Hlavní obsah

Koronavirus vs. sport 1:0. Epidemie způsobuje sportu miliardové škody

Foto: Profimedia.cz

Prázdné tribuny na utkání Juventus Turín-Inter Milán.

Reklama

Nový koronavirus způsobuje miliardové škody i v oblasti sportu. Vzrůstající počet nakažených výrazně narušuje ligové soutěže, turnaje i slavnou fotbalovou Ligu mistrů. Jak k novému typu nákazy přistupují sportovní organizace napříč celým světem?

Článek

Koronavirus naplno zasáhl už přes stovku zemí světa a výraznou měrou tak ovlivňuje i běžný chod sportovních akcí nejen v celé Evropě. Počet nakažených už přerostl přes sto tisíc potvrzených případů a dále stoupá. Rychlé šíření nového typu koronaviru tak nutí organizátory sportovních akcí hbitě reagovat. Po celém světě dochází k rušení turnajů a zápasů. V některých zemích se hraje, ale bez přítomnosti diváků.

Čína

Nemyslitelné bylo samozřejmě pořádání akcí v Číně, kde epidemie vypukla. To tak mělo přímý dopad na halové mistrovství světa v atletice, které bylo na programu od 13. do 15. března ve městě Nan-ťing. Mezinárodní atletická federace kvůli obavě z nákazy přeložila halové MS v Číně na příští rok.

Už v polovině února oznámila automobilová federace FIA zrušení Velké ceny Číny formule 1 v Šanghaji. Ještě dříve byly z obavy z nového koronaviru zrušeny v nejlidnatější zemi světa závody lyžařského Světového poháru nebo elitní golfové turnaje ženského okruhu LPGA.

Itálie

Nejpostiženější zemí Evropy je Itálie, ta hlásí už přes sedm tisíc potvrzených případů nakažených a nově také vyhlášení karantény na severu země. Nová opatření italské vlády se tak nevyhnula ani sportu. Minulý týden vyhlásil premiér Giuseppe Conte zákaz pořádání sportovních nebo kulturních akcí za přítomnosti diváků.

Největší vliv však toto nařízení mělo na chod nejvyšší italské fotbalové soutěže – Serie A. Jedna z nejlepších lig světa tak jen sčítá milionové ztráty, jelikož přichází nejen o příjem z prodaných vstupenek.

Kuriózní situaci zažili hráči Parmy a SPALu. Oba týmy již byly připraveny na vzájemný zápas v hráčském tunelu, jenže zhruba 5 minut před začátkem utkání přišla do Parmy žádost italského ministra sportu Vincenza Spadafory o odložení všech pěti zápasů 26. kola Serie A. Vedení ligy ale italské vládě nevyhovělo a utkání se nakonec odehrálo, i když s více jak hodinovým zpožděním.

Bez přítomnosti diváků tam musel proběhnout i šlágr 26. kola mezi prvním Juventusem a třetím Interem Milán. S nadsázkou na nepříjemnou situaci reagovala i největší hvězda světového fotbalu Cristiano Ronaldo. Portugalec při výstupu z klubového autobusu si jako obvykle nemohl plácnout s nadšenými fanoušky, tak je vyměnil alespoň za ty imaginární.

Vyhlášení karantény v Itálii zasahuje hned několik fotbalových klubů, včetně Atalanty Bergamo. Tu v úterý čeká souboj v rámci osmifinále Ligy mistrů na půdě španělské Valencie. Vyhlášení karantény ale, zdá se, v tomto případě neplatí. Hráči prozatím čtvrtého týmu Serie A z uzavřené oblasti bez problémů vycestovali a utkání ve Španělsku odehrají v řádném termínu. Jediné omezení se bude týkat fanoušků, kteří na tento zápas přístup, podobně jako na ligové utkání v Itálii, mít nebudou.

Česko

Největší dopad měla nová nemoc COVID-19 na našem území na Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Bezpečnostní rada státu rozhodla, že z důvodu rizika nákazy všech zúčastněných se závody pojedou bez přítomnosti diváků. I přes vyslovený zákaz ale do blízkosti tratě dorazily stovky až tisíce diváků a snažení biatlonových hvězd sledovaly alespoň ze vzdálenosti několika desítek metrů. V důsledku prázdných kulis se ztráty ve Vysočina Areně vyšplhaly na desítky milionů korun.

Ještě několik dní před věhlasným fotbalovým derby pražských „S“ ( hráno v neděli 8. 3.) se objevovaly obavy o jeho zrušení či odehrání bez diváků. Bezpečnostní rada státu však zhodnotila, že akce s účastí více než 19 tisíc fanoušků riziková není, a zápas tak proběhl dle normálního režimu.

