Hlavní obsah

Koruna je druhá na světě. Víc letos k dolaru posílila jen měna z jihovýchodu Afriky

Koruna byla letos druhou nejsilněji rostoucí měnou na světě.Video: Aleš Černý

 

Reklama

V žebříčku agentury Bloomberg se koruna zařadila na druhé místo. Experti očekávají, že k dolaru bude posilovat i příští rok.

Článek

Česká koruna za letošek posílila proti americkému dolaru o 18 procent. Stejnou výkonnost vykázal polský zlotý a jen jediná měna na světě letos posílila více.

Byl to metical - měna Mosambiku, státu z jihovýchodu Afriky.

Vyplývá to ze srovnání uveřejněného agenturou Bloomberg.

„Jednak začala koruna posilovat po ukončení kurzového závazku vůči euru. Zároveň došlo k obratu ve vývoji kurzu eura k dolaru - euro začalo posilovat,” vysvětluje zdroje růstu hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Zatímco na konci loňského roku stál jeden dolar podle kurzu České národní banky 26 korun, aktuálně to je jen 21 korun a 70 haléřů.

V roce 2018 by podle Seidlera mohlo být tempo posilování koruny také vysoké, i když už ne tolik jako letos. „Celkově očekáváme, že se koruna příští rok může dostat pod hranici dvacet korun za dolar,” dodává.

Jaké akciové indexy si letos připsaly nejvíc? Jak si vedly další měny? A jak vypadá srovnání těchto aktiv s letošním výkonem kryptoměn? To vše najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované