Hlavní obsah

Koronavirus vypálí do rozpočtu USA větší díru než krize v roce 2008

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká ekonomika v tomto čtvrtletí klesne kvůli koronaviru v celoročním přepočtu o 40 procent a míra nezaměstnanosti pak podle odhadů stoupne na 14 procent. Podle odhadu kongresového rozpočtového úřadu bude lépe za rok.

Článek

Recese způsobená epidemií nemoci covid-19 a prudký nárůst vládních výdajů za testování, zdravotní péči a pomoc pro firmy a domácnosti mohou zvýšit deficit státního rozpočtu Spojených států v letošním fiskálním roce téměř čtyřnásobně na rekordních 3,7 bilionu USD (93 bilionů Kč). Uvedl to ve své zprávě Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).

Letošní deficit tak bude více než dvojnásobný ve srovnání s předchozím rekordním deficitem z prvního roku vlády bývalého prezidenta Baracka Obamy, upozornila agentura AP.

CBO rovněž odhadl, že ekonomika v tomto čtvrtletí klesne v celoročním přepočtu o 40 procent. Míra nezaměstnanosti pak stoupne na 14 procent. V druhé polovině roku však čeká oživení ekonomiky, i když míra nezaměstnanosti má i v příštím roce zůstat nad deseti procenty.

Celý rok práce zadarmo

Kvůli boji s pandemií Kongres již letos schválil mimořádné výdaje tři biliony USD na zdravotní péči, pro malé podniky a na opatření, která mají pomoci v boji s nemocí a zmírnit ekonomické dopady.

CBO uvedl, že pokud zákony upravující vládní výdaje a příjmy zůstanou beze změny a nebudou poskytnuté žádné významné dodatečné nouzové finance, bude deficit za letošní fiskální rok 3,7 bilionu dolarů a v příštím roce, který začne v říjnu, 2,1 bilionu dolarů. V březnu očekával CBO pro oba roky schodek o něco více než jeden bilion USD.

Federální dluh by měl na konci září, kdy skončí fiskální rok, činit 101 procent hrubého domácího produktu. Do konce fiskálního roku 2021 pak stoupne na 108 procent HDP.

Za celý letošní rok CBO očekává pokles HDP o 5,6 procenta. Příští rok by ekonomika měla vzrůst o 2,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované