Hlavní obsah

Vyhláška o povinném očkování proti covidu začala platit. Co se v ní píše?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve Sbírce zákonů dnes vyšla vyhláška, jež od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem.

Článek

Vyhláška zavádí povinnost nechat se proti covidu očkovat pro zdravotníky včetně studentů medicíny, zdravotnických škol a ostatních zaměstnanců zdravotnických zařízení. Povinnost by měla platit také pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky.

Trest za neuposlechnutí povinnosti vyhláška neuvádí. Sankce stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví a podle něj to může být částka do výše 10 tisíc korun. Splnění povinnosti vymáhají podle dosavadní praxe hygienické stanice. Jaká je v tom dosud praxe, se dočtete v dnešním ranním textu Seznam Zpráv.

Vyhlášku, na jejíž vydání ve Sbírce zákonů upozornila Česká televize, předkládá současné vedení ministerstva zdravotnictví zřejmě krátce před koncem svého mandátu. Někteří zástupci nově nastupující vlády jsou proti povinnému očkování lidí nad 60 let, je to podle nich pro tuto skupinu diskriminační. U profesí chtějí nechat rozhodnutí na jejich profesních organizacích.

Z vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem

§ 8 Pravidelné očkování proti nemoci covid-19

(1) Očkování proti nemoci covid-19 se provede u fyzické osoby, která dovršila 60 let věku. Základní očkování se zahájí nejpozději do 4 měsíců od dovršení 60 let věku. Základní očkování a případné přeočkování se provede v počtu dávek a časových intervalech mezi jednotlivými dávkami podle souhrnu údajů o přípravku k očkovací látce.

§ 10a Zvláštní očkování proti nemoci covid-19

(1) Zvláštní očkování proti nemoci covid-19 se provede u fyzických osob, které

a) poskytují zdravotní služby nebo jsou zaměstnanci poskytovatele zdravotních služeb,

b) poskytují sociální služby nebo se na jejich poskytování podílejí,

c) jsou osobami připravujícími se na výkon zdravotnického povolání u poskytovatele zdravotních služeb nebo osobami připravujícími se na výkon odborné činnosti podle § 115 zákona o sociálních službách, pokud konají praktickou výuku u poskytovatele sociálních služeb v sociální službě,

d) jsou zaměstnanci nebo státními zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce nebo zařazenými k výkonu státní služby v krajské hygienické stanici,

e) v bezpečnostním sboru vykonávají službu nebo jsou zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce v bezpečnostním sboru,

f) jsou zaměstnanci obce zařazenými do obecní policie,

g) jsou členy jednotky sboru dobrovolných hasičů obce nebo jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku anebo zaměstnanci jednotky hasičského záchranného sboru podniku,

h) jsou vojáky z povolání nebo vojáky zařazenými do aktivní zálohy, nebo

i) jsou příslušníky zpravodajské služby nebo zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce ve zpravodajské službě.

Celé znění vyhlášky najdete zde.

Proti povinnému očkování jen lidí nad 60 let se vyslovila Česká vakcinologická společnost, podporovala by ho spíš pro všechny nad 18 let, jako plánuje například Rakousko nebo Německo. Naopak Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém stanovisku návrh podpořila.

Dokončené očkování má 82 procent lidí starších 60 let, neočkovaných je skoro půl milionu lidí tohoto věku.

Z profesních skupin jsou nejvíce očkovaní vojáci a lékaři, kde je proočkovanost více než 85 procent. Do září bylo očkováno 78 procent zdravotních sester, u pracovníků sociálních služeb se odhaduje podíl očkovaných na 65 procent. Policistů a hasičů jsou očkovány zhruba tři čtvrtiny, jejich zástupci vyjádřili obavy, že by povinnost mohla vést k odchodům ze služby.

V ČR se zatím lidé povinně očkují proti 11 nemocem, většina vakcín se podává v dětském věku. Jsou to například látky proti spalničkám, tetanu nebo záškrtu, které se díky očkování v ČR prakticky nešíří. Podle dat Státního zdravotního ústavu nebyl u těchto nemocí zachycen do konce listopadu ani jeden případ.

Také u dalších nemocí vyhláška už počítá s očkováním některých profesí. Například složky integrovaného záchranného systému se očkují proti žloutence typu A a B, proti žloutence B také zdravotníci vybraných oborů, stomatologové nebo zaměstnanci domovů pro seniory a azylových domů.

Vakcíny pro děti dorazí v úterý

Dávky očkovací vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti let by měly do Prahy dorazit v úterý 14. prosince, po jejich distribuci dětským praktikům a očkovacím místům bude zahájena vakcinace.

Česko má podle dřívějších informací zatím objednáno 300 000 dávek pro děti od pěti do 11 let. Dětí v tomto věku je v Česku podle dat Českého statistického úřadu téměř 800 000. Dosud bylo možné podávat vakcínu od firem Pfizer/BioNTech dětem od 12 let.

Reklama

Doporučované