Hlavní obsah

Koronavirus za zataženou roletou. Výrobce žaluzií nestíhá vyrábět

Firma hlásí rekordní léto. Tržby rostly jak nikdy.

Reklama

Vsetínský výrobce stínění Climax jede jak nikdy – vyrobil miliontou žaluzii a za červen hlásí rekordní tržby 152 milionů.

Článek

Firma Climax i v koronavirovém období navazuje na úspěchy z loňského roku, kdy zvýšila obrat téměř o 9,5 procenta na 1,26 miliardy korun. Zisk za rok 2019 pak vyrostl hned o čtvrtinu – na 66 milionů.

„Letošní první kvartál se vyvíjel skvěle a navázal na úspěšný rok 2019. V dubnu jsme kvůli preventivním opatřením výrobu na několik dnů zastavili a plánovaný měsíční obrat klesl zhruba na polovinu. Od května vyrábíme v obvyklém provozu a letošní červen i červenec přinesly historicky rekordní obraty, kdy jsme vyráběli na hranici našich kapacit,“ říká ředitel Climaxu David Žabčík.

Firmě se dařilo na zahraničních trzích, kam dodává 60 procent své výroby, ale i doma, kde si lidé v pandemii naplánovali v rámci rekonstrukce svých bytů a domů i investice do stínění. Climax proto nadále počítá s velkými investicemi – za 150 milionů plánuje rekonstrukci výrobní haly a nové technologie.

Climax je největším českým výrobcem stínicí techniky. Dceřiné společnosti má ve Francii, Švýcarsku a ve Švédsku. Příběh firmy dost silně připomíná americký sen. Na jeho začátku je pětadvacetiletý táta, který se snaží uživit rodinu. První výroba probíhala na faře, pak začínající firma přesídlila do kulturního domu.

„Když byla plesová sezona, v pátek jsme se museli vystěhovat a v sobotu všechny stroje a nářadí nastěhovat zpět. Tehdy nám to přišlo normální. Takto to fungovalo tři roky, než jsme se začali rozrůstat a začali nám přibývat zákazníci,“ popsal Seznam Zprávám zakladatel firmy Miroslav Jakubec.

Dnes Climax ročně prodá stínicí systémy za miliardu a čtvrt.

Produkty této české firmy je vybaven například švédský parlament, ministerstvo školství v Barceloně nebo vila Tugendhat. Ale žaluzie Climax zatemňují třeba i chatu Vladimira Putina. „Zrovna o tom nerad mluvím, ale je to tak. V minulosti jsme dodávali naše výrobky jedné velké ruské společnosti a jejím zákazníkem byl právě Vladimir Putin,“ řekl dříve ve vysílání Seznam Zpráv zakladatel firmy Miroslav Jakubec.

Reklama

Doporučované