Hlavní obsah

Z počtu případů covidu se stal nestabilní ukazatel, zní z USA

Foto: Profimedia.cz

Na počty případů a testování se podle některých odborníků již nedá příliš spoléhat.

Reklama

Ve Spojených státech zůstává denní bilance covidových případů na poměrně nízkých hodnotách. Nárůsty počtu nakažených jsou spíše lokální. Podle některých odborníků jde ovšem o dramaticky podhodnocená čísla.

Článek

Během posledních dnů přibývá do covidových statistik v USA zhruba 30 tisíc případů denně. Průměrná denní bilance zůstává s příchodem jara hluboko pod maximem, které země zaznamenala během zimní koronavirové vlny.

Na první pohled to vypadá, že počty nakažených stagnují. Jenže v průměru jde za dva týdny o 3% nárůst a některé regiony a města – včetně New Yorku či Washingtonu – sledují ve svých statistikách prudký nárůst. Vlna covidu se navíc prohnala i řadami amerických představitelů.

Pozitivní test v minulém týdnu ohlásila třeba předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo dva nejvyšší členové Bidenova kabinetu: generální prokurátor Merrick Garland a ministryně obchodu Gina Raimondová. Pozitivní byl například i tiskový tajemník první dámy Jill Bidenové.

Podle vrchního epidemiologa americké vlády Anthonyho Fauciho, který vystoupil v pořadu This Week stanice ABC, je nárůst nových případů koronaviru v USA znepokojivý, nikoliv však překvapivý. „To, že zaznamenáte nárůst, když ustoupíte od zmírňujících metod, není neočekávané,“ podotkl Fauci.

Mezi opatření, které Spojené státy ve větší míře nechaly za sebou, patří například nošení roušek. Na zvýšení počtu případů se ovšem nejspíše podepsalo také rozšíření vysoce přenosné subvarianty omikronu známé jako BA.2. 

Důvod k poplachu to však podle Fauciho zatím není, úřady situaci pečlivě monitorují. „Zpět k větší opatrnosti a většímu používání roušek uvnitř budov se možná budeme muset vrátit, pokud začneme pozorovat nárůst zejména v případě hospitalizací,“ dodal epidemiolog.

Závažnost koronavirových infekcí by podle něj neměla být podceňována, stále totiž mohou vést třeba k takzvanému dlouhému covidu.

Fauci proto také již poněkolikáté vyzval všechny způsobilé Američany, aby se nechali očkovat, a vyjádřil naději, že Kongres brzy schválí finanční balík v hodnotě 10 miliard dolarů určený na boj s pandemií covidu-19. K jeho přijetí již dlouho a naléhavě vybízí Bílý dům, nyní se ovšem kvůli předvolebním sporům zákonodárců o imigraci zastavil v Senátu.

Hlasování o balíčku, který by poskytl více finančních prostředků na léčbu, testování a vakcíny, se tak na nějakou dobu odsunulo. Jeho objem je navíc nyní méně než poloviční oproti tomu, co Bidenova administrativa žádala dříve.

Nestabilní ukazatele

Ne všichni odborníci ovšem aktuální covidovou situaci vnímají s takovým klidem. Část z nich varuje, že by se napříč USA mohl nepozorovaně šířit vzestupný trend, který momentálně maskují neúplná data, s nimiž úřady pracují.

„Myslím, že jsme uprostřed vlny, jejíž rozsah vám nemohu říci,“ cituje NBC News Ezekiela Emanuela z Pensylvánské univerzity. Šíření viru podle něj odporuje již zmiňovaná subvarianta BA.2, která v USA představuje asi 72 % případů. „Je mnohem více přenosná. Je kolem. Jen nemáme moc zaznamenaných případů.“

Emanuel i další odborníci jako primární důvod, proč mají být případy podhodnoceny, uvádějí nedostatečné testování. Když byla vlna omikronu začátkem roku na svém vrcholu, vypotřebovaly se za oceánem i 2 miliony testů denně. K minulému týdnu ovšem Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) eviduje pokles průměrně o tři čtvrtiny.

„Čím jsou příznaky mírnější, tím je méně pravděpodobné, že se lidé testují a že se objeví v oficiálních počtech případů,“ vysvětlil epidemiolog David Dowdy z Bloombergovy školy veřejného zdraví. Ta je součástí Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii covidu-19 dlouhodobě sleduje.

Více lidí má také nyní v USA přístup k domácím testům, které jsou bezplatné nebo hrazené zdravotním pojištěním. Většina výsledků těchto testů ale není hlášena státním zdravotním úřadům či CDC. Počty případů a testování se proto postupně stávají spíše nestabilními ukazateli.

Na vlastní pěst

Dowdy souhlasí, že už není důležité sledovat každý případ, protože nákaza má u očkovaných osob většinou mírný průběh. Podle Dowdyho dává v budoucnu větší smysl jak pro zdravotnické úřady, tak pro pečlivé občany, aby věnovali pozornost hlavně hospitalizacím.

Revidované pokyny CDC pro nošení roušek již na míru a kapacitu hospitalizací na úrovni okresu spoléhají. Lidé se ale o rizicích, která jsou ochotni podstoupit, musí momentálně rozhodnout sami.

„Tohle nebude jen tak vymýceno a nebude to ani odstraněno,“ upozornil v neděli epidemiolog Fauci. „Každý jednotlivec si bude muset udělat svůj vlastní výpočet míry rizika, které chce podstoupit, když jde na večeři a na jiné akce.“

Reklama

Související témata:

Doporučované