Hlavní obsah

Koronavirus zrušil turistům tradiční Novoroční výstup na Ještěd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirus zrušil libereckým turistům tradiční Novoroční výstup na Ještěd. Už 46. ročník akce, kterou pořádá Klub českých turistů - TJ Lokomotiva Liberec, se tak uskuteční až 1. ledna 2022.

Článek

Originální pamětní listy, připravené kovové odznaky, absolventské turistické vizitky či odznaky „Novoročního čtyřlístku KČT“ na podporu budování turistických cest a zázemí pro zdravotně postižené dostanou účastníci o rok později, řekl dnes ČTK předseda oddílu turistiky Bořivoj Pohl, který akci organizuje bezmála 30 let.

První Novoroční výstup na Ještěd se uskutečnil v roce 1976 a zúčastnilo se ho 93 lidí, příznivců ale od té doby výrazně přibylo. „V posledních letech se tradičně účastnilo více než tisíc lidí, rekordní byl rok 2015, kdy si na Ještěd vyšláplo 1574 lidí,“ řekl Pohl. Při letošním 45. ročníku vyrazilo na bezmála sedm kilometrů dlouhou trasu po modré turistické značce 1260 turistů. „Mimořádně nám přálo počasí, máme nádherné fotky, byla inverze, fotku z letošního výstupu jsem použil na pamětní list pro 46. ročník,“ dodal. Letos chtěli přivítat účastníka s pořadovým číslem 45 000, počkat to ale bude muset na příští rok.

„Je to poprvé v historii, co jsme novoroční výstup museli zrušit. Pětačtyřicet let pořádáme výstupy za každého počasí, i když to bylo strašné, vždycky jsme to uspořádali bez problémů, bohužel v téhle situaci ho nemůžeme uspořádat,“ řekl organizátor. Koronavirová opatření v pátém stupni rizika podobné hromadné akce pořádat nedovolují. Ještěd ale určitě prázdný nezůstane, mnoho lidí už považuje výstup na libereckou dominantu za svůj tradiční start do nového roku a ani zrušení oficiální akce je od toho neodradí.

Na Ještěd se na Nový rok chystají i sami organizátoři. „Několik nás organizátorů si to chce vyjít, musíme sice zachovat hygienická pravidla, jako jsou rozestupy a podobně, ale symbolicky si to chceme ujít. My jako pořadatelé jsme vždycky museli nahoru vyjet první technickou lanovkou s odznaky, vizitkami, razítky, abychom to všechno pobrali. Takže na Nový rok si to po dlouhé době zase vyšlápneme,“ dodal Pohl.

Výstup na Ještěd není v regionu na Nový rok jediný, tradičně turisté míří například na Kozákov na Semilsku. Organizátoři ho přeložili na 27. února.

Reklama

Doporučované