Hlavní obsah

Být doktor a vystupovat proti vakcínám je zločin, říká Vojtěchova náměstkyně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na podzim se v Česku odehrálo několik demonstrací proti očkování a vládním opatřením.

Reklama

Lékaři, kteří vystupují proti vakcínám na covid-19, by měli být vyloučeni z profesní komory, myslí si Martina Koziar Vašáková.

Článek

Česká lékařská komora by měla podle pneumoložky a náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové tvrdě trestat lékaře, kteří odmítají vakcíny proti koronaviru. A kteří dokonce zrazují pacienty od očkování s tím, že „vakcína je svinstvo“, nebo očkování nedoporučují těhotným ženám, protože by vakcína mohla poškodit plod.

„Důsledkem jsou smrti pacientů, které mají lékaři chránit,“ řekla Koziar Vašáková v pořadu Nedělní Partie na televizi Prima.

Před očkováním varuje například takzvaná Paralelní lékařská komora, která sdružuje lékaře odmítající vakcíny proti koronaviru. Sdružení mluví o „covidovém teroru“. „To je prostě zločin. To, co oni šíří, jsou absolutní dezinformace,“ prohlásila Koziar Vašáková.

Dodala, že tito doktoři by měli být vyloučeni z České lékařské komory, což by znamenalo, že by už dál nemohli vykonávat lékařskou praxi.

S tím souhlasil i jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS. „První, co by měl prezident lékařské komory udělat, je okamžitě je všechny navrhnout na vyloučení,“ dodal Kuba na adresu „antivaxerských“ lékařů.

Milan Kubek, prezident České lékařské komory, ale říká, že tito lékaři trestaní nebudou. Ačkoli sám se jednoznačně staví za očkování a přísnější vládní opatření.

„Je to těžká věc. Když dojde k poškození konkrétního pacienta, tak je to jednoznačné. Ale pokud je to jen názor, který dává lékař veřejně najevo, tak u toho jsme velmi zdrženliví něco trestat,“ podotkl Kubek v listopadu v rozhovoru pro Novinky.cz.

Nových případů nákazy koronavirem v sobotu v Česku přibylo 10 967, zhruba o 1500 méně než před týdnem. Jde o čtvrtý mezitýdenní pokles v tomto týdnu.

Hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 bylo v sobotu hlášeno 6431, v těžkém stavu jich bylo 1018.

Reklama

Doporučované