Německo

Přes tisícovku nakažených nemocí COVID-19 už hlásí i Německo. Náš západní soused je společně s Francií druhou nejpostiženější zemí Evropy. Navzdory zvyšujícímu se počtu nakažených ale německá vláda doposud sportovní akce neomezovala a například ostře sledovaná fotbalová Bundesliga se odehrála v běžném režimu, tedy za přítomnosti tisícovek fanoušků na stadionech.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn již ale vydal prohlášení, ve kterém doporučil pořadatelům akcí, kterých se zúčastní tisíc a více návštěvníků, aby je zrušili či omezili přístup divákům. Tato opatření se tak dle očekávání již dotknou i sportovních akcí po celém Německu.

Doporučení se ale ještě v úterý nebude držet fotbalový klub RB Leipzig. Tým českého útočníka Patrika Schicka přivítá na domácím hřišti v úterý v rámci osmifinále Ligy mistrů anglický Tottenham Hotspur před zaplněnými tribunami. Na stadion zavítá téměř 42 tisíc diváků.

Francie

Francii a Německo spojuje nejen podobný počet nakažených, ale i souboj dvou předních celků obou zemí. Ve vzájemném klání o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů se totiž utkají domácí Paris Saint Germain a Borussia Dortmund. První zápas na německé půdě vyšel lépe domácím, kteří vyhráli 2:1, a v odvetě se tak čekal tvrdý boj před plnými tribunami na stadionu Parku Princů v Paříži. Jenže PSG se podpory od vlastních fanoušků nedočká, jelikož pařížská policie oznámila, že se zápas bude hrát za „zavřenými dveřmi“. Na stadionu mimo diváků nebudou ani novináři. Rozhovory s hráči tak obstará jen televizní stanice zajišťující přenos zápasu.

Koronavirus se ve Francii ale nedotkl jen fotbalu. Kvůli hrozbě nakažení byl přesunut pravidelný pařížský maraton. Původně byl naplánován na 5. dubna, místo toho by ale měl proběhnout až v polovině října.

Velká Británie

Hrozbě koronaviru se nevyhnula ani Velká Británie. Na ostrovech čítají již téměř tři stovky potvrzených případů. Jedním z nich je i hráčka skotské ragbyové reprezentace. V souvislosti s potvrzeným nálezem muselo dalších sedm členů týmu do karantény. Podle dostupných informací se hráčka nakazila v severní Itálii, kam cestovala společně s týmem na utkání ženského Poháru šesti národů. Souboj mezi Skotskem a domácí Itálií se nakonec odložil právě kvůli obavě z koronaviru.

Odložené bylo kvůli koronaviru i utkání mužské části Poháru šesti národů mezi Francií a Irskem. O náhradních termínech odložených zápasů zatím vedení turnaje jedná.

Ohrožen je také průběh fotbalové Premier League. Nejprestižnější fotbalová soutěž světa je dle vyjádření vedení připravená sáhnout k uzavření stadionů pro veřejnost. Poskytovatelé televizních přenosů z Premier League tak mohou být vyzváni, aby zápasy zpřístupnili pro fanoušky zdarma.

USA

Počet nakažených v USA již překročil pět stovek a pořadatelé sportovních akcí jsou tudíž nuceni reagovat. Kvůli obavám z koronaviru byl zrušen tenisový turnaj v Indian Wells. Každoroční prestižní akce se štědrou dotací byla na programu těch největších světových hvězd tenisu. Do USA již měly namířeno i nejvýše postavené Češky na žebříčku WTA – Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Zpráva o zrušení turnaje nemile překvapila i Jamieho Murrayho, bratra slavnějšího Andyho. Čtyřiatřicetiletý Brit dal najevo svoji nespokojenost na sociální síti Twitter, kde se organizátorů nepřímo ptal, jestli příště zruší i třeba slavný Wimbledon.

Vliv koronaviru nepřímo pociťují i hokejisté v NHL. Naprostá většina výrobců totiž vyrábí hokejky v Číně, která kvůli koronaviru zpomalila produkci. Hráči nejprestižnější hokejové ligy světa se tak v nadsázce nechali slyšet, že si musí dvakrát rozmyslet, jak tvrdě vystřelí, aby svůj klenot nezlomili. „Dodávky hokejek se z očividných důvodů trochu zpomalily. Proto se jich snažíme tolik nelámat,“ nechal se slyšet spoluhráč Davida Pastrňáka Charlie Coyle.

Reklama

Související témata:

Doporučované