Hlavní obsah

Vláda upraví vyhlášku o povinném očkování v únoru, řekl Válek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Povinné očkování proti covidu se zatím nedotkne lidí nad šedesát let, potvrdil nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Nová vláda chce pozměnit vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 do půlky února. Vakcína nebude povinná pro lidí nad šedesát let, jak je uvedeno v aktuální verzi vyhlášky.

Článek

Vyhláška, která od 28. února zavede povinné očkování proti covidu-19 pro některé skupiny obyvatel, dozná změn. Vakcína nebude povinná pro lidi nad šedesát. Pozměněnou vyhlášku chce nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě do půli února. „Věková hranice tam určitě nebude,“ prohlásil v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.

Finální verzi vyhlášky podle něj ovlivní šíření varianty omikron v Česku. Jak ukazují data z Velké Británie či Dánska, tento pozměněný koronavirus se šíří mnohem rychleji než jeho předchozí varianty.

Pokud omikron úplně nezmění pravidla, chce Válek při přeočkování postupovat jako v případě spalniček před třemi lety. Tehdy se zdravotníci povinně očkovali na základě testu protilátek. „Dovedu si představit, pokud omikron totálně nezmění pravidla, tak že pak takto budeme postupovat,“ řekl.

Podle něj je povinné očkování některých skupin lidí technický průlom do metodiky Světové zdravotnické organizace. „Tady musí být jasná shoda Evropské unie, jak u dospělé populace postupovat,“ uvedl.

Definitivní znění vyhlášky chce také proto Válek předložit novému kabinetu až v půli února. Jako podklad prý budou k dispozici i česká data o šíření varianty omikron.

Předseda SPD Tomio Okamura namítá, že je potřeba konkretizovat změny ve vyhlášce dříve. Neočkovaní zástupci z řad policistů, hasičů či zdravotníků prý budou zbytečně dlouho v nejistotě. „Termín je nedostatečný. Měli byste se k tomu vyjádřit co nejrychleji,“ apeloval v televizní debatě Okamura. Jeho hnutí žádá zrušení kompletní pasáže vyhlášky týkající se očkování proti covidu.

Podle Válka je potřeba víc času kvůli lepším datům ohledně omikronu. Doplnil, že podle aktuálních dat rychle přibývá třeba zájemců na univerzitách, kteří se dobrovolně očkují. Podle něj i s větší znalostí trvalých následků po covidu u části lidí bude zájem o vakcíny narůstat. „Věřím, že nárůst zájemců bude postupovat i u profesních skupin,“ naznačil Válek.

Povinnému očkování pro seniory je přitom nakloněný prezident Miloš Zeman. „Jsem jako jeden z mála zastáncem povinného očkování. Můj argument je velice prostý: U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí. Když tedy přidáte k tomu setu nemocí ještě covid-19, tak se nic hrozného nestane,“ uvedl v Partii.

Změny vyhlášky o očkování prosadila bývalá Babišova vláda. Od března má zavést povinné očkování pro lidi nad 60 let a také pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky.

Nový ministr zdravotnictví Válek také přiblížil, jak se do boje s covidem vrátí PCR testy. Mají dětem usnadnit odjezdy na školní lyžařské kurzy. „Využijí negativní PCR test, ne starší 72 hodin. Na pobytu už se nijak testovat nebudou. Na tom jsme se domluvili a panuje i odborná shoda,“ sdělil Válek.

Nastupující vláda také avizovala, že chce PCR testování vráti do hry jako „doklad bezinfekčnosti“. Potíž je však s kapacitou tohoto typu testování.

Válek počítal s tím, že se Česko v lednu dostane na hranici 200 tisíc vyhodnocených PCR testů za den. S rychlejším šířením varianty omikron se však část kapacit musí upnout na takzvané diskriminační testování, které spolehlivě určuje verze viru a využívá PRC metodiku. „Musíme prioritně řešit, jak kapacity navýšit a vymýšlet nové cesty. Problém je, že omikron je nakažlivější a šíří se mnohem rychleji,“ dodal Válek.

Doplnil, že na konci prosince předloží vládě návrh dalšího postupu.

Návrh, který ministr předloží vládě 29. prosince, se podle něj zaměří na tři oblasti, kromě dalšího postupu při testování také na rovnoměrné zajištění péče o nemocné ve všech regionech a na zachování prezenční výuky ve školách. Ohledně posílení PCR testů hodlá Válek jednat se zástupci laboratoří a dal pokyn hlavní hygieničce Pavle Svrčinové, aby se na otázku zaměřila.

Reklama

Doporučované