Hlavní obsah

Po pětidenní izolaci do práce bez testu. Experti jsou z nařízení v rozpacích

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že nový systém bude fungovat dva až tři týdny, podle toho, jak se bude epidemie vyvíjet.

Reklama

Vláda dnes představila sérii dalších opatření v postupu proti covidu a variantě omikron. Razantně zasáhla do izolací, karantén i testování. Některé kroky ale budí rozpaky odborníků.

Článek

Asi nejrazantnější změna se nově týká izolací nakažených a karantén jejich kontaktů. V obou případech se zkrátí na pět dní, a to už od 11. ledna. Lhůta se podle metodického pokynu počítá ode dne prvního odběru prvního pozitivního testu. Lidé, kterým byla karanténa a izolace ukončena, zároveň musí ještě následujících 5 dní nosit respirátor.

Jak pro Seznam Zprávy potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob, karanténu ani izolaci nebude nutné ukončit PCR testem.

„Zaměstnanec, který se vrací do práce, je stále v režimu testování a není tam pro něj žádná výjimka. To znamená, že on se následně poté bude testovat na pracovišti. Je to kvůli zachování bezpečnosti a snížené karantény jsou právě kvůli tomu, že u omikronu ukazují studie, že je tam zvýšená nakažlivost prvních třech dnů a poté to prudce padá dolů,“ popsal po tiskové konferenci vlády pro Seznam Zprávy náměstek ministra Josef Pavlovic.

Do karantény budou muset po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným na koronavirus nastoupit i očkovaní a lidé do šesti měsíců po prodělání covidu. Očkovaní dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu a prodělání nemoci lidi z těchto podmínek vyvázalo na půl roku. Na konci listopadu hlavní hygienička metodický pokyn upravila tak, že lidé, kteří žijí s nakaženým ve společné domácnosti, musí na PCR test, ale do karantény ani do obdržení jeho výsledku nemusí.

Nebezpečná hra?

Vládní rozhodnutí ukončovat karantény i izolace bez testu se však nesetkává s jednoznačným souhlasem odborníků. „U těch izolací by se to ještě sneslo, ale u karantén ne,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog IKEM Petr Smejkal, šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace.

Ukončení zkrácené izolace i karantény s testem doporučuje také Centrum pro modelování biologických a společenských procesů. „Zkrácená karanténa musí být podmíněná negativním testem na jejím konci,“ píší odborníci.

Například neurobiolog Omar Šerý varuje i před samotnou kratší izolací. „Zkrácení izolace SARS-CoV-2 pozitivních osob na 5 dnů bude mít za následek výraznější promoření populace. Je to nesmyslný krok špatným směrem. Zkrácení karantény na 5 dnů je v pořádku a mělo to tak být už dříve. Na konci karantény a izolace by měl být podmínkou negativní PCR test,“ napsal.

Testy ve firmách

Dalším krokem je intenzivnější testování zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností, a to od 17. ledna. Celý text mimořádného opatření si můžete přečíst na webu ministerstva zdravotnictví.

„Všichni se budou testovat pomocí antigenních sebetestovacích sad. Testování probíhá dvakrát týdně nebo jednou za 3 až 5 dnů. Pokud antigenní test vyjde pozitivní, odchází pracovník do karantény, a to na pět kalendářních dnů. Tento systém bude nastavený dva týdny či tři týdny, zatím nevíme přesně, na jak dlouho, a to z prostého důvodu, že budeme monitorovat, jak se bude vyvíjet varianta omikron, jaký bude její nástup,“ sdělil Válek.

Zaměstnanec, který se odmítne testovat, může například pracovat na vrátnici ministerstva u zadního vchodu, kde se pouštějí auta, kde se nemusí testovat a v podobných typech provozu.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

Rozdílné intervaly pro testování ministr po tiskové konferenci vysvětlil tím, že někteří dochází do pracovního kolektivu pouze na část pracovního týdne.

„Týden má sedm dní. Řada lidí má nepřetržitý provoz, mají směnné provozy. Buď dvakrát týdně, dvakrát za sedm dnů a nebo jednou v intervalu tři až pět dnů. Obě dvě možnosti jsou možné,“ uvedl s tím, že bude záležet na firmách, jak si interval rozhodnou. „Protože řada lidí má částečný pracovní úvazek, řada lidí chodí do směn, řada lidí má nepřetržitou pracovní dobu, existují různé režimy. Diskutovali jsme to s tripartitou tak, abychom pokryli všechny varianty,“ dodal.

Žádosti o proplácení testů je možné od 1. ledna podávat na portálu samotesty-covid.cz. Firmy či živnostníci by podle informací na webu i podle Hospodářské komory měli mít nárok na příspěvek nejvýše 60 korun včetně DPH na jeden test. Pojišťovny uhradí jen test uvedený v seznamu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Stejně tak jsou podle Válka ošetřeny i případy, kdy zaměstnanec testování odmítne. „Může jít například na home office. Zaměstnanec, který se odmítne testovat, může například pracovat na vrátnici ministerstva u zadního vchodu, kde se pouštějí auta, kde se nemusí testovat a v podobných typech provozu. Pokud se zaměstnanec odmítne testovat a nebude možné udělat tato organizační opatření, pak je nahlášen hygieně, hygiena to bude řešit standardním způsobem plus v práci bude nosit ochranné pomůcky, to znamená pořád respirátor a zaměstnavatel bude hledat cesty, jak ho dát do provozu, kde nebude riziko, že nakazí ostatní,“ doplnil ministr po tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované