Hlavní obsah

Očkovací premiant se vrací ke covidpasům, rouškám i testům pro očkované

Foto: Profimedia.cz

Portugalsko se od 1. prosince znovu vrací do kalamitního stavu. Vrací se prokazování covidpasy i roušky ve veřejných prostorech.

Reklama

Nejproočkovanější země Evropské unie se vrací k protiepidemickým opatřením. Portugalsko, které na začátku letošního roku zažívalo nejhorší vlnu, při níž umíraly i tři stovky lidí denně, zůstává nadále ostražité.

Článek

Pět měsíců po konci kalamitního stavu je toto vládní opatření zpět. Portugalská vláda schválila nejvyšší stupeň pohotovosti, který lze vyhlásit bez souhlasu parlamentu, protože počty nakažených v zemi znovu rostou, uvádí španělský deník La Voz de Galicia.

„Navzdory úspěchu v podobě očkování si musíme být vědomi, že vstupujeme do vysoce rizikové fáze, protože ve zbytku Evropy vidíme velký nárůst počtu nakažených a Portugalsko není ostrov oddělený od zbytku Evropy,“ cituje server Politico čtvrteční projev premiéra Antónia Costy. Do kalamitního stavu se země vrací od 1. prosince.

Návrat kalamitního stavu mimo jiné umožňuje znovu vyžadovat prokazování se takzvaným covidpasem například v hotelech, restauracích, posilovnách nebo kulturních akcích v uzavřených prostorech.

Po vánočních svátcích pak v zemi nastane takzvaný „týden omezení“. Od 2. do 9. ledna vláda rozhodla o uzavření nočních barů, ve stejném období pak bude povinná práce z domova a prodlouží se také zimní prázdniny pro portugalské děti.

„Testujte se co nejčastěji“

Bez ohledu na očkovaní bude také nutné pro návštěvu pečovatelských domů, barů, tanečních sálů nebo sportovních a kulturních akcí nutný negativní test na covid-19. Do vnitřních veřejných prostor se také vrací povinnost zakrytí dýchacích cest, kterou Portugalsko na rozdíl od například sousedního Španělska v létě zrušilo. V Portugalsku jako první ke zpřísnění opatření přistoupila minulý týden regionální vláda na Madeiře, která zavedla lockdown pro neočkované.

Nově se také cestovatelé mířící do Portugalska musí před vstupem na palubu letadla prokázat negativním testem na covid-19, jinak aerolinkám hrozí pokuta 20 000 eur za každého neprověřeného pasažéra, usnesla se vláda.

Costův kabinet také Portugalcům doporučil, aby se nechali pravidelně testovat, zejména pokud se chystají během svátků setkat s rodinou a přáteli. „Kdykoli je to možné, nechme se otestovat. Například před setkáním s našimi rodinami na Štědrý den, abychom tak ochránili ty, které máme nejraději,“ řekl na tiskové konferenci premiér.

S více než 87 procenty plně naočkovaných obyvatel patří Portugalsko mezi očkovací premianty. Hlavním koordinátorem portugalské očkovací kampaně se v únoru stal viceadmirál Henrique Gouveia e Melo, jehož tým připravil jasnou strategii. Hlavním bodem byla dostupnost očkování, o které měli Portugalci velký zájem. V zemi tak vznikly více než tři stovky očkovacích stanovišť, tedy v podstatě v každém okrsku Portugalska.

„Důležité bylo, že ta strategie a rozdělení do fází se během celé doby v zásadě neměnily. A to vzbuzovalo důvěru obyvatel. Myslím, že kdyby ta strategie nebyla, důvěra by byla nižší. Čili Portugalci věří tomu systému. Navíc Gouveia e Melo je pro ně, protože Portugalci jsou námořníci, dostatečně silným symbolem, dostatečně důvěryhodným,“ řekl na začátku listopadu v rozhovoru s Kristinou Cirokovou pro pořad Terén český velvyslanec v Portugalsku Petr Šelepa.

