Hlavní obsah

Za sekundu dva nakažení. Tak se ve Francii rozjíždí prezidentská kampaň

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran na středeční tiskové konferenci.

Reklama

Francie zažívá tsunami nákazy covidu-19. Za posledních 24 hodin země zaznamenala 208 000 nových případů nákazy, což je nejen národní, ale i evropský rekord.

Článek

Francie v posledních dnech opakovaně láme rekordy pandemie. Po úterních více než 180 tisících případů přibylo ve středu 208 tisíc nakažených. „Omikron už bych nenazval vlnou, ale tsunami,“ cituje francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana stanice FRANCE24.

Přibližně deset procent francouzské populace bylo v kontaktu s někým, kdo je nakažený covidem, řekl Véran, podle něhož ani očkování pravděpodobně neposkytlo dostatečnou ochranu. „Cirkulace viru je příliš intenzivní,“ řekl ministr. Véran také varoval, že Francie by mohla do začátku ledna zaznamenat více než 250 tisíc případů onemocnění denně.

Tempo šíření nákazy je tak vysoké, že se podle Vérana koronavirus ve Francii prokáže každou sekundu v průměru u dvou lidí. Zatím podle něj ale není situace taková, aby varianta omikron, která se rychleji šíří, ale má mírnější projevy, měla zásadní dopad na francouzské nemocnice.

Větší problémy způsobuje varianta delta a podle francouzského ministra další problémy přinese také chřipková epidemie, která podle něj tuto zimu bude velká. O variantě delta se podle Vérana již příliš nemluví, ale delta „rozhodně ještě neřekla své poslední slovo“. V některých regionech sice její výskyt ustupuje, jinde ale naopak narůstá.

Ministr také popisoval případy z nemocnic, kdy lidé, kteří jen těsně unikli smrti, dále odmítají existenci covidu, urážejí a napadají zdravotníky nebo si strhávají kyslíkové masky, protože nemoc považují za smyšlenku vlády.

„Neříkám to jako výhrůžku, jsem lékař a ke všem pacientům přistupuji stejně. Je ale jen malá šance, že se vám podaří proběhnout mezi kapkami deště, rozšíření viru už je příliš silné a nejnáchylnější k nákaze virem jsou neočkovaní lidí,“ uvedl Véran. Mezi hospitalizovanými na jednotkách intenzivní péče jsou sice lidé, kteří měli i posilující dávku očkování, ale 80 procent z pacientů na JIP jsou podle ministra zdravotnictví lidé s oslabenou imunitou.

Ve Francii se dosud nenechalo naočkovat pět milionů lidí, Véran je řadí do tří kategorií. Jsou mezi nimi lidé, kteří žijí v odlehlých oblastech a nemají přístup k informacím ani k očkování. Druhou skupinou jsou klasičtí odmítači očkování, kteří mnohdy popírají existenci covidu. Třetí skupinou jsou zejména mladí lidé, kteří žijí stejně jako dřív a covid v podstatě ignorují.

Právě na třetí skupinu se podle Vérana zaměřuje očkovací pas, který by ve Francii mohl nahradit dosavadní covidový pas, který zahrnoval i možnost testování. O zavedení nového dokumentu nyní jednají francouzská vláda a parlament.

Ve hře je podle stanice FranceTVInfo varianta, kdy by byl očkovací pas povinný pro děti od dvanácti let. Pokud bude návrh zákona přijat, „od 15. ledna bude nutné u dětí od 12 let předkládat očkovací pas pro přístup do volnočasových aktivit, restaurací, barů, veletrhů, seminářů a také pro cestování meziregionální dopravou,“ cituje stanice Vérana.

Tématem ve Francii nicméně aktuálně není pouze pandemie, ale také blížící se prezidentské volby. Kandidáti na francouzskou hlavu státu tak zahajují své kampaně. Podle současných opatření mohou být ve vnitřních prostorách nejvýše dva tisíce lidí, výjimku mají právě pouze politická shromáždění. Několik měsíců před prvním kolem prezidentských voleb má tak každá strana na výběr, jestli jít příkladem, nebo se odvolat na výjimku.

Například strana krajně pravicové kandidátky Marine Le Penové Národní sdružení (dříve Národní fronta) uvedla, že se nenechá protiepidemickými opatřeními omezovat. Velké shromáždění naplánované na 15. leden v Remeši tak proběhne bez omezení. Do místní budovy výstaviště se podle stanice France Bleu vejdou až tři tisíce lidí.

Ústava podle mluvčího strany Sébastiena Chenua umožňuje konání „politických mítinků bez omezení“. „To ale nebrání tomu přijmout řadu opatření,“ dodal Chenu v rozhovoru na stanice Evropa 1. Konkrétní opatření mluvčí nesdělil, zmínil ale například pravidla sociálního distancování. Stejně tak omezit počty na zahájení své kampaně odmítl kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon.

Reklama

Doporučované