kdo učit. Přesto hygieny přistupují k jejich uzavírání jen výjimečně.

Článek

Na základní škole ve Sloupnici, na půli cesty mezi Litomyšlí a Ústím nad Orlicí, se snaží marně lepit díry v rozvrhu. Na prvním stupni chybí kvůli covidu čtyři ze šesti pedagogů. V karanténě je několik tříd a schází i další členové učitelského sboru.

„Volali jsme na hygienu, abychom se zeptali, jestli je možné uvažovat o uzavření školy. A dostali jsme informaci, že v současné chvíli hygiena školy neuzavírá. Respektive to prý nepřipadá v úvahu, dokud máme zaměstnance, jako jsou kuchařky nebo uklízečky, kteří mohou ve třídách třeba jen hlídat,“ říká ředitel ZŠ Sloupnice Václav Sychra. Zároveň ale chápe, že pracovníci na hygienických stanicích se pouze řídí nařízeními od Ministerstva zdravotnictví.

Původně přitom už na podzim 2020 bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová stanovila, že k uzavření školy má dojít, pokud onemocnělo nebo je v karanténě 30 procent pedagogických pracovníků a žáků. I v případě, že chybí třeba jen pedagogové, musí krajská hygienická stanice po konzultaci s ředitelem zasáhnout. Ostatně taková pravidla platila i pro jiné epidemie, například chřipkové.

Jenže k tomu dochází skutečně jen výjimečně. Ověřili si to i na brněnské Základní škole Hudcova. Ještě ve středu měli v karanténě 17 tříd z celkem 25, obejít se museli bez pětiny pedagogů a chyběla také polovina vychovatelek. Přesto hygienici školu nezavřeli.

„Řešil jsem s hygienou, že bych tedy školu chtěl uzavřít, ale řekli mi, že to nejde,“ popisuje ředitel školy Jakub Cimala. Stejnou zkušenost mají na prostějovské Základní škole Dr. Horáka, kde se pokusili vyjednat uzavření druhého stupně. Ale stejně neúspěšně.

Vláda přišla s řešením

Aby mohli ředitelé alespoň částečně suplovat rozhodnutí hygienických stanic, pokud je kupříkladu v karanténě nebo izolaci velká část učitelů, přišla vláda s návrhem mimořádného ředitelské volna v délce až deseti dnů.

„Ředitel může nejprve aktivovat distanční výuku, a pokud ta se nebude zvládat, nařídí se ředitelské volno. Je to efektivní, rychlé, reaguje se na místní podmínky a nevypnou se školy. A jde o rozsah maximálně deseti dnů, pak musí zareagovat hygienická stanice nebo my jako vláda,“ řekl v pořadu Ptám se já ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Vláda schválila ředitelskou on-line výuku a volno

Ředitelé škol zřejmě budou moct v případě velkého počtu učitelů v karanténě kvůli covidu-19 vyhlásit mimořádné ředitelské volno, nebo distanční výuku v délce až deseti dnů. Zákon by měla Sněmovna projednat příští týden ve stavu legislativní nouze, aby mohl platit co nejdříve.

Navrhovaný zákon by neměl platit jen pro současnou situaci, kdy přibývá nakažených koronavirovou variantou omikron. „Je to obecný zákon, který může být v budoucnu uplatněn kdykoli, když bude vyhlášena pandemická pohotovost a ředitelé usoudí, že situace nastala,“ uvedl ministr školství Gazdík.

Možnost vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo výuku na dálku by měly mít základní, střední, vyšší odborné, základní umělecké i jazykové školy. Na dálkové vzdělávání by škola měla mít možnost dočasně přejít po dohodě s vyučujícími, pokud by kvůli výpadku většího množství pedagogů v důsledku epidemie covidu-19 nešlo učit prezenčně. Pro ředitelské volno by se škola mohla rozhodnout v případě, že by kvůli šíření nákazy dočasně nemohla zajistit ani distanční výuku. Pro mateřské školy počítá návrh pouze s možností mimořádného ředitelského volna.

Účast na mimořádné distanční výuce by měla být pro žáky povinná s výjimkou základních uměleckých a jazykových škol. Mimořádné volno i výuku na dálku by mohli ředitelé vyhlašovat i jen pro jednotlivá pracoviště školy. V takovém případě by se měl rozsah dnů vztahovat ke každé části školy zvlášť.

Ačkoliv ředitelé tento krok většinou vítají, zároveň to pro ně znamená, že jim přibyde znovu „hygienická“ agenda.

„Je to další odpovědnost, která padne na ředitele. Když navíc vyhlásíte ředitelské volno, rodiče nemají nárok na ošetřovné, takže je důležité, jestli se podaří s návrhem vyřešit i toto,“ dodává Cimala. Nový institut mimořádné distanční výuky nebo volna by se podle ministra školství s ošetřovným pojit měl.

„V takovém případě je nárok na ošetřovné, jestli ve výši krizového nebo klasického, to se teď řeší na vládě. Já asi zklamu, budu spokojen i s tím, když to bude klasické ošetřovné,“ dodal Gazdík. Díky krizové variantě mají zaměstnanci nárok na 80 procent základu příjmu, podle klasického ošetřovného 60 procent.

Zavřít, až když nemá kdo hlídat

Úpravě se ale bude teprve věnovat parlament, i když ve zrychleném módu. Omikron ale nečeká. Ředitelka pražského Gymnázia prof. Jana Patočky Jana Drake proto musela přistoupit k „obyčejnému“ ředitelskému dni.

„Už jsme byli v takové personální nouzi, že suplování nebylo efektivní. Po dohodě se zřizovatelem jsem tedy vyhlásila od středy do pátku ředitelské volno,“ vysvětluje Drake.

Covid-19 se navíc objevil ve všech třídách. V některých zbylo jen osm nebo devět žáků. Ředitelka epidemickou situaci na škole řešila samozřejmě i s hygienou. Dostala ale informaci, že uzavřít lze školu, jen pokud bude 30 procent žáků nemocných. Tuto podmínku ale gymnázium nesplňovalo.

Naproti tomu v Ústeckém kraji se ale s uzavíráním některých škol počítá. Uvedla to pro ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Máme zavřených strašně moc velkých kolektivů. Jsou to celé třídy, někde se budou zavírat i školy, a to z toho důvodu, že třeba z učitelského sboru 50 lidí je více než polovina nemocná, a tak je to i ve třídách,“ doplnila Šimůnková.

A už ve středu se skutečně některé školy zavřely. Týká se to například ZŠ Ostrovní ve Štětí na Litoměřicku, kde i hygienici už uznali, že nepřipadá žádná jiná varianta v úvahu. Škole totiž zbylo jen 6 vyučujících z 23. V karanténě nebo izolaci pak skončila téměř polovina žáků – 155 z celkem 329.

„Omikron na nás opravdu lehnul. Dozor ve třídách už musely držet i uklízečky, a to skutečně nebylo udržitelné ani smysluplné,“ vrací se k úvodu týdne zástupkyně ředitele Ilona Stieranková.

Dá se přitom předpokládat, že škol, které se dostanou do podobné neřešitelné situace jako štětská ZŠ Ostrovní, bude přibývat. Postup krajských hygienických stanic ale zůstává velmi nejednotný. Ministr školství Gazdík na Twitteru uvedl, že se tímto problémem bude zabývat.

Reklama

Doporučované