Hlavní obsah

Zavinily zlom v epidemii. Nové varianty koronaviru jsou v Česku na vzestupu

Foto: Jan Mihaliček

Po týdnech poklesu by v Česku mohlo případů koronaviru opět přibývat.

Reklama

V Česku se prosazují vysoce nakažlivé podvarianty omikronu. Státní zdravotní ústav proto v příštích dnech očekává nárůst pozitivních případů.

Článek

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v pondělí ohlásila výrazný posun v zastoupení specifické mutace koronaviru L452R.

Mezi týdny jde v rámci vyšetřených vzorků o skok ze zhruba osmi na více než 53 procent.

Posun lze podle ústavu s největší pravděpodobností přičíst nárůstu subvariant omikronu BA.4 a BA.5, který ale zatím není potvrzený celogenomovou sekvenací.

„Dosavadní výsledky testů metodou PCR naznačují razantní nárůst v zastoupení subvariant BA.4 a BA.5 oproti ostatním variantám. Opíráme-li se o data z Evropy a o bohužel chudá sekvenační data, je pravděpodobnější, že za tímto nárůstem je spíše šíření BA.5 než BA.4. V souvislosti s šířením této varianty lze očekávat i další nárůst detekcí pozitivních případů infekce covid-19,“ nastínila vedoucí národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

K minulému týdnu měla laboratoř k dispozici data 264 hlášených testů diskriminační PCR ze 16 laboratoří. Celosvětová data zatím nepoukazují na to, že by nové subvarianty významně měnily či zhoršovaly průběh infekcí u pacientů.

Národní referenční laboratoř však ve svých pravidelných týdenních zprávách dlouhodobě upozorňuje, že nové subvarianty zřejmě unikají protilátkám po prodělání nemoci. A to včetně onemocnění vyvolaných subvariantami omikronu BA.1 a BA.2. Imunita po prodělání nemoci tedy nemusí být spolehlivou ochranou před infekcí.

Klidné léto?

Co se týká šíření BA.4 a BA.5 ve světě, sílí tyto subvarianty omikronu například v Portugalsku, kde se ve vzorcích objevují ze 75,3 procent, nebo ve Spojeném království, kde jde o zhruba 50 procent.

„Je nutné brát v úvahu, že testování v České republice zaznamenalo masivní útlum, testy už nejsou ani povinné, ani momentálně potřebné pro cestování do některých zemí. Laboratoře v menší míře vyšetřují i diskriminačními PCR, protože toto vyšetření je hrazené ze zdravotního pojištění pouze na základě žádosti lékaře. Snížení počtu vyšetření negativně ovlivňuje počet sekvenovaných vzorků. Obraz o situaci tedy skládáme nejen z výsledků testů v ČR, ale také z dat v celosvětových databázích,“ upřesňuje situaci Helena Jiřincová.

K pozastavení poklesu epidemie dochází v Česku už několik dní v řadě. Jak ale pro Seznam Zprávy už dříve uvedl molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, nemělo by během léta dojít k významnějšímu výkyvu.

„Je zřejmé, že pandemie neskončila. Myslím ale, že léto nedovolí velké rozšíření – díky počasí i chování lidí se viru nedostává tolik prostoru. Nejspíš tak nepůjde o nějakou velkou vlnu a léto bude klidné. Nicméně zůstává faktem, že varianta omikron získává stále další a další podvarianty, které jsou vždy o něco nepříjemnější. Je také otázkou, co nastane na podzim,“ popsal odborník.

Data nově diagnostikovaných případů nyní připomínají trend, který mělo šíření i loni v létě. Omikron je však velmi infekční a tak stále platí, že se člověk může při kontaktu s nemocným snadno nakazit.

„Pokud se například vídáte s rodiči, kteří mají oslabenou imunitu, pořád je na místě opatrnost. Případně je vhodné se otestovat,“ dodává Pačes.

Reklama

Doporučované