Hlavní obsah

Konec intervencí může nastat kdykoli od soboty a dál, řekl guvernér ČNB

Co se stane, až intervence skončí?

 

Reklama

Devizové intervence zatím pokračují, ČNB ve čtvrtek oznámila, že tiskne peníze dál. Začínají však dny či týdny plné nejistoty, co bude s korunou. „Konec režimu devizových intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna," řekl guvernér Jiří Rusnok.

Článek

Bankovní rada České národní banky na svém měnovém zasedání zatím neukončila intervence, jimiž drží kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Bankovní rada zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Analytici nevylučují, že ČNB ukončí intervence v průběhu dubna mimo pravidelné měnové zasedání ČNB. Další měnové jednání rady se uskuteční ve čtvrtek 4. května.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka budou následující týdny plné nejistoty, kdy přijde okamžik ukončení kurzového závazku. „Podmínky pro konec intervencí už jsou splněny, nyní půjde především o strategii vůči devizovému trhu," citovala Marka agentura.

Devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun, uvedla na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách Asociace exportérů.

Export tuzemských firem loni stoupl o 2,3 procenta na rekordní téměř čtyři biliony korun. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka ale takto pozitivní vývoj končí. „Rok 2017 bude pro exportéry prubířským kamenem. S největší pravděpodobností ČNB v nejbližší době zruší svůj kurzový závazek a v kratším časovém horizontu dojde k posílení koruny vůči euru a dramaticky naroste i volatilita kurzu eura," uvedl Daněk.

Letošní vývoz tak ovlivní nejvíc právě ukončení kurzového závazku a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Na trhu práce stále chybí zhruba 150.000 pracovníků, což podle asociace loni vedlo k výpadku v exportu v hodnotě 150 miliard korun.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Analytik Michl a člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda v debatě o intervencích proti koruně.

Reklama

Doporučované