Jenže v zemi začínají počty nakažených znovu růst. Ve čtvrtek ohlásilo portugalské ministerstvo zdravotnictví dalších 3773 nových případů nákazy covidem-19, nejvíce od konce června. Na konto vlády stále častěji zaznívá kritika za chaotickou organizaci očkování posilujícími dávkami vakcín a veřejnost podle La Voz de Galicia volá po návratu Gouveii e Mela do čela očkovací kampaně, z něhož v říjnu odstoupil.

Očkovací premiant očkuje rychle dál

V zemi s 10,3 miliony obyvatel zatím posilovací dávku dostalo asi 850 tisíc lidí (v České republice je to necelých 740 tisíc posilovacích dávek), dalším 2,5 milionům ji zdravotníci mají aplikovat do konce ledna, uvedl ve středu ministr zdravotnictví António Lacerda Sales.

V prosinci chce během čtyř „dnů otevřených dveří“ naočkovat druhou dávkou Portugalce naočkované vakcínou od společnosti Johnson & Johnson. Posilovací dávky zatím vláda určila pro osoby starší 65 let, zdravotníky a hasiče.

Podle portugalského epidemiologa se ale nárůst počtu nakažených dal očekávat. „Máme za sebou dva roky pandemie. To nám již umožňuje pochopit, že covid-19 má sezónní charakteristiku. První rok jsme měli vlastně dvě vlny, zimní a letní, a letos jsme měli opět vlny dvě. Nyní začíná zimní vlna,“ řekl serveru The Portugal News ředitel Institutu veřejného zdraví Univerzity v Portu Henrique Barros.

Virus se podle Barrose nejvíce šíří v zimě, což je ideální období pro respirační onemocnění, a v létě, kdy je nejvyšší mobilita obyvatelstva za celý rok. „Existuje jasný vztah mezi počty nakažených v různých zemích a podílem očkovaných. Portugalsko proto ve skupině evropských zemí patří k těm, které mají nejméně případů a nejméně úmrtí,“ uvedl specialista, podle něhož dvojnásobný počet nakažených automaticky neznamená dvojnásobný počet hospitalizovaných.

„Stále je nutné dodržovat určitá preventivní opatření. Zásadní je nevycházet z domu, když máte příznaky covidu-19. To je první a zlaté pravidlo,“ myslí si odborník. Barros uvedl, že lidé by také stále neměli zapomínat na pravidelnou hygienu rukou a nošení roušek ve vnitřních prostorech.

Kromě posilovacích dávek si portugalská vláda slibuje další zvýšení imunity také očkováním dětí. To se od prosince týká těch mezi pěti a jedenácti lety. Podle serveru Euractive vláda objednala vakcíny pro více než 600 000 dětí v této věkové skupině. Premiér zdůraznil, že díky ochotě populace se očkovat má Portugalsko jedny z nejnižších počtů pacientů na JIP a také obětí pandemie. „To znamená, že očkování zachraňuje životy,“ řekl Costa.

Portugalsko, které má podobně velkou populaci jako Česká republika, zatím od počátku pandemie zaznamenalo 1 133 241 potvrzených případů nákazy, nemoci v zemi podlehlo 18 385 lidí. Aktuální sedmidenní záchyt denního počtu případů na sto tisíc obyvatel se pohybuje na hranici 24, což je ale oproti začátku listopadu téměř trojnásobná hodnota, ukazují data serveru The Financial Times. V zemi tak sílí tlak na nemocnice, kde je aktuálně hospitalizováno 691 osob s covidem-19, z nichž 103 je na jednotkách intenzivní péče.

Oproti tomu Česká republika od začátku pandemie zaznamenala 2 089 857 potvrzených případů nákazy. Obětí aktuálně Česko eviduje 32 643. V nemocnicích je v zemi aktuálně hospitalizováno 6024 osob s covidem-19, z toho 868 na JIP (data za 25. listopad). V Česku je aktuálně plně naočkováno 60 procent populace.

Reklama

Související témata:

Doporučované