Hlavní obsah

Zvrat. WHO je proti rozšířené metodě léčby covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Světová zdravotnická organizace s odkazem na výzkum uvedla, že nedoporučuje podávat covidovým pacientům plazmu těch, kteří už nemoc prodělali. Nepomáhá jim to, tvrdí WHO. V České republice léčebnou metodu využívá několik nemocnic.

Článek

„Díky zájmu a ochotě dárců krve i široké veřejnosti máme v tuto chvíli této plazmy dostatek, nicméně vzhledem k epidemiologické situaci v odběrech stále pokračujeme,“ stojí na webových stránkách Krajské nemocnice Liberec, kde se mohou ti, kdo prodělali covid, přihlásit k darování rekonvalescentní plazmy.

Odebírání plazmy k léčení pacientů s covidem-19 se v České republice stalo poměrně zažitou praxí, do které se zapojilo několik nemocnic. „Pokud jste prodělali onemocnění covid-19 a nyní jste zdrávi, můžete pomoci dalším pacientům tím, že darujete plazmu s protilátkami proti covid-19,“ píše na svých webových stránkách Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Po výzvách se Ministerstvu zdravotnictví a nemocnicím podařilo vzbudit poměrně velký zájem ze strany veřejnosti a od dárců obstarat dostatečné množství rekonvalescentní plazmy. Teď budou ale muset Ministerstvo zdravotnictví i samotné nemocnice zvážit, zda chtějí ve využívání této léčebné metody pokračovat.

Světová zdravotnická organizace totiž vydala v pondělí důrazné doporučení proti léčbě pacientů s covidem-19 za pomoci rekonvalescentní plazmy. Odkazuje přitom na výzkum, který u pacientů, kteří tuto léčbu podstoupili, neprokázal zlepšení. Nové doporučení bylo zveřejněno v časopise British Medical Journal.

Léčba rekonvalescentní plazmou je založená na darování plazmy člověkem, který prodělal covid-19 a v jeho těle po uzdravení přetrvávají protilátky. Jeho plazma se podává pacientovi, který bojuje s covidem, v naději, že mu protilátky dárce pomohou porazit infekci.

Světová zdravotnická organizace ovšem v pondělí aktualizovala své pokyny. U pacientů s lehkým průběhem covidu-19 léčbu rekonvalescentní plazmou už nedoporučuje v žádných případech. U pacientů s kritických průběhem pouze v rámci klinických studií.

„Současné poznatky ukazují, že rekonvalescentní plazma nezlepšuje šanci na přežití ani nesnižuje potřebu mechanické ventilace, přičemž je spojena se značnými náklady,“ uvádí WHO na svých webových stránkách. Podle skupiny WHO, která má na starosti aktualizaci zdravotnických pokynů organizace, tuto léčbu doprovází také mnohé praktické výzvy. Mezi nimi hledání a testování dárců nebo sbírání, skladování a převážení plazmy.

Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že důkazy o tom, že rekonvalescentní plazma nemá žádný přínos u pacientů s lehkým průběhem, byly naprosto zřejmé. V případě pacientů s těžkým nebo kritickým průběhem to přitom tak jednoznačné nebylo. Organizace tedy doporučuje, aby se u této podskupiny pokračovalo v randomizovaných klinických studiích.

Doporučení WHO vychází z celkem 16 studií s více než 16 000 pacienty s lehkým, těžkým i kritickým průběhem onemocnění způsobeného covidem-19.

Léčbu rekonvalescentní plazmou už dříve omezil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), poukazuje server CNBC. V únoru ohraničil nouzové užití rekonvalescentní plazmy tak, aby se vztahovalo pouze na hospitalizované pacienty na počátku progrese onemocnění a na hospitalizované pacienty s poruchami imunitního systému, u nichž se nemůže vytvořit silná protilátková odpověď.

„Nebylo prokázáno, že by plazma s nízkou hladinou protilátek pomáhala při léčbě covidu-19,“ uvedla FDA ve své únorové revizi.

Reklama

Doporučované