Hlavní obsah

Koronavirus vyhnal do lesů studenty. Díky nim lesníci zbrojí na kůrovce

Studenti i lidé, kteří přišli o práci, pomáhají lesníkům.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státním lesníkům na jaře pomáhá na 1 200 studentů a lidí, které koronavirus připravil o příjmy. Správci lesů se díky jejich pomoci mohou soustředit na přípravy na jarní boj s kůrovcem. Ten vylétne během několika dnů až týdnů.

Článek

Když Lesy České republiky 19. března vyhlásily brigádu pro studenty a lidi, kteří kvůli koronavirové krizi přišli dočasně o práci, ani netušily, jaký zájem jejich výzva vyvolá.

První zájemci se začali hlásit už několik minut po jejím zveřejnění a doteď zájem o brigádu v lesích projevilo víc jak pět tisíc lidí. Jejich ruce se několik týdnů před první vlnou kůrovcového rojení lesníkům velice hodí.

„Brigádníci jsou pro nás velkou pomocí, protože dělají v lese neodbornou činnost, kterou dřív dělávali naši zaměstnanci. Ti se teď díky jejich pomoci mohou věnovat přípravě lesa na kůrovcové rojení,“ říká mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Na jihu Moravy už první brouci začali vylétávat v uplynulých dnech, hlavní vlnu však lesníci čekají až se teploty ustálí kolem dvacítky a až vzrostou noční teploty.

Podle prozatímních předpovědí počasí bude letošní léto nejspíš hodně náročné. Lesníkům proto brigádníci přišli vhod. „Dělají různé činnosti, na které nepotřebují žádnou kvalifikaci, například uklízejí klest, připravují paseky na zalesňování, staví nebo opravují oplocenky a také samozřejmě zalesňují. Naši zaměstnanci tak měli prostor na pokládání lapáků, instalaci lapačů anebo vytváření stojících lapáků a dalších opatření proti kůrovci,“ dodává.

Už měsíc v lese pracuje například skupina studentů FAMU a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. V pondělí vyrazili do lesů nedaleko Českého Brodu a tamnímu hajnému pomáhali s obnovou oplocenek.

„Máme zavřenou školu a nemůžeme zároveň ani natáčet, takže máme volno. Jezdíme sem proto, že jsme chtěli zužitkovat volný čas, něco si vydělat a zároveň být na čerstvém vzduchu. Je to ideální kombinace,“ říká budoucí producent Tomáš Pertold. Výhodu čerstvého vzduchu zmiňuje i jeho spolupracovník Blahomír Donát, student FTVS. „Je dobré, že na téhle brigádě se můžu vidět i s několika kamarády, při práci je i sranda.“

Kromě studentů, kteří si chtějí přivydělat na čerstvém vzduchu, se podle Evy Jouklové hlásila i řada živnostníků nebo zaměstnanců, již kvůli vládním opatřením nemohli chodit do práce a brigádu v lese brali i jako náplast za vypadlé příjmy. Státní podnik brigádníkům platí 120 korun na hodinu.

„Hlásili se i filmaři, herci, kosmetičky a další profese,“ vyjmenovává mluvčí. Lesy daly po celé republice práci zhruba dvanácti stovkám lidí, přihlásilo se jich ale přes 5 tisíc. „Nikoho jsme neodmítli, ale je pravda, že se řada lidí dostala do pořadníku nebo jsme je odkázali na nově vzniklý portál Agroprace.cz, kde jsou zveřejněné brigády nejen v oblasti lesnictví, ale také potravinářství nebo zemědělství. Je to z důvodu, že někteří lidé měli třeba speciální požadavky na lokalitu, chtěli pracovat u místa, kde žijí, to se třeba nepodařilo,“ vysvětluje.

Kromě opravy oplocenek, do které se tento týden pustili pražští studenti, brigádníky státní lesy využívají například i na zalesňování holin po kůrovcové či jiné kalamitní těžbě. Jejich pomoc podle Jouklové využily všechny lesní správy. Objem práce, již brigádníci odvedli, a plochu, kterou osázeli, lesníci zatím spočítané nemají.

Brigádnická místa totiž chtějí stále ještě nabízet. „Nedá se odhadnout, jak dlouho brigády budou trvat. Uvidíme, jak dlouho bude trvat nouzový stav, a tomu přizpůsobíme i tento náš program,“ říká mluvčí. Zájem totiž stále je. „My to plánujeme tady v lese až do konce karantény. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ke svému se vrátíme, až se začne natáčet,“ potvrzuje Tomáš Pertold z FAMU.

Reklama

Doporučované