Hlavní obsah

Za odměnu do Mekáče. Začalo očkování nejmladších, včetně budoucího prezidenta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Osmiletý Tobík měl z očkování trochu strach. „Bylo to lepší, než jsem čekal,“ hlásil při odchodu.

Reklama

Od středy se v Česku očkuje už i nejmladší věková kategorie, děti od pěti do 11 let. Do pražské Thomayerovy nemocnice přijeli rodiče asi 40 dětí, někteří neváhali jet třeba až z Tábora.

Článek

Do dveří pediatrické kliniky vstupuje tmavovlasá třicátnice a za ruku vede své dva syny. „Já jsem Martínek a je mi pět,“ říká menší z nich, brácha Sebastian je o rok starší.

„Jsem trochu nervózní,“ připouští jejich maminka a s třesoucíma se rukama do desek uklízí očkovací průkazy. Pak už to ale jde rychle, v ordinaci si kluci vyhrnou rukáv, „píchne je včelka“ a v mžiku už jsou zase zpátky na chodbě. „Bylo to v pohodě,“ hodnotí to Martínek a dlaní si drží místo, kam před chvílí dostal očkování proti covidu-19.

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici začalo očkování dětí ve věku pět až 11 let v nejrychlejším možném čase. „V úterý dorazily dětské vakcíny a my už dneska očkujeme, myslím, že snad jako úplně první v Praze,“ říká mluvčí nemocnice Petr Sulek. Hned na první den mají registrovaných více než 40 dětí.

„My jsme přijeli až z Tábora, protože tady se očkuje už dneska. Jel bych ale klidně až do Ostravy,“ říká jeden z tatínků, který na chodbě před ordinací čeká na svou osmiletou dceru. „Za odměnu půjdeme ještě do Mekáče,“ chlubí se Veronika, která se s maminkou vrací z ordinace.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vyhrnout tričko, píchne včelka a je to.

Mezi prvními se do očkování nejmladší věkové kategorie tady v Thomayerově nemocnici pustila doktorka Hana Cabrnochová z České vakcinologické společnosti. „Dneska sem přichází ti rodiče, kteří jsou rozhodnutí, neváhají a jsou vděční, že tu možnost mají,“ odpovídá na otázku, na co se jí v rámci očkování maminky a tatínkové ptají. „Chtějí to stihnout před Vánocemi, protože během svátků nebudou děti chodit do kolektivů, a snižuje se tak možnost nákazy mezi dávkami,“ dodává.

Pediatrička Hana Cabrnochová také uvádí dva hlavní benefity očkování i této nejmladší skupiny: „Je to individuální ochrana, přestože víme, že děti nemají většinou tak těžký průběh. Jde ale také o snížení rizika šíření viru, zejména ve školních kolektivech. Je to ale stále dobrovolné rozhodnutí rodičů,“ dodává.

Za odměnu hry, tablet i chlebíček

Thomayerova nemocnice schválně organizuje vakcinaci nejmladších dětí mimo klasické očkovací centrum. Rozhodla se prozatím vyčlenit právě tuto jednu ordinaci přímo v budově dětské kliniky. „Jde hlavně o klid rodičů, kdyby se cokoliv dělo, je tu plný dům odborníků a zázemí přímo pro děti,“ komentuje mluvčí Sulek. Teplými barvami vymalované zdi, obrázky a hračky v ordinaci působí vstřícněji i pro samotné děti.

V čekárně sedí také paní Iva s devítiletým Edou. Ten už odpočívá po svém očkování a za odměnu si může v rámci dvaceti minut, které musí strávit v klidu, hrát na tabletu. „Hrozný to bylo,“ odpovídá s dramatickým výrazem ale zároveň potutelným úsměvem malý Eda, jak to v ordinaci šlo. Maminka kroutí očima: „Už na to čekám hodně dlouho, vyhlížela jsem to a využila jsem hned první chvíle, kdy jsem mohla. Já i manžel jsme naočkovaní, mluvíme o tom i se synem. Věděl o tom a počítal s tím,“ dodává.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Měl by ses stát hercem,“ radí paní doktorka Cabrnochová malému Tobíkovi.

Dopolední očkovací blok se téměř chýlí ke konci. K ordinaci ale ještě přichází další maminka se synem. „Byli jsme tady za rohem na plicním, radila jsem se s paní doktorkou, jestli nechat syna očkovat, protože je astmatik. Řekla mi, že je to daleko lepší, než aby dostal covid, tak jsme tu,“ říká žena v kulichu a začíná vyplňovat příchozí formulář.

I osmiletý Tobík je z očkování trochu nervózní. Svůj lehký strach skrývá tím, že baví celou čekárnu. Vysvětluje složité záhady oblíbené hry Minecraft, jejíž logo má i na tričku.

Když po chvilce vychází ven, má na tváři vítězoslavný výraz. „Myslel jsem si, že to bude horší, ale bylo to v pohodě,“ svěřuje se a prozrazuje, že si Ježíškovi napsal o Xbox a milion korun a vypráví dál – až bude velký, chce se stát prezidentem. „Ještě nedávno jsi říkal, že chceš být policajt,“ oponuje maminka. „To už nechci,“ říká rozhodně Tobík. Za odměnu po očkování jdou rovnou z ordinace na chlebíček, který je v místní kantýně prý jeden z nejlepších v okolí.

Reklama

Doporučované