Hlavní obsah

Nejhorší scénář. Virus z Číny a chřipka může způsobit superinfekci

Foto: Profimedia.cz

Čína už izolovala Wu-chan, odkud se nákaza začala šířit. Nemocné ale hlásí i jiná města.

Reklama

Nový koronavirus má nejméně 17 obětí, přes 600 lidí je infikovaných. Jeho šíření přitom přišlo v době, kdy mnoho zemí bojuje s chřipkovou epidemií. Jak to celou situaci může zkomplikovat a co mají dělat turisté?

Článek

Kašel, dušnost, zvýšená teplota. První příznaky chřipky a nově se šířícího koronaviru jsou velmi podobné.

Podle epidemiologa a vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty OU v Ostravě Rastislava Maďara to může mít několik důsledků.

Na jedné straně může být chřipka falešně považována za koronavirovou infekci a vyvolávat zbytečnou paniku, v horším případě ale může dojít i k opačné záměně. Největší riziko nicméně leží v jiném scénáři.

Zrušené oslavy

Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Krokem se snaží omezit shromažďování lidí a neohrozit jejich zdraví.

Superinfekce

Koronavirus způsobuje těžké infekce zejména u starších a chronicky nemocných lidí. Chřipka, která je u nás i v dalších částech Evropy nyní na vzestupu, mu ale může vytvořit daleko širší pole působnosti. Sama o sobě se řadí mezi závažná respirační onemocnění a oslabuje imunitní systém lidí.

„Pokud koronavirus dosedne na oslabeného pacienta po chřipce nebo s doznívající chřipkou i přesto, že není starší nebo chronicky nemocný, může mu způsobit těžkou infekci. Mohlo by jít i o život. Bojím se hlavně toho, že u neočkované části populace dojde k takzvané superinfekci,” uvedl odborník pro Seznam Zprávy.

Kombinace obou nemocí by tak mohla ohrozit daleko více lidí, sama chřipková epidemie je totiž schopna zasáhnout až 15 procent populace.

České orgány zdůrazňují, že Česko nemá přímé spojení s čínským Wu-chanem, který je dnes už izolovaným epicentrem nákazy. Nemoc už ale před několika dny ohlásila i jiná města včetně destinací mimo Čínu.

Mezipřistání mezi Wu-chanem a Prahou navíc podle epidemiologa nehraje roli. Koncentrace velkého počtu cestujících na mezinárodních letištích spíše zvyšuje riziko nákazy a dalšího šíření respiračního onemocnění.

Pro čínská města je významným letištěm například Bangkok – číslo jedna, pokud jde o frekvenci pohybu lidí. Obavy proto panují ohledně přesunu cestujících kvůli čínskému novému roku i chřipkové sezóny, která už v mnoha státech propukla.

„Možnost vzájemného maskování chřipky a koronaviru může snadno zhoršit stav u těch, kteří primárně nepatří do rizikové skupiny a u kterých se nepředpokládá těžký průběh,” dodává expert.

V Česku už chřipka regionálně epidemických hodnot dosáhla. Očkování ale stále dává smysl, a to zejména u těch, kteří mají v plánu cestovat do jihovýchodní Asie.

„Nevýhodou oproti době, kdy se šířil SARS, je to, že mezinárodně a mezikontinentálně cestuje mnohem víc lidí,” míní epidemiolog Maďar. Zároveň ale dodává, že se dnes situace okolo koronaviru mnohem lépe komunikuje. I díky tlaku lidí na sociálních sítích se čínská vláda rozhodla k rychlým a rázným krokům. Skoro desetimilionový Wu-chan téměř zcela izolovala.

Bezpečnostní prvky zavedla i některá mezinárodní letiště – například ve Velké Británii nebo USA. Screening termokamerami, které mají odhalit případné onemocnění, podle Rastislava Maďara není zcela neprůstřelným opatřením, pravděpodobnost přenosu choroby ale snižuje.

„Přenos vzdušnou cestou je z hlediska viru ten nejjednodušší. A z hlediska člověka nejhůře kontrolovatelný. Na rozdíl od eboly, která se nepřenáší vzdušnou cestou, a nikdy tak neměla pandemický potenciál, ho ale nový koronavirus rozhodně má,” dodává odborník. Na místě je podle něj obezřetnost. Pomůže i důraz na základní hygienické postupy, jako je mytí rukou.

„Doufám, že takové individuální chování a respekt nakonec pomůže nejen ke snížení rizika, ale i k zastavení epidemie,” uzavírá epidemiolog.

Reklama

Související témata:

Doporučované